HDZ je na jučerašnjoj presici u Vukovaru oštro osudio odluku ministra Željka Jovanovića da uskrati suglasnost ponovnom imenovanju Marije Budimir za ravnateljicu vukovarske Osnovne škole "Siniša Glavašević". Niti ne udostojivši se argumentirati odluku, Jovanović ju je kaznio iz jednoga jedinog razloga - jer je prijavila da ju je pokušao podmititi ministrov sudrug Željko Sabo. Jer je ispunila svoju građansku dužnost! Postala je žrtva jer je prijavila kriminal!! Čime je SDP, po tko zna koji put otkad je na vlasti, pribjegao konceptu tzv. revolucionarnoga (komunističkog) prava. Partija te tuži - partija ti sudi! Srećom, nismo više u '45. 

Otvarajući konferenciju za novinare, održane pod nazivom „Dosta političkih progona“, potpredsjednik HDZ-a i vukovarsko-srijemski župan Božo Galić otkrio je da je uputio pismo ministru Jovanoviću (vidi privitak) u kojem je zatražio da povuče sramotnu odluku te potvrdi imenovanje Marije Budimir. Koju je, vrijedi spomenuti, Školski odbor jednoglasno izabrao za ravnateljicu, a i izbor su s više od 90 posto glasova poduprli roditelji učenika i djelatnici OŠ "Siniša Glavašević":

- Jovanovićeva odluka ne samo što predstavlja politički progon, nego je i duboko nehumana jer obitelj Budimir, koja je puno dala u Domovinskom ratu, baca na ulicu. Ako ministar ne povuče odluku, slučaj će na kraju izgubiti na sudu. 

Tko je iduća žrtva SDP-a?

Politički tajnik HDZ-a Tomislav Čuljak zapitao se tko je, nakon Budimir, idući na redu ako se kojim slučajem „drzne“ prijaviti kojeg od članova SDP-a:

- Tko prijavi druga Sabu - mora odgovarati! Dobiti otkaz!! Što se to događa u Hrvatskoj? Zašto šute mediji, nevladine organizacije, slobodni intelektualci? Zašto toleriraju boljševički obračun Milanovića i Jovanovića s građanima? Zašto šute na odluku koja nema ama nikakvog uporišta u zakonu?! Ostavka ministra Jovanovića bilo bi jedino logično rješenje, ali se njoj ne nadamo s obzirom da za SDP nezakonje i politički pritisci na neovisno pravosuđe nisu incident, nego model djelovanja.

Istodobno, premijer je ponosan na propast gospodarstva, poljoprivrede, na gotovo 400.000 nezaposlenih i sve veće siromaštvo. I „optimistično“ najavljuje da će biti bolje, samo se ne zna kada! Zbilja, što se to događa u Hrvatskoj? - zaključio je Čuljak.

Pismo veleposlanstvima

Predsjednik vukovarskog HDZ-a Damir Barna najavio je da će svim veleposlanstvima u Hrvatskoj uputiti pismo s pojašnjenjem slučaja - primjera flagrantnog kršenja ljudskih prava: 

- Gospođa Budimir se kažnjava premda je vukovarskom gradonačelniku Županijski sud potvrdio optužnicu za pokušaj podmićivanja, a status osumnjičenika ima i u još nekoliko kriminalnih slučajeva. Gospođina je očito "greška" to što se iz Zagreba doselila u Vukovar, što se udala u herojsku obitelj Budimir i što se ne slika s ministrom i te fotografije ne objavljuje po Facebooku.

Na kraju konferencije novinarima se obratila i sama Marija Budimir, nevina žrtva partijskog terora. Ponovila je da je razočarana i povrijeđena Jovanovićevom odlukom te ga podsjetila na riječi sa stručnog skupa u Vodicama kada je obećao da neće osporavati odluke školskih odbora o imenovanjima:

„Nećete me slomiti!“

- Očekujem od ministra da obrazloži svoju odluku. Podsjećam da sam 2007. - kada sam prvi put izabrana na mjesto ravnateljice - školu zatekla praznu. Danas je to najveća osnovna škola u Vukovaru, moderno i kvalitetno opremljena. Zatražit ću pravnu pomoć! U ovih šest godina školu je posjetilo više inspekcija, koje u njenom radu nisu utvrdile nijedan prekršajni, a kamoli kazneni propust. 

S obzirom na podršku nastavnika, roditelja i djece, najavila je da će se i na sljedećem natječaju kandidirati za mjesto ravnateljice. Pritisci je, kaže, neće slomiti! Istina će pobijediti!! 

Jovanoviću i Sabo, vidimo se na sudu!

Ministar Jovanović u svom je, blago rečeno, siledžijsko-lažljivom stilu odgovorio na pismo vukovarsko-srijemskog župana i na HDZ-ovu presicu. Ustvrdio je da njegova odluka „nema veze s politikom, nego s moralom i principom“. Te da „nijedna ravnateljica ili ravnatelj, razriješeni zbog nezakonitosti u svom radu, neće dobiti njegovu suglasnost“.

Pritom nije naveo nijednu „nezakonitost“ koju je počinila Marija Budimir. Nije - jer ih nema. Toliko o Jovanovićevu moralu. Partija te tuži - partija ti sudi! 

U sličnoj maniri reagirao je i gradonačelnik Vukovara Željko Sabo. Posve „zaboravivši“ da je optužnica protiv njega postala pravomoćna, i da bi bilo pristojnije da se pokrije po ušima, osuo je paljbu po HDZ-u pokušavajući skrenuti pozornost sa sebe i s biti stvari. Prozirni, već prilično dosadni SDP-ovski manevar. Kojem, uostalom, svakodnevno pribjegava njegov stranački predsjednik. 

Gospodo, vidimo se na sudu! Srećom, na onom revolucionarnom. Nismo više u '45.

PrivitakVeličina
20131227galic.pismo_.pdf126.96 KB