Umjesto da su proveli reformu javne uprave, oni su osnovali ured za reformu uprave! * Umjesto da rješava probleme koje je uzrokovala upravo njegova vlada, Milanović se okreće prošlosti! * Jasenovac je mjesto gdje se treba s pijetetom prisjetiti žrtava kako se takvo zlo nikada više ne bi ponovilo! * Milanović je komemoraciju iskoristio da održi politikantski predizborni govor i napadne predsjednicu * Zbog odgode izbora propala će vlada donijeti proračun za 2016. i upropastiti nam još jednu godinu! * Nitko ne zna koji je stvarni dug zdravstva - još se manje zna kako će se ti dugovi platiti! * Hrvatska ne smije amerikanizirati zdravstvo - da oni koji nemaju novca prolaze gore, a da oni koji ga imaju dobiju i više nego što im treba! - istaknuo je, među inim, potpredsjednik Hrvatskog sabora akademik Željko Reiner u opširnom intervjuu u jučerašnjem Večernjem listu (novinarka: Iva Puljić Šego). Razgovor prenosimo u cijelosti:

S akademikom i HDZ-ovim potpredsjednikom Sabora Željkom Reinerom razgovarali smo o političkim aktualnostima i stanju u zdravstvu. 

Vodite kliniku na Rebru, potpredsjednik ste Sabora, kako izgleda vaš radni dan, stižete li sve? 

Cijeli život navikao sam puno raditi, ali točno je da sam sada opterećeniji nego prije nekoliko godina kada sam bio izvan nacionalne politike. Ujutro vrlo rano dolazim na kliniku, tu sam ponedjeljkom i utorkom cijelo prijepodne pa tek onda nakratko odem u Sabor. Osim ako su obveze u Saboru drukčije. Ostala tri dana, kada je saborsko zasjedanje, kraće sam ujutro na klinici, ali u pauzi za ručak vraćam se u bolnicu. Svoju ambulantu držim otkad sam kao mladi liječnik počeo raditi. Čak i kad sam devedesetih godina bio ministar, valjda sam bio jedini ministar koji je istodobno i liječio pacijente. 

Komentiraju li pacijenti vaše političko djelovanje? 

Naravno da me percipiraju, ali kad sam s njima, samo sam liječnik. 

U liječnike se uglavnom gleda kao u bogove. Vi imate i tu dimenziju političara, a političari baš nisu na cijeni. 

Ne bih rekao da je više tako. Nekada su liječnici imali veći ugled. Samim time što je netko liječnik ne znači da ima i ugled, to ipak treba zaslužiti. 

Kako komentirate obilježavanje proboja logoraša iz Jasenovca i govor premijera Milanovića?

Premijer je tamo imao neprimjeren nastup. Takvi događaji su mjesto gdje se treba s pijetetom prisjetiti žrtava zla koje se dogodilo kako se takvo što nikada ne bi ponovilo. On je tu situaciju iskoristio da održi politički predizborni govor u kojem je napao i predsjednicu RH. To nije bilo ni mjesto ni vrijeme za politizaciju. 

Kako komentirate to što je predsjednica u Jasenovac došla nekoliko dana prije, a ne na središnju svečanost obljetnice? 

Ključno je što je tamo bila i vrlo jasno izrazila, odnosno napisala svoj stav. Očito je procijenila da će pijetet žrtvama bolje izraziti na taj način, bez pompe. 

Premijer je rekao da je baš Jasenovac mjesto na kojem se moraju politički osuditi određene pojave u društvu pa i skandiranje „Za dom spremni“ na nogometnim utakmicama? 

Nitko razuman ne može ne osuditi totalitarizam bilo koje vrste, kako fašistički i nacistički tako i komunistički. Totalitarizmi su donijeli veliku nesreću mnogim narodima, pa i hrvatskom. Ali vraćati se u prošlost i pokušavati koristiti prošlost da bi se poentiralo politički danas - potpuno je deplasirano. Premijer nema rezultata danas pa se zato predizborno vraća u prošlost. 

Premijer je spominjao i Bleiburg, ali kao komemoraciju „propasti NDH“, HDZ će pak vratiti pokroviteljstvo nad Bleiburgom. 

