(VIDEO) Jastrebarsko. Uoči svečanog skupa u povodu 24. obljetnice HDZ-a Zagrebačke županije, predsjednik Karamarko i bivši ministar financija Ivan Šuker (a sadašnji potpredsjednik našega saborskog kluba) večeras su skupa dali izjavu za medije. 

Tema - jedna jedina: Milanovićev pokušaj da skrene pažnju javnosti s nove, tko zna koje SDP-ove afere - one s ravnateljicom Porezne uprave Nadom Čavlović Smiljanec, protiv koje je policija podnijela kaznenu prijavu zbog sumnji da je trgujući utjecajem zaustavila ovrhu osječkog OLT-a. A premijer je to opet pokušao - po tko zna koji put - prebacivanjem fokusa na HDZ i „povratkom u prošlost“. Dosadno.

Kako komentirate današnju izjavu premijera da su zbog bivše HDZ-ove vlasti porezni dugovi narasli na 50 milijardi kuna?

ŠUKER: Milanović je očigledno neinformiran čovjek. To je klasična njegova priča - za sve su krivi drugi, ali nikad SDP. SDP je u Poreznoj upravi promijenio sve kadrove, dvije i pol godine su na vlasti. Prema tome, mogli su napraviti što su htjeli, a očito su napravili to što su napravili.  A za to bi netko trebao snositi odgovornost.

Dok ste bili ministar, je li Vas itko tražio da mu odgodite ovrhu Porezne uprave?

ŠUKER: Prvo - u zakonu o izvršenju državnog proračuna jasno je bilo propisano kako se nešto takvo može napraviti. Drugo: svatko tko priča o Poreznoj upravi trebao bi znati da se nijedna stavka ne može promijeniti bez rješenja. Zakon o poreznoj upravi je jasan. Prema tome, sve je ovo Milanovićev igrokaz koji pokazuje da nikakva pravila ne vrijede za SDP. Oni se napokon moraju suočiti s tim. 

Za porezni dug, SDP tvrdi da je kriva prijašnja vlada, da dug nije nastao preko noći?

KARAMARKO: Morat ću ponoviti ono što je rekao g. Šuker - „HDZ je kriv za sve“. Za njihove softvere, za to što im ponekad nestane struje u kancelarijama, za to što su zauzeti dugim ručkovima, pa ne mogu obaviti svoj posao... Ovo je zbilja smiješno - ne treba to uopće komentirati. 

Znači, HDZ nema nikakvu odgovornost?

KARAMARKO: Oprostite, oni su već dvije i pol godine na vlasti. Neki bivši članovi HDZ-a ili su osuđeni ili im se još sudi za kaznena djela. Apsurdno je o tome pričati. Pogledajte samo njihove afere koje svakodnevno izlaze na površinu! Ako u dvije i pol godine njihove vladavine možemo pričati o nečijoj odgovornosti - onda je to isključivo o njihovoj odgovornosti! Za nečinjenje, za nesposobnost, za upropaštavanje hrvatskog gospodarstva i standarda hrvatskog čovjeka.

Ubrzo nakon što su Karamarko i Šuker dali ovu izjavu, objavljena je po premijera i SDP porazna vijest: USKOK je prihvatio kaznenu prijavu protiv ravnateljice Porezne uprave!