(VIDEO) Predsjednik Karamarko večeras je - nakon sjednice Predsjedništva HDZ-a u Središnjici - odgovarao na pitanja brojnih okupljenih novinara. Komentirao je, između ostalog, zaključke s današnje sjednice nacionalnog Predsjedništva odnosno odgovor na prijedloge Mosta, konsenzus oko najbitnijih reformi za izlazak iz teškog stanja u gospodarstva, potrebu da se što prije formira saborska većina…

Izjavu predsjednika Karamarka možete pogledati u cijelosti, a u nastavku i pročitati:

O ZAKLJUČCIMA

Upravo smo „finiširali“ zaključke i uskladili ih zajedno s kolegama iz stranaka naših koalicijskih partnera. Ukratko - pozitivno smo odgovorili na prijedlog Mosta. U datim okolnostima i realnoj situaciji, dakle, pozitivno. Što se tiče tripartitne vlade - ona je po odluci SDP-a i njihovih koalicijskih partnera nemoguća i nerealna. Mi predlažemo da idemo u koalicijsku vladu s Mostom. Ali, u svakom slučaju da i u toj situaciji - s obzirom na sve reforme koje čekaju Hrvatsku i kojih će biti dosta - uistinu potražimo konsenzus s lijevim opcijama političkog spektra. Predložili smo, dakle, zajedništvo. Budući da, dakle, formalno nije moguća tripartitna vlada - tražimo zajedništvo i suradnju sa svima. 

O SABORSKOJ VEĆINI

Pitate me o prijedlogu „nestranačkog premijera“? I to stavljamo na stol, o tome ćemo razgovarati - to sam rekao i danas. Potpuno smo otvoreni za sve opcije koje će dovesti do što skorijeg rješenja ovog problema i ove slijepe ulice u kojoj se, nažalost, nalazimo. Naši građani nemaju više strpljenja. Potrebno je što prije formirati saborsku većinu i vladu koja će početi rješavati probleme - koji su doista ogromni te opterećuju naše građane. Rasplet situacije sada ovisi o kolegama iz Mosta. Nadam se - i očekujem - da će to biti sutra. 

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/pozivamo-na-konsenzus-oko-rjesavanja...

O KONSENZUSU

Više nije važno je li lijeva opcija u vladi ili nije. Ako nije u vladi - onda s obzirom na reforme koje će vlada morati provoditi - bit će potreban konsenzus. Kao realna pozicija - iz koje možemo rješavati probleme. Bit će mnogo takvih zahvata - zbog kojih ćemo tražiti konsenzus. Primjerice, reforma zdravstva, porezni zakoni, reforma poljoprivrede, pitanje PDV-a… Bitna je dobra volja da se nešto napravi. Dolazimo, naime, do situacije kada moramo početi rješavati probleme - zato što prije moramo stvoriti vladu. 

O KONZULTACIJAMA 

Ići ću sutra na konzultacije kod Predsjednice RH. Institucija Predsjednice RH se mora poštivati.

PrivitakVeličina
20151214_hdz_predsjednistvo_zakljucci.pdf127.54 KB