Izaslanstvo Hrvatske demokratske zajednice, predvođeno potpredsjednikom Marijanom Conerom, u povodu Dana državnosti jutros je položilo vijence i zapalilo svijeće na Oltaru domovine, kod Središnjeg križa u Aleji hrvatskih branitelja na Mirogoju te na grobu dr. Franje Tuđmana - prvog predsjednika RH i utemeljitelja hrvatske države.

Na Mirogoju je potpredsjednik Coner odgovorio na pitanja okupljenih novinara:

Hrvatska slavi 23. rođendan! Što možete poručiti građanima i kako komentirate činjenicu da je u državi izostalo prigodno slavlje?

Obilježavamo jedan od najvažnijih datuma u našoj povijesti: Hrvatski sabor je 25. lipnja 1991. proglasio RH suverenom i samostalnom državom. Važno je naglasiti da je odluka donesena bez zastupnika komunističke partije. SKH/SDP-u nije bilo stalo do stvaranja države i sve ono što nam se danas događa je uzročno-posljedično vezano upravo s ponašanjem tadašnjih zastupnika. Povijest se nastavlja: izostanak obilježavanja i slavlja, kao i katastrofalno gospodarsko stanje, slika su upravo njihovog htijenja da u Hrvatskoj bude što gore. Ili da Hrvatske uopće nema.

Mnogi građani kažu da im je 30. svibnja ostao u pamćenju. Ako dođete na vlast, biste li razmislili o tome da se Dan državnosti vrati na taj datum? Razgovara li se o tome unutar HDZ-a?

Svi znamo da je taj datum do 2001. bio Dan državnosti, a danas se 30. svibnja obilježava samo kao spomendan Hrvatskog sabora. Ponovnim preuzimanjem odgovornosti za Hrvatsku, HDZ će ispraviti sve nepravde i sve ono što je učinjeno ne bi li se relativizirala suvremena hrvatska povijest, ne bi li promijenili svjetonazor i svijest hrvatske nacije. Velika većina građana još i danas, kad ih pitate o Danu državnosti, ističu da je on 30. svibnja.

Hoćete li vratiti Dan državnosti na 30. svibnja?

Da!

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/video-vratit-cemo-30-svibnja-kao-dan...