Proizvodnjom događaja zamagljuju se bitna pitanja, poput suđenja Perkoviću i gospodarstva koje je u rasulu! * Na primjeru s hrvatskim braniteljima očituje se sva bešćutnost SDP-ove vlade * Uopće ne sumnjajte: Kolinda Grabar Kitarović pobijedit će Josipovića! * Protiv davanja u koncesiju hrvatskih autocesta jer one identitetski predstavljaju ideju zajedništva hrvatskog naroda! * Kao premijer vodit ću se interesima hrvatskog naroda, Hrvatske i svih građana! * Otvaranje izvora financiranja i znatno veće subvencije uspješnim poduzetničkim projektima! * Pojeftinjenje poslovanja i uklanjanje administrativnih prepreka radi povećanja konkurentnosti! * Cjelovita porezna reforma! * Razvoj najbrže rastuće industrije u svijetu - informatičke i digitalne! - istaknuo je, među ostalim, predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko u opširnom intervjuu za današnji Jutarnji list. Razgovor prenosimo u cijelosti, zajedno s uvodom novinara Drage Hedla

Tomislav Karamarko, predsjednik Hrvatske demokratske zajednice, djeluje vrlo zadovoljno i opušteno: rejting stranke u stalnom je usponu, a razlika između HDZ-a i SDP-a iz mjeseca u mjesec se povećava. Osokolila ga je uvjerljiva pobjeda HDZ-a u prvom krugu lokalnih izbora u Sisku, a još više pobjeda HDZ-a u SDP-ovoj utvrdi Rijeci. Kad smo dogovarali intervju, htio je da uglavnom pričamo o ekonomskim temama, no s obzirom na zbivanja, političke teme ipak su dobile prvenstvo. 

Rekli ste da se uhićenjem Milana Bandića željela skrenuti pozornost javnosti sa suđenja Perkoviću i Mustaču. Nije li to nategnuta teza? 

Ovom velikom muzikom žele se ugasiti priče o onome što se ovih dana događa u Münchenu. Pustimo da, kao što i sam Bandić zna govoriti, tijela državnog progona rade svoj posao. Volio bih vjerovati da ta tijela nisu korištena u svrhe političkog obračuna zbog parcijalnih partijskih interesa. Ne smije se prejudicirati krivnja ili nevinost, ali čudno je što se to događa baš u ovo vrijeme. Očito se proizvodnjom događaja ovih dana zamagljuju neka bitna pitanja, poput gospodarstva koje je u rasulu. Naravno, proizvođači događaja tako ne misle jer oni to niti ne vide i nikad neće vidjeti. Ovakvi događaji, priče o preferencijskom glasovanju i stavljanjem tog pitanja kao ključnog za građane, apsurdni su. To se želi prikazati toliko presudnim za naciju da se predsjednik Josipović pretvorio u analitičara javnih anketa o popularnosti i pitanjima koja u svom mandatu nikad nije spominjao. 

Osim što je podržao braniteljski prosvjed, stoji li HDZ iza toga i organizacijski, kako tvrđi ministar Matić?

Prvo što želim reći jest moja duboka sućut zbog smrti Nevenke Topalušić. Tragično je što je ta heroina umrla. Ali, još je tragičnije što nitko iz Vlade nije došao na komemoraciju. Na primjeru s hrvatskim braniteljima očituje se sva izgubljenost i nesnalaženje Vlade. Vidljivo je da Vlada, osim gospodarske zbunjenosti i dezorijentiranosti, ne osjeća najhitnija i najosjetljivija pitanja Hrvatske. To što kulminira ovih dana sigurno nije samo zbog nekih materijalnih prava i razloga. Očito je ovdje riječ o nekim kroničnim pitanjima branitelja koje je Vlada i njezino resorno ministarstvo zapostavilo. Branitelji osjećaju i vide rastakanje posljednjih vrijednosti koje je obranio i afirmirao Domovinski rat. Njima se ne može manipulirati, ne može im se lagati. Oni znaju, oni osjećaju i vide tko i kako radi, tko ih i kako izigrava i ostavlja na rubu zbivanja. Moram reći: ako ijedno pitanje, i itko u suverenoj Hrvatskoj, ne može biti na rubu, onda su to hrvatski branitelji. 

Iako rejting HDZ-u raste, stanje u stranci ne izgleda idilično: napustila vas je bivša ministrica Martina Dalić, tinja sukob između vas i vašeg zamjenika Drage Prgometa... 