Bilo je loše što je to ukinuto jer je i tamo bilo mjesto zla i zločina kao i u Jasenovcu. Na Bleiburg su svojedobno išli i pokojni premijer Račan, i bivši predsjednik Josipović, pa i sam Milanović. Opet dolazimo na istu priču - umjesto da se rješavaju današnji problemi hrvatskog društva koje je uzrokovala upravo njegova vlada, Milanović se okreće prošlosti i izvlači priče otprije 60-70 godina. 

Kada očekujete parlamentarne izbore? Govorilo se o jeseni, sada se to prolongiralo do siječnja, odnosno veljače 2016. godine? 

Očito je da Kukuriku koalicija čini sve da prije gubitka sljedećih izbora što dulje ostane na vlasti, kako bi još nekoga uhljebili, još neku agenciju osnovali. Evo, umjesto da su proveli reformu javne uprave, oni su osnovali ured za reformu uprave! Odgađanje datuma izbora do krajnjeg roka na 2016. ima i elemente generiranja kaosa. Zašto? Propala vlada, koja Hrvatsku ostavlja u dubokoj recesiji, donijet će proračun i za 2016. i upropastiti nam još jednu godinu. Prevarili su i svoje birače. Od Plana 21 ništa nisu ostvarili i sad samo mogu očajnički pokušavati da što dulje iskoriste mandat. Nisu riješili ni problem kredita u švicarskim francima i sad se taj prosvjed pretvara u sveopći bunt, sve je više blokiranih građana, oprost dugova dobio je tek neznatni broj građana, investicija nema, zaposlenost je sve manja. 

HDZ je uvjeren u pobjedu, ali nemate se baš čemu veseliti. HDZ će, osvoji li vlast, dočekati mnogi problemi, od švicaraca do branitelja u Savskoj, velike nezaposlenosti, velikog javnog duga... 

Mi smo bolno svjesni da je Hrvatska u mandatu ove vlade upropaštena i da nas čekaju veliki izazovi. Znamo da će biti teško. Davati olaka obećanja i tvrditi da će dolaskom HDZ-ove vlade odmah početi teći med i mlijeko bilo bi potpuno nerealno, no to i ne činimo. Mi godinu i pol dana ozbiljno radimo na programu gospodarskog i svekolikog oporavka Hrvatske, kao i strukturnim reformama. 

Bili ste ministar zdravstva i ravnatelj KBC-a Zagreb, zdravstvo je u velikim problemima. Koji su ključni problemi? 

Zdravstvo je u vrlo lošem položaju i to je odraz gospodarske katastrofe u koju su doveli Hrvatsku. Kad nemate zaposlenost, nemate investicija, onda nemate ni novac za održavanje zdravstva na visokoj razini. O dugovima u zdravstvu podaci se skrivaju. Više smo puta u Saboru tražili da se kaže koliki su dugovi i kako se misle riješiti. Nedavno izvješće Europske komisije kaže da su i nakon lanjske tzv. sanacije zdravstva i potrošenih 3,2 milijarde iz proračuna, u studenom 2014. godine nepodmirene obveze bile 3,1 milijardu kuna. A koncem studenog 2014. Ministarstvo zdravlja izjavilo je da će nepodmirene obveze koncem te godine iznositi 2,1 milijardu kuna. Nitko ne zna koji je stvarni dug zdravstva. Još manje se zna kako će se ti dugovi platiti.

HDZ-ov šef Odbora za zdravstvo već je najavljivao uvođenje dodatnih poreza na nezdravu hranu, na cigarete, skuplje police za one koji žele bolju zdravstvenu uslugu? 

Zdravstvu je nužna strukturna reforma, kao i gospodarstvu. Nužno je stabilno i održivo financiranje zdravstvenog sustava koji mora ostati socijalno usmjeren. Hrvatska ne smije otići u smjeru amerikanizacije zdravstva, dakle da oni koji nemaju novca prolaze lošije, a oni koji imaju novca dobiju i više nego što im treba. Socijalni pristup mora ostati, ali na jasnim premisama održivog financiranja. Sada se ljudima obećava da imaju pravo na sve i svašta, a pola toga ne mogu ostvariti.