(VIDEO) Predsjednik Vlade RH i HDZ-a mr. sc. Andrej Plenković danas je u Banskim dvorima - nakon sjednice Vlade RH - održao konferenciju za novinare. Zajedno s njim bili su potpredsjednica Vlade RH i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta dr. sc. Martina Dalić, ministar unutarnjih poslova dr. sc. Davor Božinović i ravnatelj Državne uprave za zaštitu i spašavanje Dragan Lozančić.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/video-drzava-ce-naci-najbolji-nacin-kako-gradanima-nadoknaditi-stetu-nastalu-u

Teme su bile požari u Dalmaciji i tri mjeseca izvanredne uprave u koncernu Agrokor.

Pomoć države

Predsjednik Plenković je kazao da će država iz proračuna pomoći hrvatskim građanima čija je imovina uništena u požarima.

- Još jednom izražavamo suosjećanje zbog posljedica ovog velikog požara koji je opustošio dio Dalmacije, dakle od Tugara prema Splitu. Splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban je proglasio elementarnu nepogodu - popisat će se štete. Naći ćemo sredstva u proračunu da pomognemo onima čija je imovina uništena.

Solidarnost na djelu

Predsjednik Plenković zahvalio je vatrogascima, pripadnicima Hrvatske vojske i policije, pripadnicima 4. gardijske brigade HV-a, članovima Torcide i svim ljudima koji su pomogli u gašenju požara.

- Osjetila se velika ljudska solidarnost u obrani naselja od požara. Zahvaljujem se i pripadnicima vatrogasnih postrojbi iz drugih dijelova Hrvatske, koji su - sukladno dogovoru u okviru Državne uprave za zaštitu i spašavanje i vatrogasne zajednice - prema planu dio svojih aktivnosti tijekom ljetnih mjesece usmjerili na potporu kolegama u priobalju.

Obranjena naselja

Dodao je kako je i iz izvješća kojeg je na Vladi prezentirao ministar unutarnjih poslova dr. sc. Davor Božinović vidljivo kako je broj požara u 2017. triput veći u odnosu na 2016.

- Nije bilo ljudskih žrtava, niti je izgorio ijedan značajan infrastrukturni objekt ili ustanova. Obranjena je i raketna baza u Žrnovnici. Stoga se svima zahvaljujem. Nadam se da ćemo još kvalitetnije moći koordinirati sve aktivnosti na sprječavanju i gašenju požara.

Izvanredna reakcija

Plenković je istaknuo kako potpredsjednik Vlade RH i ministar obrane Damir Krstičević izvrsno obavlja svoj posao:

- Odbijam bilo kakav razgovor o ostavci potpredsjednika Vlade RH i ministra obrane Damira Krstičevića, koji po mom dubokom uvjerenju odlično radi svoj posao. A ovaj posao koji je odradio, u ovom konkretnom slučaju požara, njegova anticipacija da se pripadnici Hrvatske vojske tijekom dana iz Gospića premjeste u Split - bila je izvanredna. Sve što je učinjeno bilo je na visokoj razini, upravo onako predviđa Strategija, zakoni i propisi - da HV na poziv pomaže vatrogasnim postrojbama u gašenjima požara.

STABILIZACIJA I KONSOLIDACIJA AGROKORA

Vezano za izvanrednu upravu u Agrokoru, predsjednik Plenković istaknuo je kako je sada sve očitije da je odluka o Zakonu o izvanrednoj upravi u trgovačkim društvima od sistemskog značaja bila opravdana.

- Zakon je donesen u pravom trenutku uoči Uskrsa, jer su se mogle očekivati loše posljedice u smislu stečaja kompanije i negativni lančani slijed na druge kompanije, dobavljače, OPG-ove i zaposlenike. Sve je to spriječeno. Nije došlo do gospodarskog i financijskog tsunamija. Prva tri mjeseca pokazuju konsolidaciju i stabilizaciju stanja.