(VIDEO) Predsjednik HDZ-ova Odbora za financije doc. dr. sc. Tomislav Ćorić danas se u Središnjici u izjavi za mnogobrojne medije osvrnuo na SDP-ov „program“ - jedan nabrzinu sklepani uradak čiji „sadržaj“ podcjenjuje i građane i stručnu javnost. Konkretnim brojkama i činjenicama u potpunosti je, naime, razgolitio maglu SDP-ovih obmana.

Izjavu našeg financijskog stručnjaka možete pogledati u cijelosti, a u nastavku donosimo ključne poruke:

SDP-ov poučak - „rast je pad“

Riječ je o nabrzinu sklepanom uratku - koji podcjenjuje hrvatske građane i stručnu javnost. Te koji nudi kombinaciju lažne samohvale, čudnih brojki i kopiranje pojedinih dijelova našeg programa. SDP-ov „program“, citirat ću, počinje rečenicom: „Rast gospodarstva ostvarili smo dobrom mjerom između štednje i potrošnje.“ Apsolutno je, dakle, nedopustivo na takav način započeti program vlade koja je u četiri godine ostvarila - prema svim relevantnim pokazateljima - pad gospodarstva od 3,5 posto u prve tri godine! Izgubljeno je, dakle, 10 milijardi kuna dodane vrijednosti. 

Činjenice vs. SDP-ove obmane

Jedna od teza iz „programa“ je da „zaposlenost raste, a nezaposlenost pada“. Prema podacima Državnog zavoda za statistiku u razdoblju od 2011. do 2014. u Hrvatskoj je 70 000 manje zaposlenih. Ukoliko se pogleda na internetsku stranicu Hrvatske narodne banke može se vidjeti da stopa nezaposlenosti u Hrvatskoj nikad nije bila veća. U prvih pet mjeseci 2015. nezaposlenost u Hrvatskoj iznosi 18,1 posto! 

U dva tjedna - 5 700 više nezaposlenih!

U SDP-ovu „programu“, nadalje, navedeno je da se na „tjednoj razini ostvaruje 500 novih radnih mjesta! U posljednja dva tjedna u Hrvatskoj je pak izgubljeno 5 700 radnih mjesta! Citat iz „programa“: „Radimo ono o čemu drugi samo govore, postigli smo ono o čemu su mnogi godinama samo sanjali te stvorili nove, puno zdravije temelje gospodarstva.“ Jesu li, dakle, pad gospodarskih aktivnosti, rekordna razina javnog duga, deficit koji prelazi 5 posto udjela u BDP-u, pad kreditnog rejtinga, sve lošiji životni standard građana, 320 000 blokiranih, egzodus mladih i visokoobrazovanih nešto o čemu je - „netko sanjao“? Možda ovo netko i sanja, ali građani apsolutno ne!