U Splitu je danas u zgradi Gradske uprave održana sjednice Vlade Republike Hrvatske. Ovo je peta sjednica Vlade u mandatu predsjednika Vlade RH i HDZ-a Andreja Plenkovića koja se održava izvan Zagreba. Valja podsjetiti da su dosad održane sjednice u Vukovaru, Sisku, Kninu i Osijeku.

Na dnevnom redu sjednice bile su brojne odluke vezane uz realizaciju projekata u Gradu Splitu i Splitsko-dalmatinskoj županiji, a nakon sjednice potpisat će se 30 ugovora. Ukupna vrijednost odluka i ugovora je oko dvije milijarde kuna.

Dvije milijarde kuna vrijednosti projekata

Otvarajući sjednicu Vlade - koja se održava uoči blagdana sv. Dujma - predsjednik Plenković istaknuo je da će većina odluka današnje sjednice biti posvećena Splitu i Splitsko-dalmatinskoj županiji.

- Uputit ćemo snažnu projektnu i financijsku poruku. Težina današnjih zaključaka Vlade je preko 400 milijuna kuna, a ugovora koji će se potpisati više od milijardu i 500 milijuna kuna. Dakle, skoro dvije milijarde kuna vrijednosti projekata koji su posvećeni razvoju Grada Splita i Splitsko-dalmatinske županije. Sve što radimo, radimo u duhu partnerstva i suradnje.

Ravnomjeran regionalni razvoj

Napomenuo je kako je ovo već peta sjednica Vlade u ovome mandatu koja se održava izvan Zagreba.

- Prva je bila simbolički izrazito važna u Vukovaru. Druga u Sisku, odnosno Sisačko-moslavačkoj županiji, koja je u pogledu ekonomske tranzicije možda najpogođenija županija od svih. Zatim u Kninu, uoči Dana domovinske zahvalnosti, a potom povodom Dana Grada u Osijeku. Ova je politika kvalitetno pripremljenih sjednica u suradnji s gradovima i županijama i angažmanom svih resora ispravan način za konkretan doprinos ravnomjernom regionalnom razvoju Hrvatske.

Zahvala gradonačelniku i županu

Predsjednik Plenković je pozdravio i zahvalio na gostoprimstvu gradonačelniku Splita Andri Krstuloviću Opari i županu Blaženku Bobanu. Posebno je pozdravio veliki broj zastupnika i zastupnica u Hrvatskome saboru  iz Splitsko-dalmatinske županije, istaknuvši da se i na taj način pokazuje sinergija rada Vlade i Hrvatskog sabora.

Boban: Demografske mjere daju rezultate - u prva 4 mjeseca rođeno 88 djece više u odnosu na 2017!

Župan Blaženko Boban predstavio je pak najvažnije razvojne aktivnosti županije i ključne projekte.

- Ovakav način izravnog uvida u potrebe građana je za svaku pohvalu - istaknuo je župan te pozdravio sjednicu Vlade koja se održava u Splitu nakon punih 14 godina.

- Neka ova sjednica Vlade, ovdje u Splitu, bude poticaj svima nama na veći angažman, više inicijative s terena od nas na regionalnoj i lokalnoj razini, a siguran sam kako tada projektima neće izostati ni potpora Vlade.

Istaknuo je da se program Splitsko-dalmatinske županije temelji na demografskoj obnovi, kombinirajući razne mjere za zaustavljanje iseljavanja i poticanje povratka mladih, s posebnim naglaskom na područje Zagore i dalmatinskih otoka. Naglasio je da te mjere već sada daju određene rezultate, što potkrepljuje podatak da je od 1. siječnja do 30. travnja na području županije rođeno 88 djece više nego u istom razdoblju prošle godine.

Razvoj novih oblika turizma

Predstavljajući razne mjere koje županija provodi, izdvojio je program poticaja i potpora poduzetnicima za koji je osigurano 35 milijuna kuna u proračunu.

- Prva smo županija koja je  izradila studiju održivog turizma i potičemo ulaganja u turističke sadržaje.

Dodao je kako županija razvija nove oblike turizma - zdravstveni, kulturni i arheološki, koji su usmjereni prije svega na otoke i područje Zagore, u cilju produženja turističke sezone.

- Svjesni da je preduvjet razvoja Zagore i otoka - i uopće ravnomjernog razvoja svih krajeva županije te privlačenja novih investicija - izgradnja bolje infrastrukture, posebno cestovne, očekujemo razumijevanje i potporu Vlade Republike Hrvatske za planiranje i izgradnju. U tom smislu očekujemo da ova sjednica Vlade u Splitu bude prekretnica za dugoročno razdoblje prometne infrastrukture na području cijele županije.

Novi zamah za razvoj turizma

Najvažnijim pravcima za povezivanje Zagore s priobaljem, župan Boban je istaknuo izgradnju tunela Kozjak, brze ceste Zagvozd-Imotski, tunela Ravča-Drvenik te brze ceste Dugopolje-Sinj.

- Time bi dobili novi zamah za razvoj turizma, lakši plasman poljoprivrednih proizvoda u Split, a onda i u cijelu Hrvatsku.

Najvažnijim infrastrukturnim projektom izdvojio je izgradnju brze ceste Trogir - Omiš, bez koje se ne mogu riješiti nesnosne blokade na širem području priobalja.

Krstulović Opara: Ova je sjednica točka preokreta koja će dati jamstvo za razvoj ovog područja!

Gradonačelnik Splita Andro Krstulović Opara istaknuo je da je ova sjednica Vlade točka preokreta u upravljanju.

- Ovo je uistinu prekretnica koja će dati jamstvo za razvoj ovog područja, koji će postati motor razvoja cijelog hrvatskog juga.

Izvrsna suradnja gradova

Kazao je da su odluke koje su na dnevnom redu današnje sjednice Vlade plod izvrsne suradnje između gradova u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Izrazio je nadu da će do 2020. godine - kada će Hrvatska preuzeti predsjedanje Vijećem Europske unije - Grad Split i ova regija biti važan čimbenik u donošenju odluka važnih za europski kontekst i europsku zajednicu.

Upozorio je kako je Split jedini grad koji nema zaobilaznicu, dok željeznica, odnosno lička pruga nije obnovljena te je izrazio nadu da će se ti projekti uskoro realizirati. Ocijenio je da je današnji dnevni red sjednice Vlade točka preokreta u smislu razvoja ovoga područja.

„Žarište razvoja hrvatskog juga“

Splitski gradonačelnik je istaknuo da je ova gradska uprava u zadnjih deset mjeseci pokazala što znači uvođenje reda, zakonitosti i transparentnosti te učinila važne iskorake.

- Učinak toga svega je to da su počeli dolaziti investitori, shvatili su da mislimo ozbiljno, a ova točka preokreta, ova sjednica Vlade je sjajna potvrda suradnje. Siguran sam da ćemo se u ovom mandatnom razdoblju, kako Vlade tako i nas gradonačelnika, naraditi i to samo tako, u svakodnevnoj koordinaciji kao i do sada te da ćemo ovaj naš prostor, žarište razvoja hrvatskog juga, razviti do one točke koju ljudi s ovog prostora zaslužuju.