„Nova hrvatska poljoprivredna politika“ naziv je foruma koji su u utorak u Splitu organizirali naš Odbor za poljoprivredu, šumarstvo, ribarstvo i vodno gospodarstvo i Splitsko-dalmatinska županija. Program nove hrvatske poljoprivrede predstavili su, među inim, predsjednik Odbora prof. dr. sc. Krunoslav Zmaić i tajnik Tugomir Majdak. Župan splitsko-dalmatinski Zlatko Ževrnja pozdravnim je govorom službeno otvorio peti po redu Poljoprivredni forum. 

Za stabilnu budućnost sela!

Tugomir Majdak prezentirao je glavne zaključke s 4. Poljoprivrednog foruma održanog krajem 2014. godine u Vukovaru. Naveo je, među inim, osiguravanje stabilne budućnosti hrvatskog sela i prehrambene neovisnosti, uključivanje poljoprivrede kao strateške grane gospodarstva u ostale nacionalne strategije, omogućavanje dostupnijeg i lakšeg financiranja projekata u poljoprivredi. Milanovićeva vlada nije po tom pitanju učinila apsolutno - ništa!

Okupljenima je program nove hrvatske poljoprivrede prezentirao prof. dr. sc. Krunoslav Zmaić. Prenosimo njegove ključne poruke:

Populistički potezi SDP-ove vlade

Najavljene izmjene i dopune Zakona o poljoprivredi pokazuju da se aktualna SDP-ova vlast ponaša populistički zbog nadolazećih parlamentarnih izbora. Pokušavaju zamagliti problem jer je izmjenama i dopunama tog zakona 2013. godine Vlada obećala da će 500.000 hektara neobrađivanoga poljoprivrednog zemljišta biti stavljeno u funkciju. Do sada je aktivirano samo 1400 hektara! 

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/uspjesni-jakovina-zapustena-zemljist...

Negativni trendovi

U posljednjih 13 godina uvezli smo hrane u vrijednosti od gotovo 11 milijardi dolara. Taj se trend nastavlja pa na manjku hrane godišnje gubimo dva do tri posto BDP-a. Zbog pada cijene proizvoda naši poljoprivrednici nakon ulaska u EU bilježe minuse, a trgovački lanci svojim višim cijenama ubiru ekstra profite. Taj problem moramo riješiti. 

Zbog neiskorištavanja vlastitih mogućnosti, Hrvatska trenutačno proizvodi samo 46 posto hrane koja joj je potrebna, a ostalo uvozi i tako ostvaruje deficit od 1,2 milijarde dolara na godinu. Trend uvoza prehrambenih proizvoda konstantno raste, dok izvoz pada. Novom politikom želimo omogućiti veću samostalnost u pogledu namirnica, očuvanje sela i veći dohodak u poljoprivredi.

Pomoći OPG-ovima!

U Hrvatskoj ima oko 2.955.000 hektara poljoprivrednog zemljišta od kojih je oko 2.149.000 pogodno za uzgoj. Od toga se ne obrađuje čak oko 833.000 hektara - odnosno 38 posto. Kada HDZ dođe na vlast, donijet ćemo novi zakon o poljoprivrednom zemljištu kojim će se - među ostalim - malim i srednjim obiteljskim gospodarstvenicima omogućiti dugogodišnji zakup zemljišta, ali i prodaja zemljišta uz jasno definarne prioritete. Uvest ćemo i model darivanja zemljišta za mlade parove.

Rast proizvodnje & otvaranje radnih mjesta

Smatramo da su sadašnji zakoni neprihvatljivi. Potrebno je urediti status poljoprivrednih gospodarstava i OPG-ova, razraditi strategije biljne i stočne proizvodnje kako bi se postigla konkurentnost na svim razinama te omogućio rast proizvodnje i broja zaposlenih. To obuhvaća i sektore gospodarenja šumama i vodom. 

O Zmaićevu izlaganju u Splitu objavljen je zapaženi članak u Slobodnoj Dalmaciji. Možete ga pročitati OVDJE.

PrivitakVeličina
20150325zmaic.stsd_.pdf159.77 KB