Prva procjena rasta BDP-a za prvi kvartal 2019. - koju je danas donio Državni zavod za statistiku - pokazuje znatno bolje ostvarenje u odnosu na prijašnja očekivanja jer je realna stopa rasta na godišnjoj razini od 3.9% osjetno viša od one u prvome prošlogodišnjem kvartalu (2.5%).

Porast ulaganja, plaća & radnih mjesta …  

- Nakon izlaska iz procedure prekomjernih makroekonomskih neravnoteža, ostvarenja proračunskog viška drugu godinu zaredom te vraćanja investicijske razine kreditnog rejtinga (Standard & Poor's), ubrzanje gospodarskog rasta u prvom kvartalu na 3.9% svrstava Hrvatska među članice EU-a s najdinamičnijim gospodarskim rastom u 1. kvartalu, što je važno za daljnje jačanje hrvatskog gospodarstva, konkurentnosti te povjerenje investitora - istaknuo je ovom prigodom predsjednik HDZ-a i Vlade RH Andrej Plenković.

Dodao je da je ovo je „još jedan poticaj da nastavimo predano raditi na trokutu uspješnosti koji čine fiskalna konsolidacija, strukturne reforme i ulaganja, što je dovelo do povećanja dohotka stanovništva i rasterećenja gospodarstva, koji su pridonijeli jačanju gospodarskog rasta''.

… ali i potrošnje, izvoza & industrijske proizvodnje!

Osim povećanja dohotka stanovništva i rasterećenja gospodarstva, brojke pokazuju da je izvoz roba i usluga znatno pridonio dinamiziranju rasta BDP-a jer je u 1. kvartalu 2018. zabilježen njegov realni pad od 0.5%, a u 1. kvartalu ove godine - rast od 4.6%!

Istodobno je i kod domaće potražnje nastavljen znatni rast - koji je također premašio očekivanja i snažno utjecao na ostvareni rast BDP-a. Konkretni podaci iz procjene DZS-a pokazuju da je rast osobne potrošnje ubrzan s 3.9% u 1. kvartalu 2018. na 4,4% u 1. kvartalu ove godine!

Najvažniji čimbenici daljnjeg rasta osobne potrošnje bili su nastavak rasta nominalnih (3.6%) i realnih (3.1%) neto plaća, daljnja pozitivna kretanja na tržištu rada (broj osiguranika mirovinskog osiguranja u 1. je kvartalu povećan 2.2%), snažniji oporavak kreditne aktivnosti poslovnih banaka, smanjivanje PDV-a na pojedine prehrambene i neprehrambene proizvode te nastavak rasta investicijskih aktivnosti.

Važno je napomenuti i doprinos industrijske proizvodnje na dinamiku rasta BDP-a, koja je prema kalendarski prilagođenim indeksima u 1. kvartalu rasla 2.7%, znatno više od prošlogodišnjih 0.3%, kao i doprinos građevinskog sektora i trgovine na malo koji također bilježe porast.

Najveći rast investicija još od 2008. godine!

Velik utjecaj imale su i investicije u fiksni kapital, potpomognute korištenjem sredstava iz EU fondova (uglavnom se radi o prometnoj infrastrukturi, tj. izgradnji željeznica, cesta i zračnih luka), čiji je rast ubrzan s prošlogodišnjih 3.6% na čak 11.5%. To je najviša stopa rasta investicija još od 2. kvartala 2008. godine!

Na kraju, konstatirajmo još da je Hrvatska u 1. ovogodišnjem kvartalu gospodarski porasla više od prosjeka EU-a! Ne samo da smo među članicama kod kojih je došlo do najbržeg rasta BDP-a, nego smo i u malobrojnoj grupi zemalja čiji rast nije usporen u odnosu na prošlu godinu!