Predsjednik HDZ-a i Vlade RH mr. sc. Andrej Plenković u izjavi je za novinare - nakon sjednice užeg kabineta - najavio da će se redovna sjednica Vlade održati sutra u Vukovaru u povodu 25. godišnjice stradanja Grada Heroja. „Datum je to o kojem trebamo uvijek voditi računa“, istaknuo je premijer:

Zakon o Vukovaru

- Znate da je Vlada RH u prošlosti imala praksu održavanja sjednica izvan Zagreba. Ovo je prva takva u mandatu moje Vlade. Cilj je da se taj događaj obilježi na dostojanstven način i da se iskaže poštovanje prema žrtvi hrvatskih branitelja, svih koji su ondje poginuli i svih koji pridonijeli mirnoj integraciji Hrvatskog Podunavlja. Na sutrašnjoj sjednici Vlade bit će puno toga o Vukovaru, donijet će se i odluka o osnutku stručne skupine za izradu posebnog zakona o Vukovaru kao mjestu posebnog pijeteta. Ali, ne mogu sve sada otkriti.

Obnova Vodotornja iz proračuna

Vlada će na sjednici u Vukovaru u četvrtak predstaviti i niz konkretnih mjera za ekonomski oporavak Vukovara - kako bi se grad obnovio, a gospodarstvo krenulo naprijed. Također, predsjednik Plenković poručuje da nisu zaboravili ni na Vodotoranj - simbol hrvatskog zajedništva:

- Iz državnog proračuna, iz Ministarstva regionalnog razvoja i EU fondova, nadomjestit ćemo sva sredstva koja se za njegovu obnovu nisu uspjela prikupiti hvalevrijednim dobrotvornim akcijama u kojima su sudjelovali brojni hrvatski ljudi.

Državni tajnici & rebalans

Osim dijela posvećenog Gradu Heroju, na dnevnom redu sjednice u Vukovaru su i tzv. redovite točke, otkrio je Plenković:

- Dio državnih tajnika - 15 do 20 njih - bit će imenovan sutra, a ostali na idućoj sjednici Vlade. Još se dogovaramo, razmatramo realne potrebe, funkcionalnost... To je precizan proces usuglašavanja političkih dogovora i stvarnih potreba u ministarstvima - i to želim napraviti na racionalan i maksimalno učinkovit način. Bit će još riječi i o rebalansu proračuna, koji će ostati u okvirima predviđenim za 2016. godinu. Sva će ministarstva biti zadovoljna.

Partnerstvo & suradnja

Odgovarajući na pitanje novinara o suradnji s političkim partnerima iz Mosta, premijer Plenković kazao je da se sve radi u suglasju, poštujući pritom demokratsku strukturu.

- Nisam vidio nikakve probleme. Ni oko porezne reforme. Mi smo na izborima kao HDZ dobili 61 mandat, trebalo nam ih je još 15. Nismo u poziciji da nešto što mi želimo bude apsolutno, poanta partnerstva jest da svatko kaže što želi. Naš je stav u ovom pitanju jedan, mislim da je logičan. Stav naših partnera malo je drukčiji. Imaju na to pravo. Govorimo samo o malim izmjenama u zakonu o PDV-u. Sve to je uobičajena demokratska procedura.