U dupkom punoj dvorani Pape Ivana Pavla II. u Samostanu Svete Klare u Dubrovniku - u organizaciji županijskog HDZ-a i Akademske zajednice „Ante Starčević“ Dubrovačko-neretvanske županije - predstavljane su šestosveščana kolekcija „Tuđmanov arhiv: Korespondencija predsjednika Republike Hrvatske dr. Franje Tuđmana od 1990. do 1999. godine“ (glavni urednik: prof. dr. Miroslav Tuđman) i knjiga „HDZ od osnutka do Prvog Općeg sabora“, koju je priredio dr. sc. Dinko Čutura na temelju građe koju je prikupila supruga prvoga hrvatskog predsjednika Ankica Tuđman.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/tudmanov-arhiv-u-karlovcu-prvi-hrvat...

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/tudmanov-arhiv-u-splitu-dr-tudman-na...

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/video-tudmanov-arhiv-ruse-se-sve-opt...

http://www.hdz.hr/vijest/lokalne/tudmanov-arhiv-autenticnim-dokumentima-...

"Tuđmanov arhiv“ su predstavili predsjednik dubrovačko-neretvanskog HDZ-a (i saborski zastupnik) Branko Bačić, saborski zastupnik prof. dr. sc. Miroslav Tuđman, predsjednik Kluba utemeljitelja „Dr. Franjo Tuđman“ Milan Kovač, član Predsjedništva Kluba utemeljitelja Tomislav Družak i predsjednik županijskog AZAS-a doc. dr. sc. Mario Bekić. Predstavljanju su pribivali dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić, predsjednik dubrovačkog (gradskog) HDZ-a Mato Franković, sabornik Frano Matušić…

Donosimo ključne poruke:

BAČIĆ: Ostvario je hrvatski san - slobodnu Hrvatsku!

„Tuđmanov arhiv“ predstavlja značajno književno djelo u kojemu je praktično opisano najslavnije vrijeme u povijesti hrvatske države. Dr. Tuđman bio je povjesničar, znanstvenik, vizionar i veliki državnik - ali najzapamćeniji će biti kao najveći hrvatski sin jer je najzaslužniji za stvaranje slobodne i samostalne Hrvatske. Na nama je pak da pobijedimo ovu veliku gospodarsku krizu!

TUĐMAN: Znao je iskoristiti trenutak i predvidjeti prijelomne povijesne procese!

Dr. Franjo Tuđman bio je vizionar koji je predvidio pad komunizma u Europi i ujedinjenje Njemačke. Budućnost Hrvatske vidio je u euroatlantskim integracijama. Predviđanja obavještajnih službi, strateških centara i političara o raspadu „istočnog bloka“ bile su samo njihove želje i naklapanja. S druge strane, imamo povjesničara dr. Tuđmana koji je te promjene najavio, anticipirao i znao što učiniti da bi Hrvatska postala samostalna i međunarodno priznata. Hrvatska demokratska zajednica je bila jedina stranka koja je imala jasan cilj stvaranja samostalne Hrvatske.

KOVAČ: Više nitko neće moći „improvizirati“ povijest!

Iz ove korespondencije shvatit ćete da je dr. Tuđman bio državnik i političar - najveći čovjek u povijesti hrvatskoga naroda. Bez kojeg ne bi bilo slobodne Hrvatske! Da je ovih šest knjiga izašlo prije petnaest godina - javnost bi drugačije doživljavala dr. Tuđmana. Detuđmanizacije u ovom obliku ne bi bilo. Nadam se kako će objavljeni dokumenti pomoći obrani bosansko-hercegovačkih Hrvata koji se nalaze u haaškom zatvoru. Riječ je o autentičnim dokumentima - više se neće moći „improvizirati“ povijest!

DRUŽAK: Jedinstveni i originalni dokumenti!

U knjizi „HDZ od osnutka do Prvog Općeg sabora“, opisan je početak procesa kojeg zovemo stvaranje samostalne, slobodne i demokratske Hrvatske. Jasno se vidi razvoj ideje o potrebi nacionalnog jedinstva - gdje je stranka bila zamišljena kao okupljanje svih domoljubnih ljudi. Sve dokumente - od nacrta do programske osnove, deklaracije i izjave Osnivačke skupštine - napisao je dr. Tuđman, a strojopisom prepisivala Ankica Tuđman. Knjiga o HDZ-u predstavlja originalne, jedinstvene dokumente kroz koje se - bez emocija i pristranih komentara - ogleda proces stvaranja najveće stranke u hrvatskoj povijesti.

BEKIĆ: Nezaobilazno štivo za studente i povjesničare!

Ideja dr. Tuđmana o stvaranju države - od načina na koji je to trebalo postići do ocjene povijesnog trenutka - prožima se u ovim knjigama. Ali i uvjeti na kojima je samostalnost postignuta i međunarodne okolnosti - s pozitivnim i negativnim utjecajima. Uvidom u ovo djelo može se vidjeti kompleksnost donošenja odluka dr. Tuđmana. Ono je nezaobilazno štivo za studente i povjesničare.

(FOTO: Željko Tutnjević, Dubrovnikpress.hr, Dubrovniknet.hr)