(VIDEO) Prema posljednjim izvještajima izravna strana ulaganja u RH u prvih šest mjeseci ove godine pala su za 45 posto - u odnosu na isto razdoblje lani. Isto tako valja naglasiti činjenicu da je u posljednja dva tjedna prema rezultatima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje u RH posao izgubilo više od šest tisuća ljudi. Vlada je donijela odluku da će se isplatiti božićnice umirovljenicima prema kategorijama. Držimo da je i protuzakonito ovakvo prikriveno financiranje predizbornih kampanja koje sada čini Kukuriku koalicija s namjerom da kupi naklonost birača! - istaknuli su, među ostalim, na današnjoj konferenciji za medije predsjednik HDZ-ova Odbora za financije doc. dr. sc. Tomislav Ćorić i potpredsjednik Kluba zastupnika Davorin Mlakar.

Donosimo njihove ključne poruke:

ĆORIĆ: U protekla dva tjedna posao je izgubilo više od šest tisuća građana!

Prema posljednjim izvještajima izravna strana ulaganja u RH u prvih šest mjeseci ove godine pala su za 45 posto - u odnosu na isto razdoblje lani. Isto tako valja naglasiti činjenicu da je u posljednja dva tjedna prema rezultatima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje u RH posao izgubilo više od šest tisuća ljudi. U izvješću o padu tih istih stranih ulaganja navode se ključni problemi na koje nailaze strani ulagači. Prema percepciji gospodarstvenika, naime, najproblematičniji čimbenici poslovanja u Hrvatskoj su neučinkovitost javne uprave, nestabilnost politika, porezne stope, pristup financiranju, kompleksnost poreznog zakonodavstva, neadekvatno obrazovana radna snaga i korupcija.   

Novi model upravljanja javnim poduzećima

Osvrnut ćemo se na još jedan detalj s današnje sjednice Vlade. Dakle tri godine i deset mjeseci u Hrvatskoj se provodio jedan te isti model upravljanja javnim poduzećima. U prvim danima mandata Kukuriku koalicije došlo je do podjele kako pojedinog dijela javnog sektora, tako i do podjele upravljanja javnog poduzeća po političkoj liniji. I tome smo svjedočili posljednje četiri godine! Sada je vlada, tri tjedna prije izbora, donijela odluku i učinila svojevrstan salto mortale u smjeru profesionalizacije uprava poduzeća. Ukoliko malo odvrtimo film, vidjet ćemo da već mjesecima HDZ i predsjednik Karamarko najavljuju novi model upravljanja javnim poduzećima u kojima će uprave tih poduzeća biti u potpunosti depolitizirane.

MLAKAR: Isplatom božićnica umirovljenicima Vlada prikriveno financira kampanju!

Vlada je donijela odluku da će se isplatiti božićnice umirovljenicima prema kategorijama. Držimo da je i protuzakonito ovakvo prikriveno financiranje predizbornih kampanja koje sada čini Kukuriku koalicija s namjerom da kupi naklonost birača. Uvjereni smo da naši umirovljenici koji pate s ostatkom hrvatskog naroda dovoljno razumiju što se dogodilo. I da to neće biti nikakav razlog da bi vladi na odlasku dali povjerenje. HDZ je u svom programu najavio da će uvesti nacionalne mirovine - kao način kvalitetnog rješenja pitanja svih umirovljenika, ne samo određenih kategorija. Pritom ćemo posebno voditi brigu o umirovljenicima koji su ispunili sve zakonske pretpostavke za punu starosnu mirovinu - koji, dakle, imaju i godine života i godine staža za odlazak u mirovinu. Za razliku od ove vlade, imamo kvalitetna rješenja.

SMANJENJE PDV-a & BOLJE POSLOVNO OKRUŽENJE

A nakon izjava, uslijedila su i pitanja novinara. Jedno od njih odnosilo se na smanjenje PDV-a koje je najavila buduća HDZ-ova vlada. Dr. sc. Ćorić odgovorio je argumentirano i jasno:

- Mislio sam da je moja rasprava s potpredsjednikom Vlade Grčićem završila tijekom emisije „Otvoreno“. U toj smo emisiji i on i ja rekli što mislimo. Što se tiče same dinamike snižavanja PDV-a, u izbornom programu HDZ-a predviđeno je smanjenje PDV-a s 25 na 23 posto tijekom prve dvije godine mandata. To ne znači - kao što apostrofira gospodin Grčić - da će do toga doći 9. studenog ove godine. Smanjenje stope PDV-a u okviru programa Domoljubne koalicije samo je jedna u nizu mjera, a njoj će svakako prethoditi poboljšanje poslovnog okruženja. 

A potom i potporu od tisuću eura za svako novorođeno dijete: 

- Tisuću eura za novorođenu djecu kao pomoć rodiljama sredstva su koja bi iznosila nešto manje od 40 milijuna eura, dakle ispod 300 milijun kuna. Taj novac moguće je pronaći u čitavom nizu stavki. Podsjetimo samo da u ovom trenutku siva ekonomija u RH iznosi 28 posto BDP-a. Naše mjere poticaja, prije svega zapošljavanja, omogućit će da se ovaj novac pronađe bez problema. To je najmanje što možemo učiniti za rodilje u Hrvatskoj!  

Davorin Mlakar osvrnuo se pak na Milanovićeve isprazne i neutemeljene optužbe o HDZ-u kao „stranci opasnih ljudi“:

- Mislite da svaku Milanovićevu izjavu treba komentirati? Mi vjerojatno djelujemo jako opasno - najopasnije za njegov mandat koji je pri kraju! I ako u tome vidi opasnost, potpuno je u pravu! Daleko bi nas odvelo da obrazlažem tko su čiji ljudi, međutim mislim da je Milanović Sanaderov čovjek - zaposlen je u Ministarstvu vanjskih poslova baš u njegovom mandatu!