Najodgovornijim za izrazito loše stanje hrvatske poljoprivrede opravdano smatramo resorno ministarstvo, odnosno ministra Jakovinu i njegove suradnike. A Jakovinu pozivamo neka napokon preuzme odgovornost prema hrvatskom poljoprivredniku i hrvatskom selu! - poručili su na konferenciji na novinare u Jalžabetu (Varaždinska županija) predsjednik Odbora za poljoprivredu, šumarstvo, ribarstvo i vodno gospodarstvo prof. dr. sc. Krunoslav Zmaić i potpredsjednik dr. vet. Josip Križanić.

Osramotio se i pred EK

Od dolaska Jakovine na čelo ministarstva, naime, taj resor je istoznačnica za partijska uhljebljivanja, kadrovske afere, nikakve rezultate, sveopću nestručnost... Slaba je komunikacija ne samo s hrvatskim poljoprivrednicima, već i EU institucijama. Kao i kod ostalih  ministara iz Milanovićeve diletantske vlade, Jakovinini „uspjesi“ idu iz lošijeg u gore. Stoga nije iznenađujuće što Europska komisija još nije odobrila Program ruralnog razvoja RH u razdoblju 2014. - 2020. na kojem Jakovina sa suradnicima radi već 2,5 godine. Na adresu ministarstva, štoviše, iz EK stiglo je na Program čak 300  primjedbi na ukupno 40 stranica. A sve dok EK ne da “zeleno svijetlo“, iz EU sredstava za ruralni razvoj nećemo dobiti ni jedan euro! Treba li uopće spominjati da su primjedbe koje je Jakovina dobio itekako ozbiljne. Ipak, nije to ministra nimalo zabrinulo, pa i dalje tvrdi da se tu ne radio ni o kakvima primjedbama, već  komentarima!?

Obećava i obmanjuje

Godišnja alokacija financijskih sredstava iz EU u šestogodišnjem razdoblju iznosi čak 333 milijuna eura! Zmaić je, figurativno rečeno, dao širu sliku istinske zbilje lažnih socijaldemokrata:

- SDP-ov je ministar Jakovina najavio da će Program biti odobren do kraja godine, odnosno najkasnije do sredine siječnja - čime po tko zna koji put obmanjuje javnost! Ponovio im se scenarij sličan onome kad su najavljivali natječaje za ruralne mjere, koji na kraju nisu realizirani! U listopadu je - spomenimo i to - otvoren natječaj samo za jednu mjeru Programa i to vezanu za poplavljena područja Vukovarsko-srijemske županije. Zbog nepripremljenosti - prema podacima s terena - realizacija je vrlo upitna. Sramotno za jednog ministra!

http://hdz.hr/vijest/nacionalne/novi-debakl-u-povlacenju-eu-novca-u-polj...

Pohvale programskoj platformi

Zbog nesposobnosti Milanovićeve vlade da poluči barem neki rezultat, Hrvatska je danas veći uplatitelj nego korisnik EU sredstava! Hrvatskog su seljaka lažni socijaldemokrati zaboravili. I sve dok je SDP na vlasti, trajat će ova agonija. Zmaić:

- HDZ ima i ljude i znanje za preuzeti odgovornost za sudbinu zemlje. Odbor kojemu sam na čelu  godinu i pol vrijedno radi na programskoj platformi i gdje god smo je prezentirali poljoprivrednicima i partnerima u ruralnim područjima dobili smo samo pozitivne reakcije. Zalažemo se za novu političku platformu razvoja agrara koja će omogućiti izdašnije, dostupnije i lakše financiranje te uvođenje olakšica i odgoda za postojeće obveze. U središtu te platforme je funkcionalno poljoprivredno gospodarstvo!

http://hdz.hr/vijest/nacionalne/jakovina-jos-nije-povukao-ni-lipe-za-rur...

Strogi nadzor podrijetla

Križanić je pak zatražio strogi nadzor i kontrolu deklaracije prvog smrzavanja i podrijetla smrznutog uvoznog mesa, koja treba biti dostupna potrošačima. Razlog: uvoz iz EU mesa upitne kvalitete namijenjenog Rusiji.

- Ne možemo zabraniti uvoz mesa iz EU, ali trebamo naći način stroge kontrole i nadzora deklaracije prvog smrzavanja i podrijetla smrznutog mesa kao i dodatne kontrole sukladne Uredbama EU. Uz to, zahtijevamo i subvencioniranje domaćih stočara, javnu kampanju domaće proizvodnje i izradu strategije daljnje održivosti i konkurentnosti poljoprivrede te prehrambene industrije!

Trendovi suprotni europskim

U zadnjih godinu dana porazne su brojke o uvozu svinjskog mesa. Vladajući su uspjeli postići još jedan neslavni rekord! Stočarstvo je ugroženo, prihodi u poljoprivredi ruše se strmoglavo. Križanić je jezgrovito izložio sliku stanja i pozvao na strateško udruživanje domaćih proizvođača mesa:

- U prvih šest mjeseci ove godine prvi put u povijesti uvoz svježeg svinjskog mesa veći je od zaklanih svinja u našim klaonicama! Kilogram žive vage svinjskog mesa trenutno u EU iznosi oko 80 centi, stoga je potrebno objasniti domaćim proizvođačima da bez pomoći i udruživanja - ne mogu opstati! Prosječni prihod poljoprivrede u EU u zadnjih godinu dana raste 3 posto, dok je u Hrvatskoj u padu 12 posto!

http://hdz.hr/vijest/iz-sabora/video-nakon-pada-industrijske-proizvodnje...