Odlazak Martine Dalić normalna je pojava. Sigurno da ona najbolje zna zašto je otišla. Valjda više nije imala motivacije, interesa da bude naš član. Ne može se stranka prilagoditi pojedincu. Prirodnije je da pojedinac osjeća stranku. Naravno, postoje načela, stranačka lojalnost, pa ako hoćete i statutarna pravila, koja nisu od jučer. Najveći broj ljudi, članova, to razumije i prihvaća, manje ili više. No, bilo bi loše kada bi svi isto mislili, govorili, radili. Neki govore više, neki manje. Ja, primjerice, nisam od onih koji govore više. A ta priča o tinjanju sukoba s kolegom Prgometom... To najbolje zna moj zamjenik sam. Nema sukoba, to proturaju i mediji. Nisam čovjek sukoba. 

Jeste li spremni preuzeti odgovornost ako vaša kandidatkinja Kolinda Grabar Kitarović doživi neuspjeh na izborima? 

Za sve što se dogodi i događa u stranci, na određeni način, spreman sam preuzeti odgovornost. Naravno, naša predsjednička kandidatkinja integralna je politička osobnost koja najbolje sama predstavlja i identificira i sebe i stranku. Svi mi u stranci radimo da naš kandidat ostvari cilj. A gospođa Kitarović je takva kandidatkinja koja to može ostvariti. Jednako tako da će toj pobjedi pridonijeti najviše ona sama. Stoga, ne postavljam se pokroviteljski nad njezinim uspjehom, pa se ne uživljavam u scenarij koji spominjete. 

Može li poraz Kolinde Grabar Kitarović dovesti do tektonskih poremećaja u HDZ-u? 

Nikad u svom postupanju ne zatvaram oči na okolnosti i realnost. Odgovaram na njih najboljim načinom, sposobnostima, rješenjem, ljudima. Stranku čuvamo i čuvat ćemo od tektonskih poremećaja, kako vi kažete. A znate li kako: najboljim programima za ljude i Hrvatsku. I da odgovorim na upit: neće se dogoditi poremećaji jer neće biti povoda Kolinda Grabar Kitarović pobijedit će Ivu Josipovića. 

Znam da je pitanje hipotetsko, ali: postanete li nagodinu hrvatski premijer, a predsjednik Josipović dobije drugi mandat, jeste li spremni na kohabitaciju? 

U ulozi hrvatskog premijera moj pristup i načela se znaju: interes hrvatskog naroda, Hrvatske i svih građana u Hrvatskoj. To je moja prva i najvažnija obveza i kredo. To sigurno uključuje i moj politički i svaki drugi odnos s budućim hrvatskim predsjednikom. 

Dio članstva HDZ-a, priča se, nezadovoljan je i odnosom prema Željki Markić i udruzi U ime obitelji. Misle da bi savezništvo s njom HDZ-u više koristilo od koaliranja s malim strankama? 

HDZ jest u savezništvu i dobrim odnosima s inicijativom U ime obitelji što je pokazao i u prošlom, prvom referendumu. Dakle, naše vrijednosno savezništvo s udrugom U ime obitelji smo pokazali, a ovo drugo koje spominjete, političko, odnosno koaliranje s udrugom ne može se uspoređivati s koaliranjem sa strankama HSLS-om i HSS-om. 

Kakav je vaš stav o mogućem koaliranju s Glavaševim HDSSB-om? 

HDSSB je stranka koja je u svojim istupima pokazala dosta neprimjerene retorike. Činjenica je da je bilo nekih članskih transfera između naših stranaka. No, u politici uvijek postoji mogućnosti da se odnosi među strankama uređuju prema okolnostima koje se mijenjaju. Okolnosti određuju i moguće koalicije. 

Zašto se HDZ protivi preferencijskom glasovanju kad golema većina građana želi izravno birati zastupnike. 

Teško se oteti dojmu da je jedna od najplemenitijih inicijativa za uvođenje ustavne zaštite braka kao zajednice muškarca i žene na određeni način zloupotrijebljena za promociju jedne dobre ideje, ali jako, jako loše i površno pripremljene. Zbog tih propusta, da se promjene Izbornog zakona pripreme i provedu temeljito, a što smo mi u HDZ-u pokrenuli, učinci ovako postavljene ideje mogli bi biti štetni za demokraciju, ali i za društvo u cjelini. Može se vrlo lako zaključiti kome ova inicijativa najviše pogoduje. 

Kome? 

Vidimo i kako se predsjednik Ivo Josipović na nju prikačio. Tvrdim da je najveći dio potpisnika ove inicijative s desnog političkog spektra pa prethodno rečeno dobiva još veću težinu. Siguran sam da bi takve kandidacijske liste omogućile čak i neozbiljne kandidature i u konačnici same izbore učinile neozbiljnima i neprivlačnima. A našoj dijaspori se ovime cementira stanje koje je izboreno ucjenom SDP-a prije referenduma za ulazak u EU. 

