Međunarodni tajnik HDZ-a dr. Miro Kovač sinoć je telefonom za televiziju N1 iz Washingtona komentirao istupe Aleksandra Vučića i Milorada Dodika vezano za proslavu 20. obljetnice Vojno-redarstvene operacije Oluja, odnosno vojni mimohod u Zagrebu 4. kolovoza. Ali i reakcije pojedinih ministara Milanovićeve vlade.

Donosimo ključne poruke dr. Kovača:

O IZJAVAMA VUČIĆA I DODIKA

Vučić jako dobro zna da je izvorište zla rata u Hrvatskoj bilo u Miloševićevoj Srbiji koja je na Hrvatsku pokrenula oružanu agresiju. Hrvatska je morala vojnim putem vratiti okupirana područja. Oluja je donijela mir! Spriječila je mogući genocid u Bihaću i bila je najvažnija osnova za potpisivanje Daytonskih sporazuma.

O DIPLOMATSKIM ODNOSIMA

Vjerujem da ćemo jednog dana dostići neku platformu koja će omogućiti da Srbija vrlo jasno shvati što je radila 90-ih u Hrvatskoj i da će taj dijalog dovesti do boljih odnosa dviju zemalja. Žalosno je i sramotno da je Vlada RH svojim neznanjem dovela do toga da umjesto da poentira na diplomatskom planu proslavom Oluje - sada poentira Srbija. Ova vlada ne samo da nije sposobna riješiti gospodarske probleme, već je Hrvatsku dovela u diplomatski „ćorsokak“. To je loše za imidž Hrvatske!

O IZJAVAMA KOTROMANOVIĆA I PUSIĆ

Kotromanović je rekao ono što sam i ja rekao - da je Oluja bila oslobodilačka i donijela mir. Te omogućila postizanje mirovnih sporazuma iz Daytona. Gospodin Karamarko je - kao predsjednik HDZ-a - upozoravao da ovo nametanje vojne parade neće dobro završiti jer za tako nešto treba obaviti temeljite pripreme i diplomatske konzultacije. A ne ovako - vrlo neprofesionalno.

O NEDOLASKU STRANIH IZASLANSTAVA

Ne bih se opterećivao porukom međunarodne zajednice - nego sam prisiljen konstatirati da se Vlada pokazala toliko nespretnom u diplomatskoj priči da je dovela sebe u situaciju da joj se otkazuje dolazak na takvu jednu proslavu. To je - nedopustivo!