(VIDEO) Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i HDZ-a Andrej Plenković dao je intervju za Dnevnik HRT-a nakon jubilarne, 100. sjednice Vlade RH koju predvodi, ali i münchenske Klauzure Kluba Europske pučke stranke (EPP) u Europskom parlamentu, na kojoj je sudjelovao zajedno s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, austrijskim kancelarom Sebastianom Kurzom, predsjednikom Kluba zastupnika EPP-a Manfredom Weberom (CSU)...

Razgovor koji je vodila novinarka Zrinka Grancarić možete pogledati u cijelosti, a u nastavku donosimo ključne poruke predsjednika Plenkovića:

Sve raspoložive snage spremne štititi granicu protiv ilegalnih migracija!

Na Klauzuri EPP-a u Münchenu rezimirali smo postignuća u prve 4 godine mandata Europske komisije. Zadovoljan sam i susretom s kancelarkom Merkel, s kojom sam vodio razgovor o njezinom posjetu Hrvatskoj ili o još jednome mom posjetu Berlinu. Za Hrvatsku je ključan dogovor na razini EU-a o boljoj kontroli vanjskih granica i još većoj pomoći zemljama na prvoj liniji dodira s ilegalnim migracijama. Hrvatska s te strane participira kako pomoći Bugarskoj i Grčkoj, istodobno pripremajući se za ulazak Schengen - što je naš sljedeći strateški cilj. Želimo da hrvatska policija kontrolira hrvatsku granicu, a kroz dvije godine i vanjsku granicu schengenskog prostora. Sve hrvatske raspoložive snage spremne su štititi našu granicu i sprječavati krijumčare da kreću novim rutama ilegalne migracije.

http://www.hdz.hr/vijest/eu/hdz-ce-opet-pobijediti-na-izborima-za-europski-parlament-i-pomoci-da-nas-epp-ostane

Odgovoran rad i reforme, a ne populizam i lažne nade!

Moja je zadaća da provodimo reforme i da budemo odgovorni u upravljanju Hrvatskom. Samo odgovornim radom i reformama na zdravim temeljima - bez demagogije, populizma i lažnih nada - možemo ponuditi bolju perspektivu. Prošla godina je pokazala da smo više zaradili nego potrošili. Imamo kontinuirani gospodarski rast, smanjujemo javni dug brže nego u drugim zemljama EU-a, povećavamo zaposlenost... Povećali smo kvote za strane radnike i izašli ususret poslodavcima u turističkom sektoru s obzirom na najave da ćemo imati novu rekordnu sezonu. Trebamo se malo više fokusirati na pozitivna postignuća, a malo manje na negativna.

Bolji kreditni rejting donosi nam još veće uštede!

Sve tri svjetske rejting agencije u ovom mandatu već su nam poboljšale kreditni rejting. Cilj nam je dosegnuti investicijski kreditni rejting za Hrvatsku. Refinanciranjem duga u cestarskom sektoru uštedjeli smo 50 milijuna eura godišnje. S ovom obveznicom koju je izdalo Ministarstvo financija štedimo dodatnih 180 milijuna kuna godišnje. To nije zaduženje, nego refinanciranje starog duga po bitno povoljnijim uvjetima - što pokazuje i povjerenje koje Hrvatska uživa među investitorima. 

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/video-smanjivanjem-kamata-smanjujemo-vanjski-dug-za-180-milijuna-kuna-godisnje

Smanjit ćemo PDV - kako smo i obećali!

Naša porezna reforma povećala je plaće velikom broju ljudi, što je dovelo do veće potrošnje i gospodarskog rasta. Sada prelazimo u drugu fazu. Obećali smo smanjiti PDV - i to ćemo učiniti! Bit ćemo prva Vlada koja smanjuje stopu PDV-a - i to za najmanje 1 postotni bod! I na taj način želimo pomoći daljnjem rasterećenju građana i poduzetnika.

Nagodba u Agrokoru - velik uspjeh!

Nagodba će se sigurno postići. Možemo govoriti o velikom uspjehu s obzirom na krizu koja je prijetila i stečaj koji bi se dogodio da nismo reagirali zakonom. Najvažnije je da Agrokor ima ekonomsku budućnost i da hrvatske kompanije koje rade s njim također imaju svoju budućnost.

S interesom pratimo sugestije predsjednice!

Za sve teme, osobito demografska pitanja, otvoren sam za sugestije. S interesom ćemo pratiti sugestije predsjednice i vidjeti koliko su one kompatibilne aktivnostima Vlade RH. A što se tiče demografije, poduzeli smo velik broj mjera - od porezne reforme, subvencioniranja stambenih kredita, dvosmjenskog rada vrtića, pronatalitetnog dodatka, povećanja rodiljnih i roditeljskih naknada…

Ne smijemo smanjivati manevarski prostor za prava hrvatske manjine!

Izborni sustav nije tema o kojoj se treba odlučivati na referendumu. Dana 30. svibnja 1990. godine, nakon prvih višestranačkih izbora, tadašnji trodomni Sabor imao je 356 zastupnika. Nakon toga smo imali dvodomni Sabor - sa Županijskim i Zastupničkim domom, koji je u jednim varijantama imao 205 zastupnika, a u drugim 197. Zadnjih 15-ak godina, Hrvatski sabor varira između 151 i 153 zastupnika. Za veličinu Hrvatske, koja ima 4 milijuna stanovnika, to nije puno. Pogledajte situaciju u Sloveniji gdje je izborni prag od 4% - 9 stranaka prelazi izborni prag. Imaju neupravljivu situaciju. Moramo moći upravljati institucijama - funkcionalno, demokratski i legitimno. Što se tiče zadiranja u prava manjina, mislim da je to promašeno i da je to korak nazad u onome što je Hrvatska kao demokratska zemlja do sada pokazala. To nam smanjuje manevarski prostor za zalaganje za jednaka prava hrvatskih manjina u susjednim zemljama.

Populisti žele Hrvatsku dovesti do talijanskog scenarija!

Na početku svog mandata rekao sam da će ove četiri godine biti politička utakmica između stranaka matice, gdje je HDZ najveća i najodgovornija stranka, i populističkih stranaka koje su prosvjednog karaktera. Kod ovog referenduma jasno je koje su to stranke. Osim udruge gospođe Markić, tu vam je MOST, g. Hasanbegović, a možete staviti znak jednakosti i sa Živim zidom. To je ekipa koja želi fragmentiranu političku scenu, koja bi Hrvatsku, bez ikakve dileme, dovela do talijanskog scenarija. Vidjet ćemo koliko će dugo biti funkcionalna talijanska vlada.