(VIDEO) U Banskim dvorima održana je 19. redovita sjednica Vlade Republike Hrvatske. Na dnevnom su redu, između ostalog, prijedlog odluke o pokretanju postupka pregovora o sklapanju Temeljnog kolektivnog ugovora za službenike i namještenike u javnim službama te imenovanju pregovaračkog odbora Vlade RH, prijedlog izmjena i dopuna Zakona o kaznenom postupku (EU),  prijedlog izmjena Zakona o Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta...

Predsjednik Vlade RH i HDZ-a mr. sc. Andrej Plenković svoje je uvodno obraćanje posvetio ponajprije pozitivnim gospodarskim pokazateljima - rekordnom rastu industrijske proizvodnje i padu nezaposlenosti, ali i pozitivnoj ocjeni kreditne agencije Fitch.

Kreditne agencije prepoznaju Vladin rad

Govoreći o ocjeni agencije Fitch - koja je podigla hrvatske izglede za kreditni rejting iz negativnih u stabilne - predsjednik Plenković izdvojio je da je ovo, nakon ocjene agencije Standard & Poor's, drugi zaredom pozitivan signal.

- Ohrabrujuće je kako nas ključne svjetske kreditne agencije gledaju, kako prate našu fiskalnu i gospodarsku politiku te sve pozitivne pokazatelje i napore koje ulažemo u gospodarski rast, kao i naše razumno i racionalno upravljanje javnim financijama. Nadam se da će i treća kreditna agencija, kada bude ocjenjivala Hrvatsku, uvažiti napore koje poduzima Vlada RH.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/ocjena-agencije-fitch-jos-je-jedna-potvrda-da-je-hrvatska-na-dobrom-putu

Rezultati izvrsni - Hrvatska na dobrom putu

Dotaknuvši se rasta industrijske proizvodnje, premijer je istaknuo da je i taj podatak odličan. Dakle, krajem 2016. više od 14 posto rasta.

- Podaci su puno bolji nego niz godina ranije. Svako gospodarstvo mora bit orijentirano na proizvodnju. To nam u svim resorima treba biti poticaj da ostanemo okrenuti prema poduzetnicima, radnicima i svima koji stvaraju dodanu vrijednost. Kada pri tome pridodamo pad nezaposlenosti, možemo konstatirati da smo u 2017. krenuli s ohrabrujućim podacima.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/rast-industrijske-proizvodnje-nakon-podizanja-izgleda-kreditnog-rejtinga-nova

Partnerstvo s Francuskom

Kako je naglasio Plenković, i održavanje foruma između hrvatskih i francuskih poduzetnika pokazalo je da Vlada vodi računa o gospodarskom partnerstvu s ključnim europskim državama.

- Nekoliko vas ministrica i ministara bilo je na sastancima s Francuskom udrugom poslodavaca, koja je došla u vrlo snažnom sastavu - s velikim potencijalom za gospodarsku suradnju. Francuska je među deset najvažnijih hrvatskih trgovinskih partnera.

https://vlada.gov.hr/vijesti/predsjednik-vlade-s-predstavnicima-medef-a-uvjeren-sam-da-cete-u-hrvatskoj-pronaci-mnoge-poslovne-prilike/20074

Cjelovita obrazovna reforma

U povodu novog Stručnog povjerenstva za provedbu Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije, predsjednik Plenković je naglasio da njegov sastav sačinjavaju ugledni znanstvenici i profesori.

- Sačinjavaju ga dokazani stručnjaci s uspješnim nacionalnim karijerama, europskom dimenzijom i međunarodnim ugledom. Zadaća im je na uključiv i pluralistički način nastaviti provedbu Strategije koju je usvojio Hrvatski sabor.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/predanost-provedbi-cjelovite-reforme-obrazovanja-s-jasnim-pluralistickim-pristupom

Sjednica Vijeća za nacionalnu sigurnost

Predsjednik Plenković osvrnuo se i na sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost - prvu u ovom mandatu Vlade RH.

 - Usvojili smo smjernice rada Sigurnosno-obavještajne agencije i Vojno-sigurnosne agencije. Na sastanku je sudjelovao niz ministara. Raspravili smo sigurnosno ozračje u zemlji, našem okruženju, ali i cijeloj Europi te globalno. Dobili smo odgovarajuće analize i saznanja naših službi. Njihove se procjene uvelike podudaraju s političkim analizama relevantnih ministarstava, prije svega Ministarstva vanjskih i europskih poslova te Ministarstva obrane. Očekujem da nam rad službi bude dodatan izvor za donošenje prosudbi i odluka koje su utemeljene na činjenicama.

https://vlada.gov.hr/vijesti/odrzana-redovita-sjednica-vijeca-za-nacionalnu-sigurnost/20085

Izvrsna uvježbanost hrvatskih pilota

Kao što znate, prije nekoliko dana predsjednik Plenković posjetio je Ministarstvo obrane i novootvoreni kompleks dežurnog borbenog dvojca Hrvatskoga ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane u vojarni na Plesu.

- Vrlo zanimljiva demonstracija naše sposobnosti te visoke spremnosti Oružanih snaga RH da štite hrvatski zračni prostor. Kako na nacionalnoj razini, tako i u kontekstu suradnje sa Zapovjedništvom Sjevernoatlantskog saveza. Svi komplimenti za izvrsno uvježbane i uvijek spremne hrvatske pilote i cijelo naše zrakoplovstvo.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/kao-odgovorna-drzava-povecali-smo-proracun-za-obranu-svjesni-novih-sigurnosnih

Cilj - kvalitetniji život umirovljenika

Potpisan je jučer - s predsjednikom Matice umirovljenika Hrvatske Josipom Kovačićem i predsjednicom Sindikata umirovljenika Hrvatske Jasnom A. Petrović - Sporazum o osnivanju Nacionalnog vijeća za umirovljenike i starije osobe.

- Bitan je to signal u cilju provedbe našeg programa, a to je bolji položaj hrvatskih umirovljenika. Naš je plan da do kraja mandata mirovine povećamo za pet posto, ali i da realiziramo niz drugih mjera radi podizanja kvalitete života naših sugrađana starije dobi.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/cilj-nam-je-osigurati-kvalitetniji-i-zasticeniji-polozaj-umirovljenika-i-starijih