Zbog Grčićeva diletantskog kašnjenja u izradi dokumenata Hrvatska će postati prva i jedina nova članica EU, potvrdio je Linić, koja je u njen proračun morala dati više sredstava nego što je iz njega primila. No HDZ-ova eurozastupnica u dnevnicima Nove TV i HTV-a ni ministru financija nije ostala dužna - kamatna stopa od rekordnih 11 posto za inozemna zaduživanja notorna je katastrofa! SDP-ovci očito žive u paralelnom svemiru. Što je gore, to je u stvari bolje, samo to narod nikako da shvati 

Slavko Linić morao je nedavno, u intervjuu Jutarnjem listu (11. listopada), priznati da prijeti velika opasnost - opasnost na koju je već mnogo puta prije upozoravala HDZ-ova europarlamentarka Ivana Maletić: da bi zbog Vladina diletantskog kašnjenja u izradi dokumenata nužnih za povlačenje sredstava iz europskih fondova Hrvatska mogla postati prva i jedina nova članica EU koja je u njen proračun uplatila više novca nego što je iz njega primila! 

Uzalud dobronamjerni apeli

Bila bi to istinska katastrofa! Hrvatska bi ovu godinu, sudeći po najavama, mogla završiti s minusom od 44 milijuna eura u bilanci s EU! Što je najgore, potpredsjednik Vlade i ujedno ministar regionalnog razvoja i EU fondova Branko Grčić - najveći krivac za ovu gotovo izvjesnu blamažu - tjednima je skrivao glavu u pijesku pred dobronamjernim apelima naše zastupnice u EP-u, muljao je i vrdao. 

Istina se, međutim, ne može vječno zaobilaziti, prikrivati od javnosti, držati pod tepihom - ono jedino u čemu je dosad, zahvaljujući režimskim medijima, kako-tako uspijevala aktualna vlada. Nakon što su iz same Vlade priznali, ipak, da je bila pravu, Maletić se o, slobodno rečeno, skandaloznoj Grčićevoj nesposobnosti (neznanju, amaterizmu, inkompetenciji - sami odaberite imenicu) ponovno očitovala u jučerašnjem Večernjem listu:

- Vlada je potrebne dokumente trebala predati još krajem prošle godine, ali je g. Grčić iz neobjašnjivih razloga pomaknuo rok za kolovoz ove godine, da bi potom kasnio i s poštovanjem tog roka - Europska je komisija dokumente dobila tek prošlog tjedna! A sada ih treba analizirati i odobriti, za što je eurobirokratima obično potrebno nekoliko mjeseci. 

I županije „u Grčićevim raljama“

Ako se obistini najgori scenarij, ispast će da Hrvatska - koju je Kukuriku ovako urušio - financijski pomaže razvijene europske države! No minus u bilanci s EU nije jedini problem. Zbog Grčićeva kašnjenja („radimo na tome“) ni županije neće moći nakon 1. siječnja 2014. povlačiti novac onako kako bi mogle i morale.  Vlada, naime, još nije donijela ni novu strategiju regionalnog razvoja, ni operativne programe, ni tzv. nacionalni strateški referentni okvir. A bez svega toga ni županijske vlasti ne mogu izraditi vlastite razvojne strategije, a bez strategija ne mogu konkurirati za europska sredstva!

Nakon Linićeva „coming outa“, i Grčić je morao priznati da su upozorenja Ivane Maletić bila utemeljena. No opet po dobrome SDP-ovsku običaju vrda, skače sebi u usta, „nada se“ i „očekuje“, tvrdeći odjednom da i „nije čudno“, niti zabrinjavajuće, ako završimo u minusu s EU. Ne, ništa u tome nije čudno, premda bismo ušli u anale EU kao prva zemlja kojoj je to „uspjelo“! 

http://www.vecernji.hr/vijesti/hrvatska-prva-minusu-eu-44-mil-razlike-ko...

Linićeve washingtonske tlapnje 

Osim u Večernjem listu, Maletić je u nedjelju nastupila i u središnjim dnevnicima Nove TV i HTV-a. Ne samo na temu eurofondovske blamaže, nego i na „ponositu“ washingtonsku izjavu Slavka Linića, tzv. „najuspješnijeg ministra“, da će nam kamatne stope za inozemna državna zaduživanja narasti na 11 posto, ali da je to super!? 

- Ma to je, riječju, katastrofa, jer kamatna je stopa pokazatelj rizičnosti ulaganja u državu, ali isto tako onda i indikator svima ostalima koji daju sredstva privatnom sektoru. Do 5 posto je normalno, i to je indikator dobrog vođenja politike, a sve iznad toga je očaj. Obratno rečeno: kada kamata prelazi 5 posto, to je dokaz da investitori gledaju na Hrvatsku kao na rizičnu zemlju u kojoj se ne vode dobro financije. A javnosti sada g. ministar baja da su visoke kamate nešto pozitivno!? - sukus je TV-izjava Ivane Maletić. 

http://dnevnik.hr/vijesti/hrvatska/parlamentarna-oporba-kritizirala-naja...

http://www.hrt.hr/?id=enz&tx_ttnews[cat]=119&cHash=1

Prisjetimo se, nakon što je BDP pao sedmi kvartal za redom, Grčić se hvalio „napretkom“!? Očito SDP-ovci žive u nekome svome paralelnom svemiru. Što je gore, to je u stvari bolje - samo to narod nikako da shvati. Promijenimo narod!