(VIDEO) Predsjednik Vlade RH i HDZ-a mr. sc. Andrej Plenković predstavio je danas u Hrvatskom saboru prijedlog Strategije nacionalne sigurnosti Republike Hrvatske i Zakon o domovinskoj sigurnosti.

Izlaganje predsjednika Plenkovića možete pogledati u cijelosti, a u nastavku donosimo ključne poruke:

Ishodišni dokument

Zadovoljstvo mi je predstaviti prijedlog Strategije nacionalne sigurnosti - to je ishodišni dokument kojim se određuju strateški nacionalni interesi i instrumenti za njihovu realizaciju. U proteklih smo 27 godina prošli izazovan i zahtjevan put - od stjecanja neovisnosti, obrane države, suvereniteta i teritorijalne cjelovitosti u Domovinskom ratu. Učinjeno je to prije svega zahvaljujući žrtvi hrvatskih branitelja i cijelog hrvatskog naroda. Zahvaljujući državničkoj mudrosti prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana ostvarili smo - u vrlo zamršenim međunarodnim okolnostima - samostalnost i međunarodno priznanje.

Doprinos globalnoj sigurnosti

Danas, nakon 27 godina od tog prijelomnog vremena, Hrvatska je ostvarila sve ključne strateške ciljeve. Imamo zaokružen teritorij, uređenu zemlju, pravni poredak, dosegnuli smo visoke standarde i ispunili kriterije - od Vijeća Europe, Sjevernoatlantskog saveza i Europske unije. Zaokružili smo sve one procese koji su bili utkani u prva dva i pol desetljeća naše aktivnosti. Kao članica Sjevernoatlantskog saveza i EU svjesni smo odgovornosti, ali i potrebe za zajedničkim naporima kojima bi se ne samo učvrstili ciljevi i aktivnosti tih organizacija, nego i dao doprinos ukupnoj globalnoj sigurnosti i stabilnosti. Naša je zadaća da temeljnim dokumentima postavimo one okvire koji nam omogućuju prepoznati opasnosti i kako na njih reagirati, a da ta reakcija bude u skladu s visokim standardima u svijetu i Europi, ali i komplementarna aktivnostima organizacija čija smo članica.

Sigurnost - preduvjet stabilnosti

Sigurnost građana i državnog teritorija jedna je od temeljnih zadaća svake države i društva. Sprječavanje sigurnosnih ugroza pak preduvjet je razvoja gospodarstva, ostvarivanja dobrobiti i prosperiteta hrvatskih ljudi, povećanja kvalitete života i demografske revitalizacije. Demokratski i stabilan politički sustav ne može djelovati bez sigurnosti - jer je ona preduvjet stabilnosti.

Uključivost i stručnost

Pohvaljujem entuzijazam, energiju i uključivost pristupa koji je pri izradi Strategije nacionalne sigurnosti RH pokazao potpredsjednik Vlade RH i ministar obrane Damir Krstičević, zajedno sa svojim timom. Na drugoj smo sjednici Vlade RH oformili povjerenstva koja su radila i na Strategiji nacionalne sigurnosti RH i na Zakonu o domovinskoj sigurnosti. Bilo nam je potrebno oko osam mjeseci i mislim da je to zavidno postignuće - pokazujemo ozbiljnost koja Vlada RH u ovako zamršenim globalnim i europskim okolnostima pridaje usvajanju ovako dva važna i referentna dokumenta. Zahvaljujem svima, osobito stručnjacima: ne samo iz sustava državne uprave, nego i iz akademske zajednice, najšire javnosti te nadležnim saborskim odborima i zastupnicima. Apostrofirao bih i doprinos predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović i njezinih suradnika koji su, također, radili na ovome dokumentu. To je korisno s obzirom na ustavne nadležnosti predsjednice RH.

Pravodobno odgovoriti na krize

Željeli smo da ovaj dokument bude u skladu s onim što danas rade druge države. Sve ključne zemlje u međunarodnoj zajednici usvajaju ovakve dokumente u razdobljima od otprilike deset godina. Svaka se država prilagođava mijenjajućim globalnim okolnostima. Prijetnje terorizmom su promijenile kartu pitanja unutarnje i vanjske sigurnosti. Pravodobno djelovanje daleko izvan državnih granica može spriječiti sigurnosne ugroze na našem teritoriju. To je poruka koju nosi ovaj dokument. Postavljen je okvir - dokument nastoji zatvoriti određene praznine koje su uočila nadležna tijela: u pogledu koordinacije te pravovremenih reakcija na krize i rizike. Sustav mora biti u stanju brže odgovoriti na krize, kvalitetnije ostvariti koordinaciju i sinergiju svih onih koji mogu pridonijeti bilo sprječavanju ili pak kvalitetnijoj reakciji.

Učinkovita koordinacija

Povezivanje kroz sustav koordinacije - koju će voditi potpredsjednik Vlade RH - bit će učinkovitije nego danas. Tako ćemo moći prepoznavati prijetnje, povezujući sustav sigurnosnih službi, MUP-a, Ministarstva obrane i Ministarstva vanjskih i europskih poslova. Znat ćemo štititi našu kritičnu nacionalnu infrastrukturu - jer je i to jedno od prvorazrednih strateških pitanja nacionalne sigurnosti. Izradili smo kvalitetan dokument, na inkluzivan način - koji će biti podloga svih naših aktivnosti na području zaštite nacionalne sigurnosti i sustava domovinske sigurnosti.