(VIDEO) Zbog odluke Predsjedništva HDZ-a, zbog moralnih skrupula koje imamo - nismo potpisali bjanko papir u kojem se nudi trgovina i podjela „ratnog plijena“. Nismo mogli u tome sudjelovati. Previše je fotelja na tom papiru - da bih to bjanko potpisivao! - istaknuo je, između ostalog, predsjednik Tomislav Karamarko večeras u izjavi za brojne okupljene novinare nakon sastanka s predstavnicima Mosta i koalicije Hrvatska raste.

Izjavu predsjednika Karamarka možete pogledati u cijelosti, a u nastavku donosimo ključne poruke:

O ODLUCI

Zbog odluke Predsjedništva HDZ-a, zbog moralnih skrupula koje imamo - nismo potpisali bjanko papir u kojem se nudi trgovina i podjela „ratnog plijena“. Nismo mogli u tome sudjelovati. Previše je fotelja na tom papiru - da bih to bjanko potpisivao. S druge strane, nisam mogao pristati na jedan vrlo specifičan stil ucjene i proizvodnje čitavog niza aksioma. Tvrdnji o kojima se nije moglo pričati nego prihvati ili otiđi. U mojoj stranci je puno branitelja, puno siromašnih i socijalno ugroženih ljudi. S ugledom svoje stranke ne mogu se poigravati. Za to nemam mandat, a vjerujte mi - imam i neke moralne skrupule. Ovaj dokument nisam mogao potpisati - jer je to bilo nemoguće. 

O DOSLJEDNOSTI

Želim mirno pogledati u oči svim članovima HDZ-a i građanima - nisam mogao ući u tripartitnu vladu sa strankom koja četiri godine uništava Hrvatsku. Koja destruira temelje suvremene države. Sa strankom koja kaže da im „hrvatski branitelji smrde“. Koja kaže da je Hrvatska „slučajna“ i nameće ćirilicu u Vukovaru i još mnogo primjera. Sve smo to pričali u ove tri i pol godine. I sada da potpišem da mogu ići s njima u vladu  i zajedno sjedim za stolom - na način da zajedno radimo. To je nemoguće - ja bih sam sebe negirao kao čovjeka i svoju stranku. Koja ima načela. U konačnici, negirao bih i Domovinski rat.

O AUTENTIČNOSTI

Imamo, dakle, dva aspekta problema. Papiri su nedefinirana trgovina koja se vidi, odnosno podjela plijena, a s druge strane moralni - kao čovjek to ne mogu. S ljudima koje kritiziramo da sada bude odjedanput sve u redu samo zato što je meni potrebna fotelja. Nije mi potrebna fotelja! Potrebno je da ostanem svoj, da moja stranka ostane svoja i autentična. Te da normalno mogu hodati ulicom. 

O NOVIM IZBORIMA

Ovdje smo bili vrlo kratko - rekli smo da ne možemo to potpisati. Izašli van - tako da gospoda dalje pregovaraju i rade što hoće. Ako budu novi izbori - nećemo biti oporba. Obično je Most imao naviku do sada oživljavati SDP kada bi dao neki negativni odgovor i kada bi ih jako, jako vrijeđali. Onda bi rekli - pa možda se Milanović predomisli, pa dođite opet… Baš me zanima hoće li to biti primijenjeno u našem slučaju - vidjet ćemo.

O SDP-ovu LICEMJERJU

SDP sve potpisuje - jer im je potrebno zadržati fotelje. Imali smo ambiciju kreirati vladu i reformirati državu. Podignuti gospodarstvo - za to se spremamo tri godine. Ali - nismo spremni na ovo što bi nas učinilo manjim, diskutabilnim i upitnim u očima svih građana Republike Hrvatske. U konačnici - da budem osoban - vlastite djece i vlastitih roditelja. 

O STAVU I SAVJESTI

Što god bude - bit će. Mi ćemo se boriti. Svatko od nas će proći ono što treba proći. Ja sam miran sam sa sobom, sa svojom savješću i pred dragim Bogom. Sa svojim prijateljima iz Predsjedništva i članovima HDZ-a, koje pozdravljam. Naša odluka je takva i neka tako bude. 

SVE SE SVELO NA RASPODJELU FOTELJA - NE TREBA NAM TO

Predsjednik Karamarko dao je i zasebnu izjavu za Hinu u Središnjici u kojoj je još jednom jasnim argumentima obrazložio odluku.

- Smatramo da je to jedan neuređeni i razbarušeni ugovor o koaliciji - u kojem ne postoje nikakvi mehanizmi i ništa se ne zna. Sve se svodi, dakle, na raspodjelu plijena, podjelu fotelja - čak i u javnim poduzećima. Rekli smo da dio reformi mora biti da se nakon izbora pobjednici ne smiju ponašati kao netko tko dijeli „ratni plijen“ - dobiva ili uzima To nije dobro! Ne možemo biti u koaliciji sa SDP-om koji četiri godine uništava Hrvatsku, vrijednosti na kojima počiva hrvatska država, za branitelje govori da „smrde“, u Vukovar uvodi ćirilicu, a Hrvatska je za njih „slučajna država“. Ne dopušta mi savjest i Bogu hvala da Predsjedništvo HDZ-a obiluje ljudima koji imaju svoju savjest i ponos. Sretan sam - jer mi je pao kamen sa srca. Ti pregovori su bili mučni i na kraju se sve svodi na fotelje. Ne treba nam nikakva fotelja - bitno je kao čovjek hodati po cesti.