(VIDEO) Otvarajući današnju, 158. sjednicu Vlade RH, predsjednik Andrej Plenković osvrnuo se na najvažnije aktivnosti u proteklom tjednu, posebno izdvojivši posjet njemačke kancelarke Angele Merkel.

Partnerstvo Hrvatske & Njemačke

Naglasio je da su hrvatsko-njemački odnosi partnerski i razgranati, posebno nakon potpisivanja Akcijskog plana o suradnji, a potvrđuju ih i brojni međusobni posjeti hrvatskih i njemačkih ministara.

http://www.hdz.hr/vijest/eu/posjet-kancelarke-merkel-vazan-signal-prijateljstva-izmedu-njemacke-i-rh-te-jacanja

Podsjetio je da je Hrvatsku nedavno posjetio i bavarski premijer Söder, kao i njemački predsjednik, a uskoro slijedi posjet ministrice obrane i ministra gospodarstva.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/s-bavarskim-premijerom-markusom-soderom-povezuje-nas-puno-vise-od-dobrih-odnosa

RH i Njemačka predsjedaju EU-om

Dodao je da nam je Njemačka najvažniji vanjskotrgovinski partner s više od 5 milijardi eura robne razmjene u 2018. i jedan od ključnih ulagača u RH u prošlih 26 godina. Iz Njemačke u Hrvatsku, također, dolazi 2.9 milijuna turista godišnje.

- S tom zemljom nas veže i izrazito važna uloga Hrvata koji žive u Njemačkoj. Oni su pulsirajući most i u političkom i u gospodarskom i u kulturnom pogledu.

Suradnja će se, dodao je, nastaviti i u svjetlu činjenice da 2020. najprije RH, a potom i Njemačka, predsjedaju Europskom unijom.

Golemi iskoraci u korištenju EU fondova

Od ostalih tema izdvojio je Dane otvorenih vrata EU fondova. Kazao je da su oni emancipirali veliki broj projekata koji se već realiziraju, kao i one koji će se tek realizirati, u interesu hrvatskih građana i gospodarstva.

http://www.hdz.hr/vijest/eu/do-kraja-2020-nepovratno-cemo-dobiti-107-mlrd-eu-iz-eu-hrvatska-taj-novac-nigdje-drugdje

Govoreći o iskorištenosti EU fondova, predsjednik Plenković poručio je da su u mandatu ove Vlade napravljeni golemi iskoraci te naveo da je do sada ugovoreno 68 posto sredstava, a do kraja godine taj bi se broj trebao popeti na više od 85 posto.

- Idemo dobrim smjerom, mogli bismo iskoristi svih 10.7 milijardi eura koje su nam na raspolaganju u aktualnoj financijskoj omotnici Europske unije.

Spremni za protupožarnu sezonu

Ovog tjedna predsjednik Vlade i HDZ-a posjetio je Splitsko-dalmatinsku županiju, gdje se europskim sredstvima također realiziraju brojni projekti. U Divuljama je prisustvovao vježbi „Sigurnost 19“, koja je pokazala sve sposobnosti hrvatskih vatrogasaca, policije, vojske i ostalih službi uoči nove sezone zaštite od požara.

- Visoki stupanj integriranosti svih dionika, znatan tehnološki napredak i situacijski centar omogućuju donositeljima odluka da u realnom vremenu i za više potencijalnih kriznih točaka pošalju na prave destinacije upravo one snage koje će najprije riješiti problem.

Dnevna bolnica u Zagvozdu

U Zagvozdu je otvorena podružnica KBC-a Split, odnosno dnevna bolnica koja je osigurala mnoge zdravstvene usluge u Dalmatinskoj Zagori.

U Splitu su u tijeku i dva velika projekta za Sveučilište, jedno je od najagilnijih u povlačenju europskih sredstava - tehnološki park i studentski dom.

http://www.hdz.hr/vijest/lokalne/bespovratna-sredstva-studentski-dom-32-mil-kn-inkubator-za-visoke-tehnologije-19

CDU & Sirela

Centar dijeljenih usluga - državni oblak - pokazuje iskorak države u pogledu digitalne infrastrukture, a građanima i poduzetnicima omogućit će bolju povezanost s državnim institucijama i manje troškove.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/cdu-361-mil-kn-od-cega-85-iz-eu-za-digitalizaciju-uprave-kako-bi-jeftinije-brze

Prije nekoliko dana predsjednik Plenković posjetio je i Bjelovar, gdje je pokrenut novi, veliki investicijski ciklus u Dukatu - Sireli, uz pomoć Ministarstva poljoprivrede i fondova EU-a.

http://www.hdz.hr/vijest/lokalne/uz-pomoc-eu-fondova-otvoren-modernizirani-pogon-sirele-nova-radna-mjesta-veci

Očekujemo konačni stav Kineza

Osvrnuo se i na brodogradnju i odluku suda o stečaju Uljanika. Kazao je da ministarstva gospodarstva i financija razgovaraju u vezi jaružara i pripadnih državnih jamstava kako bi se limitirali troškovi za državni proračun.

Ministarstvo rada i Hrvatski zavod za zapošljavanje pripremili su posebne timove koji će se baviti pravima i mogućnostima koje pripadaju radnicima Uljanika, a ministar gospodarstva intenzivno vodi razgovore o dovršetku preostalih brodova koji su na navozima.

Također, očekuje se i konačni stav kineske kompanije CSIC koja je bila u drugom posjetu Brodarskom institutu i 3. maju.