(VIDEO) Predsjednik HDZ-a i Vlade RH mr. sc. Andrej Plenković na današnjoj je sjednici Vlade izvijestio o nedavnom posjetu Bosni i Hercegovini.

http://www.hdz.hr/vijest/hrvati-izvan-rh/u-dvodnevnom-posjetu-bosni-i-hercegovini-pomoc-europskom-putu-i-ostvarivanju

http://www.hdz.hr/vijest/hrvati-izvan-rh/plenkovic-iz-mostara-europski-put-bih-i-polozaj-hrvata-nase-su-trajne-zadace

Veći dio obraćanja posvetio je uhićenjima 10 bivših pripadnika Hrvatskog vijeća obrane u Orašju, od kojih su dvojica umirovljeni visoki časnici Hrvatske vojske. Istaknuo je da su o tom slučaju izviješteni naši partneri u Europskoj uniji i NATO-u - kojima je izražena zabrinutost. Naglasio je i da političke formulacije koje u pojedinim aktima pravosudnih tijela BiH sadrže koncept udruženog zločinačkog poduhvata u odnosu na Republiku Hrvatsku - nisu prihvatljive.

- Europska BiH, njeno pristupanje Europskoj uniji i NATO-u, ključni je vanjskopolitički prioritet Republike Hrvatske. Nažalost, kao što znate, nedugo nakon posjeta BiH došlo je do događaja koji je zabrinuo hrvatsku javnost. Kazneni postupak i uhićenje 10 pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO) u Orašju - od kojih su dvojica visoki umirovljeni časnici Hrvatske vojske - hrvatskih građana s dvojnim, hrvatskim i bosanskohercegovačkim državljanstvom, pripremani su - sasvim sigurno - dulje vremena, ali je njihov „tajming“ indikativan.

Intenzivna komunikacija i stalni sastanci

Premijer Plenković kazao je da održava intenzivnu komunikaciju i sastanke s nadležnim ministrima, glavnim državnim odvjetnikom i ravnateljem Sigurnosno-obavještajne agencije.

- Nastojim prikupiti što više relevantnih podataka o konkretnom slučaju, kao i problematici optužnica za ratne zločine u BiH. Naložio sam Ministarstvu vanjskih i europskih poslova, Ministarstvu hrvatskih branitelja, Ministarstvu obrane, Ministarstvu unutarnjih poslova i Ministarstvu pravosuđa da pribave sve relevantne podatke te osiguraju pravnu, operativnu i konzularnu pomoć uhićenim hrvatskim državljanima.

Izražena zabrinutost partnerima u EU i NATO-u

Dodao je da je potrebno utvrditi sve činjenice vezane uz pristup klasificiranim dokumentima.

- Obavijestili smo naše partnere u EU i NATO-u i iznijeli smo našu zabrinutost. U stalnom sam kontaktu s predsjednicom RH i predsjednikom Hrvatskog sabora. Na današnjoj sjednici donijet ćemo odluku kojom ćemo imenovati nove članove Savjeta za suradnju s međunarodnim kaznenim sudovima - kako bi se nadležne institucije sustavno koordinirale po ovom pitanju te, između ostalog, utvrdile činjenice vezane uz pristup klasificiranim dokumentima.

Rasvijetliti „aktivnosti“ prije naše Vlade!

Spomenuo je da postoji cijeli niz aktivnosti između nadležnih institucija RH i BiH, a koje su se odvijale prije formiranja ove Vlade.

- Postoji cijeli niz aktivnosti koje su se odvijali između nadležnih institucija RH i BiH prije izbora naše Vlade, a koje zbog njihove složenosti tek treba rasvijetliti. Želio bih poslati jasnu poruku građanima da će Vlada učiniti sve da zaštiti legitimne interese RH, ali i ljudska prava svih onih koji u ovom trenutku mogu biti ugroženi. U potpunosti poštujemo neovisnost pravosuđa. Svi ratni zločini trebaju biti procesuirani - neovisno o etničkoj pripadnosti počinitelja i žrtava. Ali želim biti jasan: političke formulacije koje u pojedinim aktima pravosudnih tijela BiH sadrže koncept udruženog zločinačkog poduhvata u odnosu na Republiku Hrvatsku - nisu prihvatljive.

Iznimna uloga HVO-a u teškim vremenima

Naglasio je da je HVO u teškim vremenima agresije na BiH osigurao zaštitu Hrvata u BiH i zaštitio njen suverenitet.

- Ovaj slučaj neće nas zaustaviti u provedbi političkih ciljeva programa s kojim smo pobijedili na izborima. Europska budućnost BiH jedini je put za stabilnost i prosperitet te nama izuzetno važne zemlje, ali i zalog ravnopravnosti i opstojnosti bosanskohercegovačkih Hrvata.