U Strugi Banskoj (pokraj Dvora) danas je obilježena 24. obljetnica pogibije desetorice hrvatskih redarstvenika.

Predsjednik Tomislav Karamarko položio je vijenac i zapalio svijeću kod spomen-ploče herojskoj žrtvi redarstvenika koji su dali svoj život u obrani ovog pounjskog mjesta. Sisačko-moslavački župan Ivo Žinić - na čelu županijskog izaslanstva - također je položio vijenac i zapalio svijeće u spomen na pobijene redarstvenike. Zajedničku molitvu predvodio je vojni ordinarij monsinjor Juraj Jezerinac. 

Zločinački napad na Pounje

U srpnju 1991. hrvatska sela u Pounju danima su trpjela žestoka granatiranja i svakodnevnu pucnjavu agresorskih postrojbi. Konačni pak napad - s ciljem protjerivanja hrvatskog stanovništva - započeo je u jutarnjim satima 26. srpnja 1991. U barbarskom pohodu, agresor je ubijao civile, pljačkao i palio hrvatska sela. Taj dan zauvijek će ostati zapisan u nacionalnoj povjesnici po herojskom činu domaćeg pričuvnog policajca Mile Blaževića - Čađe i mladog dragovoljca, zagrebačkog policajca Željka Filipovića. Domaće paravojne postrojbe lokalnih Srba, potpomognute tzv. JNA - u sklopu operacije „Žaoka“ - krenule su u iznenadni tenkovsko-pješački napad na Strugu Bansku. Zločinački agresor u napadu je koristio oklopni kamion ispred kojeg su kao „živi štit“ tjerali 38-ero zarobljenih civila. Malobrojni i slabo naoružani branitelji stoga su se morali povlačiti po dubini. 

Herojski čin žrtve za Domovinu

Mile Blažević - Čađo i Željko Filipović odlučili su napad zaustaviti žrtvujući vlastite živote za Domovinu. S potpornog zida iznad ceste upozorili su civile da se sklone te se potom opasani eksplozivnim napravama bacili među neprijatelje. Tim su herojskim činom dvojica hrvatskih branitelja izgubila živote, ali i zaustavila daljnji pokolj te nanijela agresoru teške gubitke. A mještanima Pounja omogućili da pobjegnu i tako spase vlastite živote.

S nama ste u mislima i molitvama

Braneći ovo pounjsko selo od znatno nadmoćnijeg neprijatelja, poginula su desetorica redarstvenika: dvojica pripadnika sisačko-moslavačke Policijske uprave Mile Blažević - Čađo i Mile Pušić te osmorica zagrebačkih policajaca - Davor Vukas, Branko Vuk, Ivica Perić, Žarko Gundić, Željko Filipović, Mladen Halapa, Zoran Šaronja i Goran Fadljević. 

HDZ se klanja poginulim braniteljima, iskazujući najdublje poštovanje njihovoj žrtvi. I nikada nećemo dopustiti da se relativizira karakter Domovinskog rata, a da njegove vrednote - na kojima se temelji suvremena hrvatska država - ikada padnu u zaborav!

DA SE NIKAD NE ZABORAVI!

Predsjednik Karamarko poklonio se žrtvi poginulih redarstvenika pred spomen-obilježjem u Strugi Banskoj prošle godine o 23. obljetnici. To je učinio i dva mjeseca prije - tijekom obilaska ugroženih područja u svibanjskim poplavama koje su pogodile stanovništvo Pounja.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/23-obljetnica-masakra-u-strugi-bansk...

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/u-obilasku-poplavljenog-pounja

 „Zastrašujući događaji u Strugi Banskoj pokazali su koliko će trebati trpjeti u borbi za hrvatsku nezavisnost i slobodu“, rekao je Karamarko, tada ministar unutarnjih poslova, na istom pak mjestu - na 20. obljetnici pogibije desetorice redarstvenika.

http://dnevnik.hr/vijesti/hrvatska/karamarko-tudzman-je-vodio-opcenarodn...