Nevjerojatno je da se pri donošenju ključnog dokumenta o smjeru kojim će se naša država razvijati Vlada nije udostojala razgovorati ne samo s političkim strankama, nego ni sa socijalnim partnerima. Svaka bi razumna, mudra vlast pozvala sve releventne čimbenike na dijalog o 7-godišnjoj perspektivi 2014.-2020. A ako to ova vlada ne napravi, onda će HDZ izraditi alternativni strateški okvir, sa strateškim projektima, za Republiku Hrvatsku! - istaknuto je na presici uoči sutrašnje Konferencije o investicijskim potencijalima

Uoči sutrašnje Konferencije o investicijskim potencijalima Hrvatske (Kristalna dvorana, Hotel Westin, Zagreb, 09:30) - koju mediji kolokvijalno nazivaju 2. gospodarskim forumom HDZ-a - u Središnjici su presicu održali koordinator ekonomskih odbora naše stranke (i saborski zastupnik) Domagoj Milošević, predsjednik HDZ-ova Odbora za gospodarstvo prof. dr. sc. Marko Kolaković te Srećko Prusina, ravnatelj Zaklade hrvatskoga državnog zavjeta.

PRUSINA: Vlada ignorira javni dijalog!

Sutrašnjom konferencijom nastavljamo otvarati društveno relevantne teme. Podsjetit ću vas samo na dio skupova koje smo organizirali u godinu i pol dana - Svehrvatski gospodarski forum, okrugli stolovi „Zakon o strateškim investicijskim projektima“, „Hrvatska i njena perspektiva člastva u EU“, „Hrvatsko poduzetništvo u EU“, „Razvojni potencijali Dalmacije“, „Izvrsnošću do blagostanja“, „Nezaposlenost mladih u RH“, „Demografska obnova temelj razvoja Hrvatske i Europe“... Njima smo htjeli ukazati na probleme te pozvati na javni dijalog i predstavnike Vlade, ali oni su se, nažalost, oglušili. 

Dragocjena inozemna iskustva

Veliko mi je zadovoljstvo što se sutrašnja konferencija organizira u suradnji s našom prijateljskom i sestrinskom, bavarskom Zakladom Hanns Seidel (CSU). Među našim su prioritetima ekonomske teme: aktualna gospodarska situacija - kada pada sve što ne bi smjelo padati, a jedino rastu dugovi i nezaposlenost - nameće investicije kao jednu od osnovnih razvojnih poluga. Veseli me što će nam sutra i naši inozemni prijatelji prenijeti svoja dragocjena iskustva te pružiti pogled iz drugog kuta na našu stvarnost i potencijale. Vjerujem da će konferencija iznjedriti poruke koje će Hrvatskoj biti smjerokaz u daljnjem promišljanju gospodarske budućnosti. 

MILOŠEVIĆ: Nizinska pruga, kanal Dunav-Sava, riječka luka...

Tri su ključna cilja investicijske konferencije. Prije svega, prozboriti o tome zašto danas Hrvatska nije interesantna za ulaganja i za poslovanje te, naravno, kako to promijeniti. Naglasak će biti na podršci privatnom sektoru, posebno srednjem i malom poduzetništvu. 

Drugi je cilj prezentirati neke od HDZ-ovih velikih projekata sada kada nam se otvara niz mogućnosti - koje evidentno sadašnja vlada ne prepoznaje - a to je prvensteno naš geostrateški položaj kao punopravne članice EU. Govorit ćemo tako o nizinskoj pruzi Rijeka-Zagreb i kanalu Dunav-Sava te stavljanju luka Rijeka i Vukovar na kartu svijeta. Od ostalih nas članica EU, naime, razlikuje činjenica da je Hrvatska jedina i mediteranska i podunavska zemlja. Smješteni smo u središtu cijelog kontinenta, a vrijeme je u 21. stoljeću kao nikad - novac. A ako znamo da bi se preko riječke luke za 5 do 7 dana skratio istovar bilo koje robe s Dalekog istoka, kao i u suprotnom smjeru izvoz iz središnje Europe, onda nije teško zaključiti koji potencijal imamo. 

Modeli financiranja projekata

I na kraju, treći je cilj predočiti kako bi se ti projekti mogli i financirati. Jer, na raspolaganju su nam sredstva iz EU fondova, posebno kada govorimo o željezničkoj infrastrukturi - do 85%! Jedino što ih ova nesposobna vlada ne zna povlačiti... Tražit ćemo, u svakom slučaju, od aktualne vlade da uvrsti neke od naših nacionalnih projekata u strateški okvir 2014.-2020. Nevjerojatno je da se pri donošenju toga ključnog dokumenta o smjeru kojim će se naša država razvijati ova vlada nije udostojala razgovorati ne samo s političkim strankama, nego ni sa socijalnim partnerima. 7-godišnja perspektiva svakako je dokument o kojem bi svaka razumna, mudra vlast pozvala sve čimbenike na dijalog. A ako to ova vlada ne napravi, onda će HDZ izraditi alternativni strateški okvir, sa strateškim projektima, za Republiku Hrvatsku. 

KOLAKOVIĆ: Na jesen ostali projekti iz HDZ-ova kataloga!

Koristim priliku najaviti da ćemo na jesen organizirati novu konferenciju na kojoj ćemo prezentirati i ostale projekte iz HDZ-ova kataloga: riječ je o projektima vezanima uz industrijalizaciju, energetiku i razvoj turizma, a među njima su i podmorski spojnici. Pozivam sve zainteresirane stručnjake, gospodarstvenike, poduzetnike... da slobodno dođu na ove naše konferencije, slobodno postave pitanja, uključe se u diskusiju, jer nam je svima cilj potaknuti hrvatsko gospodarstvo i poduzetništvo. 

O NAVODNJAVANJU

Nakon uvodnih izlaganja, Milošević i Kolaković odgovarali su na pitanja okupljenih novinara. Prvi je, među inim, potanje najavio projekt navodnjavanja koji će sutra također biti prezentiran:

- Kolege će puno govoriti o hrvatskoj poljoprivredi, o njenim razvojnim potencijalima. Moderne, intenzivne poljoprivrede nema bez hidromelioracije - dakle, i navodnjavanja i odvodnje. A tu je RH na samome europskom dnu. Nažalost, kao i u mnogočemu drugom. Nema nijednog razloga, s obzirom na hrvatsko bogatstvo vodama, da tako i ostane. Iz uvoznika hrane Hrvatska može relativno brzo postati izvoznik - uz pomoć svjetskih iskustava. O tome će sutra upravo govoriti naši gosti iz Izraela. Ako Izrael iz pustinje može izvoziti cvijeće, onda nema razloga da Hrvatska ne može proizvoditi hranu.

O PODMORSKIM SPOJNICIMA

Kolaković je pak opetovao da HDZ nije, kako to neki mediji tvrde, odustao od projekta podmorskih spojnika (tunela):

- Za jesensku konferenciju, ponavljam, bit će pripremljeni projekti vezani uz energetiku i turizam, pa tako i podmorski spojnici u splitskom i zadarskom akvatoriju. Konkretno mogu reći da je tunel Zadar-Ugljan već u poodmakloj fazi. U Zadarskoj županiji ozbiljno računaju na pokretanje tog projekta. No kao što smo rekli, sutra taj projekt - jer se o njemu već dosta pisalo - neće biti zasebno prezentiran. Ali za sva moguća pitanja o toj temi stojim sutra na raspolaganju.