Ali, tada je HDZ bio na vlasti... 

Moramo razumjeti i opravdati našu stranku za tadašnji postupak jer je vodila pregovore i jer je od početka programski postavila ulazak Hrvatske u EU među svoje političke prioritete. SDP je broj zastupnika koji se biraju s te liste postavio tako jer se znalo iz dosadašnjih rezultata za koga dijaspora glasuje. A kad se tome pridoda broj mjesta na kojem dijaspora može glasovati, jasno se vidi da je i ova inicijativa dijasporu potpuno zanemarila. Slučajno? Vidimo kako se ljevica udružuje, a rasap glasova se događa samo na desnici. Matematika je jasna i kaže da se samo predizbornim udruživanjem postižu najbolji efekti. I, naravno, otvorene mogućnosti, bolje reći opasnosti, da u ovom politički i gospodarski osjetljivim okolnostima i vremenu dobijemo festivalske saborske rasprave i uz njih iste rezultate.

Najavili ste lustraciju. Nije li to puko bavljenje prošlošću koje troši energiju društva i skreće ga s ključnih tema? 

Ne, nije riječ ni o kakvom praznom bavljenju prošlošću. Zanimljivo je kako u nas, u hrvatskom medijskom prostoru, vrijede dvostruka i različita mjerila. Kad SDP i slični ispod istog ideološkog kišobrana govore 0 prošlosti i kad vuku poteze iz prošlosti, onda je to prihvatljivo. Lustracija ne predstavlja nikakvu ideološku pesnicu ili prebrojavanje. Ako hoćete, mnogi pojedinci sami su se lustrirali tijekom obavljanja dužnosti koje su im bile povjerene u razdoblju od 1990. do danas. Hrvatskoj je lustracija potrebna na više razina: gospodarskoj, socijalnoj, kulturnoj... političkoj. Vidimo i danas koliko to snažno frustrira i onemogućava Hrvatsku. 

A zašto lustraciju ni je proveo predsjednik Tuđman? 

I predsjednik Tuđman je imao tu ideju, samo je znao da je najvažnije pitanje stvoriti samostalnu i suverenu Hrvatsku državu. On je kao tehnički alat proveo pomirbu pa nije bilo moguće ići u lustraciju kad je rat bio naša stvarnost. 

Ne mislite li da bi lustracija mogla revidirati i noviju hrvatsku povijest, s obzirom na to da su neke od ključnih osoba, uključujući i Tuđmana, imale važnu ulogu u komunističkoj Jugoslaviji, a potom i u stvaranju hrvatske države? 

Ovakvo pitanje, naravno, ne djeluje nimalo impresionirajuće. I predstavlja krivotvorinu i podvalu u samom sadržaju i načinu. Upravo ako sami, kao suvremenici i sudionici stvaranja Hrvatske, to ne učinimo, sama hrvatska povijest će pristati na reviziju, odnosno prešućivanje najvećeg povijesnog događaja, stvaranja samostalne Hrvatske. Dakle, kad evidentiramo i identificiramo događaje i ljude koji su nosili te događaje, bit će to povijesna inventura Hrvatske od 1990. do danas. I ako to napravimo odgovorno i kompetentno, druga i drukčija lustracija Hrvatskoj i nije potrebna. Točno je da su mnoge osobe imale uloge, pa i ključne, u stvaranju suverene Hrvatske. Naravno, među njima su velike sadržajne razlike. Tuđman kojega spominjete, bio je odmetnik od jugoslavenskog i komunističkog totalitarizma, a poslije odlučni državnik koji je prepoznao povijesna zbivanja i prigodu za stvaranje države. Mnogi su bili tek tehnički sudionici. Neki su bili autentični graditelji, a neki i nisu mogli izbjeći taj povijesni događaj. 

Govori se da ozbiljno radite na ekonomskom programu. Koji će biti vaši prvi potezi? 

