(VIDEO) U Banskim dvorima održana je 45. redovita sjednica Vlade Republike Hrvatske. Na dnevnom redu je, među ostalim, Nacrt prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o elektroničkim komunikacijama.

Predsjednik Vlade RH i HDZ-a mr. sc. Andrej Plenković u uvodnom se dijelu osvrnuo, između ostalog, na isplatu regresa službenicima i namještenicima u državnim i javnim službama, aktualne odnose sa Slovenijom, izdavanje obveznica od strane Ministarstva financija, najavu sutrašnje zajedničke sjednice Vlade RH i Vijeća ministara Bosne i Hercegovine u Sarajevu…

Isplata regresa

Na samom početku svog uvodnog izlaganja, predsjednik Plenković najavio je isplatu regresa za korištenje godišnjeg odmora svim namještenicima u državnim i javnim službama.

- Ove godine isplatit će se regres za korištenje godišnjeg odmora svim službenicima i namještenicima u javnim i državnim službama - u iznosu od 1.250 kuna. S isplaćivanjem regresa krenut će se 14. srpnja. Zahvaljujem Ministarstvu financija koje je preraspodjelama uspjelo pronaći ova sredstva. Vjerujem da će državni službenici i namještenici biti zadovoljni s ovom odlukom.

Poruka političke stabilnosti

Kako je izdvojio predsjednik Plenković, Ministarstvo financija je jučer - sukladno proračunskom planiranju - izdalo obveznice u iznosu od tri milijarde kuna, s ročnošću od 15 godina.

- Prinos je 3,3 posto, a godišnja kamata je 3,25 posto. Riječ je o vrlo dobrim uvjetima. Obveznice su kupili mirovinski fondovi i osiguravajuća društva. Osobito ističem ulogu osiguravajućih društava koja su bila vrlo zainteresirana. Riječ je o još jednom potezu koji pokazuje kako poruka političke stabilnosti ima svoje izravne i konkretne refleksije na financijsku stabilnost i izdavanje obveznica od strane Ministarstva financija.

Osigurana sredstva za kupnju lijeka

Vezano za kupnju potrebnog lijeka za djecu oboljelu od neuroblastoma, predsjednik Plenković je kazao da su osigurana sredstva za kupnju.

- Posebno je Povjerenstvo - koje je osnovao Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje - analiziralo situaciju. Dvoje pacijenata je u situaciji da je indicirana primjena lijeka. Nakon komunikacije Povjerenstva HZZO-a, Ministarstva zdravstva i Ministarstva financija, osigurana su potrebna sredstva za kupnju lijekova - koje će naručiti Dječja bolnica u Klaićevoj. Zahvaljujem ravnatelju bolnice, članovima Povjerenstva, HZZO-u, ministru zdravstva i ministru financija te njihovim suradnicima na angažmanu oko ovog vrlo osjetljivog, ali važnog pitanja za kojeg Vlada RH pronalazi rješenja.

Zajednička sjednica u Sarajevu

U Sarajevu će se sutra održati zajednička sjednica Vlade RH i Vijeća ministara Bosne i Hercegovine. Premijer Plenković je istaknuo da je to važna politička poruka o odnosima Hrvatske i BiH.

- Očekujem vaše aktivno sudjelovanje u sutrašnjoj raspravi. Vjerujem da ćete svi, nakon toga, u razgovorima sa svojim kolegama - osobito oni koji u nadležnostima imaju pitanja koja trebaju rješavati - imati mogućnost, nakon ovog referentnog sastanka, raditi na unaprjeđenju naših odnosa. U svim resorima i svim aspektima suradnje.

Dijalog sa Slovenijom

Vezano za aktualnu temu odnosa sa Slovenijom - odluku Arbitražnog suda - predsjednik Plenković je naglasio da je pozicija Hrvatske vrlo jasna.

- Stav Hrvatske je i dalje nepromijenjen - izašli smo 2015. iz arbitražnog procesa koji je kompromitiran protupravnim radnjama, suprotno međunarodnom pravu i suprotno samom arbitražnom sporazumu - krivnjom slovenske strane. Nismo vezani ovom presudom niti ćemo je primjenjivati, neovisno o stavovima bilo koje druge države i međunarodne organizacije. Kao odgovorna Vlada i zemlja koja Sloveniju smatra saveznicom u okviru NATO-a, partnericom u Europskoj uniji, želimo na najbolji i najprimjereniji mogući način dijalogom rješavati otvorena pitanja. U Ljubljani ćemo u srijedu razgovarati sa slovenskim kolegama o otvorenim pitanjima, a ne o provedbi ove arbitražne presude. To je jasan stav Vlade RH na kojem ćemo ustrajati.

Susret sa županima

Predsjednik Plenković predsjedao je u ponedjeljak u Požegi 2. sastankom Vlade RH sa županima, gradonačelnikom Grada Zagreba, predstavnicima Udruge gradova i Udruge općina te predsjednikom Odbora za lokalnu i područnu samoupravu u Hrvatskome saboru, saborskim zastupnicima, predstavnikom Ureda predsjednice Republike te gradonačelnikom Grada Požege.

- Još jednom zahvaljujem požeško-slavonskom županu Alojzu Tomaševiću i gradonačelniku Požege Darku Puljašiću na gostoprimstvu. Ovi susreti s novoizabranim županima je jedan inovativan pristup unaprjeđenja odnosa, dijaloga i bolje koordinacije rada Vlada RH i županija. Raspravljene su najaktualnije teme: Strategija regionalnog razvoja i nove ideje o mogućnostima financiranja lokalne i područne samouprave. Pogodile su u srž interesa novoizabranih župana.

http://www.hdz.hr/vijest/lokalne/hrvatska-ima-najnizi-broj-nezaposlenih-od-1990-nastavljamo-s-pozitivnim-trendovima

Sjednica Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem

U Požegi je, isto tako, održana 2. sjednica Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem.

- Osim Osječko-baranjske, sve druge slavonske županije su na posljednjim mjestima razvijenosti. Opravdana je, dakle, naša fokusiranost na realizaciju projekata u nizu naših politika prema istoku Hrvatske. Osobito očekujem unaprjeđenje apsorpcije europskih sredstava.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/kroz-projekt-slavonija-osigurat-cemo-vecu-zaposlenost-i-ravnomjerniji-razvoj

Smanjivanje podjela u društvu

Plenković se osvrnuo i na sjednicu Vijeća za suočavanje s posljedicama vladavine nedemokratskih režima - održane prije tjedan dana.

- Očekujem da će u sljedećim mjesecima rad i preporuke tog Vijeća pridonijeti smanjivanju  podjela u društva i nerijetko vrlo antagoniziranih rasprava o temama za koje je vrijeme da se postigne što je moguće šire vrlo jasan konsenzus te se društvo odredi prema temama od velikoga prijepora tijekom 20. stoljeća.

Prijedlog Akcijskog plana

Kako je naglasio, očekuje da Posebno povjerenstvo za provedbu Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije do 8. rujna konsenzualno donese prijedlog Akcijskog plana za provedbu Strategije.

- Ono je, kao što znate, u pluralnom sastavu pod predsjedanjem rektorice zadarskog sveučilišta Dijane Vican, koja uživa moju punu podršku i potporu u svemu što radi. Želim da u maksimalnoj koordinaciji ministrice Divjak, moga Ureda i Posebnog stručnog povjerenstva iznađemo najbolje rješenje o temama o kojima je u Hrvatskoj potrebno čvrsto, jasno suglasje i na tome ću inzistirati jer je to politika Vlade RH.