Nakon što smo se prošlog tjedna uvjerili da je slovenska strana grubo prekršila Sporazum o arbitraži - tako da je utjecala na suce u postupku - predložili smo održavanje izvanredne sjednice Sabora. Te da Milanović održi sastanak s predsjednicima parlamentarnih stranaka. Sretni smo što je postignuto zajedništvo i jedinstvo o izlasku iz Sporazuma o arbitraži! - istaknuo je, među ostalim, međunarodni tajnik HDZ-a dr. Miro Kovač u gostovanju u emisiji Hrvatskog radija „Ujutro prvi“ (urednica i voditeljica: Milena Jukić-Ugrin).

Donosimo ključne poruke dr. Kovača:

O arbitraži i suverenitetu

Europska komisija nije ugovorna strana u ovom postupku. Molim građane da se time uopće ne opterećuju. EK može imati svoje mišljenje. Kad su bili pregovori za ulazak u EU - ona je nama čak govorila da je to pitanje između Hrvatske i Slovenije. Ovo je, dakle, sporazum između dviju suverenih država. Suverenitet je neotuđiv - tako stoji u Ustavu RH! To znači da državna vlast osigurava vlast nad svojim teritorijem - na kopnu i moru. Hrvatska, dakle, o tome brine. Relevantno je ono što stoji u međunarodnim ugovorima, konvencijama i Sporazumu o arbitraži.

O zajedništvu i zaštiti nacionalnog interesa

Postignut je konsenzus i jedinstvo. U HDZ-u smo sretni da smo - nakon što smo se prošlog tjedna uvjerili da je slovenska strana grubo prekršila Sporazum o arbitraži tako da je utjecala na suce u postupku - predložili održavanje izvanredne sjednice Sabora. Tražili smo, naime, da se Sporazum o arbitraži stavi izvan snage! Predložili smo, nadalje, da Milanović održi sastanak s predsjednicima parlamentarnih stranaka. Pozvali smo - na zajedništvo! Predsjednik Tomislav Karamarko rekao je na Klauzuri u Vodicama da očekujemo da Sabor - koji donosi odluke o granicama RH - jednoglasno donese Zaključak prema kojem će Vlada biti obvezna pokrenuti postupak o prestanku Sporazuma o arbitraži. 

O ulozi diplomacije

Sabor će danas donijeti Zaključak za pokretanje postupka o prestanku Sporazuma o arbitraži koji mora voditi Vlada RH. Zatim je diplomacija - kao instrument državne politike - obvezna na što učinkovitiji način tumačiti u inozemstvu i tuzemstvu odluku državnog vodstva. HDZ očekuje da Vlada i Ministarstvo vanjskih i europskih poslova odrade posao maksimalno učinkovito! Te da se svim partnerima i saveznicima rastumači stav Hrvatskog sabora. Trenutno smo u oporbi - dobro smo povezani sa svojim prijateljima u EPP-u. Naši su eurozastupnici vrlo aktivni! A slovenska strana implicitno je priznala krivnju - smijenili su sudionike arbitražnog postupka. Čak je i njihov pravni stručnjak g. Miha Pogačnik izjavio da bi se Slovenija trebala ispričati! 

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/pozdravljamo-prihvacanje-nase-inicij...

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/arbitrazni-sud-izgubio-vjerodostojno...