Potezi se ne mogu povlačiti jedan po jedan. Cjeloviti program provodi se od početka. Poduzetnici, izvoz i otvaranje radnih mjesta bit će na prvome mjestu. Otvaranjem izvora financiranja i znatno većim subvencijama uspješnim poduzetničkim projektima omogućit ćemo korištenje europskih fondova. Uz to, ulagat ćemo u poduzetničku infrastrukturu i poduzetničke centre s ciljem olakšavanja i pojeftinjenja poslovanja jer je povećanje konkurentnosti nužno. Uklonit ćemo administrativne prepreke poduzetnicima i investitorima. Provodit ćemo mjere povećanja efikasnosti administracije koja mora postati servis građana i poduzetnika. Nećemo prvu godinu ili dvije gubiti vrijeme na reorganizaciju, nego ćemo dubinski promijeniti administraciju uvođenjem standarda kvalitete i mjerenja uspješnosti rada. Tim mjerama snažno ćemo zahvatiti i javna poduzeća. Temeljitu poreznu reformu prezentirat ćemo u prvoj godini, ali primjena će ići s vremenskim odmakom jer ćemo prethodno morati oživiti ulaganja i gospodarstvo. Hrvatska više nema vremena za Vladu koja uči i usput gubi sve prilike. 

Jeste li spremni povući i nepopularne poteze, duboke reformske rezove? 

Da, spremni smo preuzeti odgovornost za Hrvatsku. Put do oporavka, neće biti jednostavan ni za koga, ali će uroditi plodom. Mjere koje smo osmislili sad testiramo s našim njemačkim kolegama. 

Kako kanite potaknuti proizvodnju i izvoz? 

Naši glavni projekti vezani su uz maksimalno korištenje važnog geostrateškog položaja Hrvatske kroz ulaganja u željeznički promet, luke, logističke i distributivne centre. To je bitno za razvoj industrije i reindustrijalizaciju Hrvatske, koju želimo potaknuti. Ulaganjima u sustave navodnjavanja i zaštite od poplava potaknut ćemo razvoj poljoprivrede koja ima veliki izvozni potencijal, a posebno u kombinaciji s turizmom koji tek kada koristimo domaću hranu postaje izvozna djelatnost. Poticat ćemo i razvoj najbrže rastuće industrije u svijetu - informatičke i digitalne - koja otvara prostor za velike investicije. Sadašnja Vlada za vlastite neuspjehe krivi poduzetnike. A istina je potpuno drugačija: naši poduzetnici, osobito izvoznici, vezanih se nogu utrkuju s europskim poduzetnicima i, što je najzanimljivije, neki pobijede. Europski izvoznici imaju punu podršku u svojim državama. 

Mislite li da treba smanjiti broj gradova i općina, a županije ukinuti i umjesto nj ih formirati nekoliko regija? 

Županije nećemo dirati. Teritorijalno ustrojavanje Hrvatske po regijama povijesno se pokazalo lošim rješenjem jer umjesto zajedništva i suradnje, dolazi do razdvajanja. Inzistirat ćemo na većoj efikasnosti i postizanju boljih rezultata, ali ih nećemo ukidati i spajati. Što se tiče lokalnih jedinica, za njih će vrijediti kao i za ostale: kriterij uspješnosti i kvalitete rađa. Tko radi, uspješan je i stvara novu vrijednost, on ostaje, a tko je gubitnik i generira troškove bez rezultata, mora se gasiti. 

Da ste u ovom trenutku na mjestu premijera, kako biste riješili problem hrvatskih autocesta? 

Jasno sam rekao da je HDZ protiv davanja u koncesiju hrvatskih autocesta jer one tehnički i identitetski predstavljaju i brane ideju zajedništva hrvatskog naroda. Odluka o monetizaciji rezultat je neuspješne politike i lošeg rada ove Vlade. Vlada apsolutno ništa nije napravila kako bi pokrenula gospodarstvo, smanjila deficit i javni dug. Sada spas vidi u monetizaciji. Ne želimo dopustiti da Hrvatska bude žrtva njihova nerada i neznanja. Dati hrvatske autoceste na 40, 50 godina zato jer imamo nesposobnu Vladu? Dati ih na 40, 50 godina za visinu jednogodišnjeg deficita? Za godinu dana opet bismo bili u istoj situaciji! Zbog pet godina u kojima HAC i ARZ ne mogu vraćati dugove ova Vlada će autoceste dati u koncesiju, iako se u svim sljedećim godinama ostvaruju zarade. Treba premjestiti terete otplata s idućih pet na buduće godine. Upravo bi to učinio i koncesionar te ostvario dobit. A ako bi to znao i mogao koncesionar, može i Hrvatska. Autoceste su i bitan aspekt sustava nacionalne sigurnosti. I konačno, koncesija koju priprema sadašnja Vlada predstavlja još jedan pokušaj dokazivanja da ništa što je povezano sa stvaranjem države nije održivo. Štoviše, da je nepotrebno i da je na našu štetu. Vrhunac je gospodarskog i političkog vandalizma i dezorijentiranosti jedne vlade da za potrebe zatvaranja proračunskog deficita izabire i otima iz realne sfere ono što je najvrijednije: autoceste, kao simbol ponosa i snage nacije.