(VIDEO) U Banskim dvorima održana je 56. redovita sjednica Vlade Republike Hrvatske. Na dnevnom su redu, između ostalog, i izmjene Zakona o lokalnim porezima - kojima se izvan snage stavlja odredba o tzv. porezu na nekretnine.

Predsjednik Vlade RH i HDZ-a mr. sc. Andrej Plenković u uvodnom dijelu sjednice osvrnuo se na još niz tema: poplave na zadarskom području i pomoć Vlade RH, odnose sa Slovenijom, rad Vijeća za suočavanje s posljedicama vladavine nedemokratskih režima, provokatore na radikalnoj kvazidesnici, obrazovnu reformu, dodatno opremanje škola, proračunski suficit…

Pomoć oštećenima u poplavama

Na samom početku, predsjednik Plenković se osvrnuo na poplave na zadarskom području te najavio financijsku pomoć. Posebno je zahvalio na pomoći Hrvatskoj vojsci koja je iz Karlovca poslala amfibijsko vozilo na poplavljena područja.

- U jednom danu palo je više kiše nego u šest mjeseci. Poplavama su pogođene bolnica, pročistač voda, javni i gospodarski objekti, privatne kuće… Oštećene su prometnice, most u Ninu… Nakon što zadarski župan Božidar Longin proglasi elementarnu nepogodu, potrebno je pomoći Zadarskoj županiji - svim građanima te svim gradovima i općinama koji su pogođeni poplavama. Očekujem promptnu reakciju Hrvatskih cesta i Hrvatskih voda - da se pomogne i što prije saniraju štete! Činimo sve što možemo da raspoložive snage - vatrogasci, civilna zaštita, HV, policija, lokalna uprava - pridonesu normalizaciji stanja. A i Ministarstvo financija će vrlo brzo predložiti kako financijski pomoći saniranju šteta u Zadarskoj županiji.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/sustav-je-promptno-reagirao-u-najkracem-cemo-roku-i-financijski-pomoci-pogodenim

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/cim-stete-budu-popisane-vlada-ce-financijski-pomoci-gradanima-i-obnoviti

Suglasje o Savudrijskoj vali

Vezano uz aktualne odnose sa Slovenijom, Plenković je naglasio da će danas u Banskim dvorima biti održane konzultacije s predstavnicima parlamentarnih stranaka.

- Cilj sastanka je postizanje dogovora o osnovnom okviru predstojećih međudržavnih razgovora u kontekstu posjeta slovenskog kolege Mire Cerara. Naši suradnici dogovaraju termin. Za Hrvatsku je otvoreno granično pitanje sa Slovenijom stvar bilateralnih razgovora. Želimo u dijalogu, u duhu dobrosusjedstva, pronaći rješenja na tragu mudre, stabilne i pouzdane politike koju smo vodili proteklih mjeseci.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/pozivam-sloveniju-da-napusti-politiku-ucjena-jedino-u-dijalogu-mozemo-rijesiti

Najmanje nerazumijevanja, a najviše suradnje

Podsjetio je na svoj dogovor sa slovenskim premijerom Cerarom - koncem travnja, nakon stupanja na snagu revidiranoga šengenskog sporazuma - o prelasku sa sustavnih kontrola na granici na one ciljane. 

- Time smo omogućili puno brži i lakši protok putnika, a to znači i turista u Hrvatsku. Takav razuman dijalog omogućio nam je najbolju turističku sezonu u povijesti. Na tom tragu, a i vjerujući u vrlo pozitivan dijalog koji imam s kolegom Cerarom, očekujem smirene razgovore - koji će pridonijeti jačanju odnosa sa Slovenijom, susjednom državom s kojom moramo imati najmanje problema i nerazumijevanja, a najviše suradnje i bliskosti.

Pravno riješiti pitanje totalitarnih simbola

Predsjednik Plenković naglasio je da je pitanje spomen-ploče HOS-a u Jasenovcu riješeno kroz kontakt s udrugama HOS-a. Danas će se održati i sjednica Vijeća za suočavanje s posljedicama vladavine nedemokratskih režima.

- Zadaća Vijeća je da se što skorije formuliraju preporuke za što kvalitetnije reguliranje simbola totalitarnih sustava. Prva smo Vlada koja će se na ovaj konkretan način suočiti s tim konkretnim problemom: Nijedna druga Vlada to nije jednoznačno riješila ni regulirala, a mi ćemo to napraviti. S ciljem da zatvorimo ideološke podjele u hrvatskom društvu.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/rijesen-je-prvi-korak-drugim-cemo-sveobuhvatno-regulirati-pitanje-simbola-i

Osuda paljenja tjednika Novosti

Osudio je paljenje primjeraka srpskog tjednika Novosti.

- U cijelom tom kontekstu postoje provokatori, oni koji koriste te teme kako bi destabilizirali ukupno ozračje u zemlji, unijeli razdor u javnosti, pa i naštetili međunarodnom ugledu Hrvatske. Tu mislim na neke marginalne stranke koje su palile Novosti. Takva ponašanja su neprihvatljiva - osuđujemo ih!

Dodao je da će Vlada RH na tom fonu odgovoriti na interpelaciju koju je podnijelo 28 saborskih zastupnika SDP-a.

Akcijski plan & najširi konsenzus

Govoreći o obrazovnoj reformi, Plenković očekuje da Akcijski plan krene u daljnju proceduru - pred saborski odbor i nadležne resore.

 - Osvježit ćemo, modificirati članstvo Posebnog stručnog povjerenstva i Ekspertne radne skupine.

Dodao je da on osobno, cijela Vlada i partneri žele stvoriti najširi konsenzus - koji će pomiriti dosta udaljena stajališta brojnih aktera uključenih u obrazovnu reforme.

Novac za škole

Kako je istaknuo, ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac je u okviru proračunskih sredstava iz svog resora osigurala dodatnih 40 milijuna kuna za program podrške i poboljšanja materijalnih uvjeta u osnovnim i srednjim školama.

- Očekujem da se ta sredstva, kroz odgovarajuće natječaje, što prije alociraju te da se unaprijede sve materijalne mogućnosti u hrvatskim školama.

Nema poreza na nekretnine

Predsjednik Plenković je istaknuo da od 1. siječnja 2018. neće biti poreza na nekretnine.

- Dogovorili smo na užem kabinetu Vlade - a to je i točka 2. današnjega dnevnog reda - da ćemo u cilju otklanjanja svih nedoumica u hrvatskoj javnosti predložiti izmjenu Zakona o lokalnim porezima. Tako ćemo i formalno predložiti da se izvan snage stavi odredba o porezu na nekretnine. Ovu tematiku ćemo u budućnosti regulirati kroz drugi zakon - Zakon o komunalnom gospodarstvu, koji će proći nužne izmjene radi usklađivanja s pravnom stečevinom EU.

Suficit proračuna

Osvrnuvši se na izvršenje proračuna za prvih 6 mjeseci 2017. godine, Plenković je istaknuo da je u prvom polugodištu ostvaren višak u državnom proračunu po ESA metodologiji (suficit na razini opće države - op. ur.) od 35 milijuna kuna, što je najbolji rezultat u zadnjih 16-17 godina!

- Na to su pozitivno utjecale mjere koje je Vlada RH poduzela kroz poreznu reformu i pametnu fiskalnu konsolidaciju.