Dvije zajednice žena, “Katarina Zrinski” i “Kraljica Katarina Kosača”, odsad će koordinirati sve akcije, a programe i godišnje planove zajednički donositi. Na svečanom potpisivanju po mnogo čemu prekretničkog sporazuma u Zenici naglašeno je da je strateški cilj suradnje i očuvanje neraskidive spone hrvatskog naroda u RH, BiH i dijaspori.

Ukidanje svih oblika diskriminacije, promicanje ravnopravnosti spolova, zdravo partnerstvo u obitelji, poštivanje dostojanstva žene i muškarca, zaštita prava djeteta i ljudskih prava - temeljne su to postavke Sporazuma o suradnji koji su ovog vikenda u Zenici sklopile Zajednica žena HDZ-a „Katarina Zrinski" i Zajednica žena HDZ-a BiH “Kraljica Katarina Kosača”. 

Konkretno, žene dviju sestrinskih stranaka žele ostvariti sljedeće strateške ciljeve: 

* jačanje institucionalnih mehanizama koji omogućuju i promiču potpuno sudjelovanje žena u strukturama vlasti i u procesima odlučivanja na svim razinama

* osiguravanje jednakih uvjeta za rad u javnim službama 

* provedba postojećih i kreiranje novih državnih normi i standarda kojima će se svim ženama osiguravati potpuno i jednako uživanje ljudskih prava

* osiguravanje ekonomske samostalnosti žena, što pretpostavlja njihov ravnopravan pristup ekonomskim resursima - zemlji, kapitalu i tehnologiji. 

Mrtvo slovo na papiru

Prava žena zajamčena su nizom međunarodnih i tuzemnih dokumenata: Konvencija UN-a o političkim pravima žena te o ukidanju svih oblika njihove diskriminacije, Povelja UN-a o ljudskim pravima i slobodama, Ustav RH (i BiH), Zakon o jednakosti spolova u obje države, Rezolucija Europskog parlamenta o ženama u odlučivanju… U stvarnosti, međutim, mnoga od tih prava nisu realizirana. Ne samo “zahvaljujući” prežicima seksizma, nego i stoga - upozorova predsjednica Zajednice žena HDZ-a dr. sc. Marija Boban - što mnoge žene uopće ne znaju koja su njihova zakonska prava:

- A ako su i upoznata s njima, često ne znaju kako ih ostvariti ili zaštititi, ne znaju za mehanizme koji su im na raspolaganju. Obrazovanje - ključna je to riječ. Jer bez obrazovanja, bez znanja o vlastitim pravima, na djelu je druga glagolska imenica s “o” - očajavanje. Očaj, diskriminacija, zlostavljanje, bespomoćnost, fatalizam… Puno je posla pred nama. Uostalom, u Hrvatskoj, kao ni u BiH, još nije izrađena strategije za borbu protiv nasilja nad ženama.

Žrtve predrasuda i patrijarhalne okoline

- U BiH, kao i u Hrvatskoj, osobito su nezaštićene samohrane majke, nekvalificirane radnice i žene na selu. Ako kojim slučajem i znaju za svoja prava, najčešće za njih “ne smiju znati” - žrtve su predrasuda, zazora, apriorne osude patrijarhalne okoline... No i kod školovanijih žena stanje je daleko od savršenstva. Da se provede istraživanje koliko su upućene u prava da sudjeluju na izborima ili da obavljaju javne dužnosti pod istim uvjetima kao i muškarci, bez ikakve diskriminacije, vjerujem da bi rezultati bili poražavajući - dometnula je Marija Zelenika, predsjednica “Kraljice Katarine Kosače”.

U Zenicu, na potpis sporazuma, došla je uime vodstva stranke članica Predsjedništva HDZ-a - kninska gradonačelnica Josipa Rimac. Dotaknula se mnogih pravnih, administrativnih, kulturnih, običajnih, društvenih i gospodarskih prepreka koje se još moraju otkloniti da bi žene postale ravnopravne. Istinski, a ne samo na papiru:

- Kako su istaknule dvije predsjednice, Marija i Marija, “specijalizirana” ženska izobrazba o vlastitim pravima od presudne je važnosti. No to žene neće moći postići same. I nastavni programi, i mediji - kada se već kite liberalno-demokratskim imageom, morali bi biti senzibiliziraniji za taj problem. Za probleme žena. Primjerice, oni se tek okazionalno, obično kada vlada pokrene neku akciju, bave temama kao što su sprečavanje, rano otkrivanje i liječenje raka dojke. 

Nebriga za prognanice i ratne stradalnice

Također, točno je zamijetila Rimac, i ne sjećamo se više kada je neki dnevni list, ili TV dnevnik, posvetio pozornost pitanju osiguravanja odgovarajuće pomoći prognanicama, povratnicama, sudionicama i stradalnicama Domovinskog rata.

U završnim obraćanjima obje predsjednice, Marija i Marija, naglasile su da je jedan od temeljnih ciljeva njihove suradnje očuvanje neraskidive spone hrvatskog naroda u RH, BiH i dijaspori. Nacionalni cilj koji nadilazi žensko-muške podjele. Stoga su - snažne li simbolike! - žene iz dviju država, iz dviju sestrinskih stranaka, u Zenici imale posebnog gosta - šibensko-kninskog dožupana Tomislava Vrdoljaka. Jedno što je rođenjem iz BiH, iz Livna. Drugo što je - muškarac. 

 I za kraj, konstatacija da je potpisivanje sporazuma tek početak: predsjedništva dviju zajednica odsad će koordinirati sve akcije, a programe i godišnje planove zajednički donositi!