EU je uskratila dozvolu za rad Vladinu informacijskom sustavu za upravljanje fondovima, zbog čega nam je opet odgođen predujam od 150 milijuna eura! A trebao je biti isplaćen još u rujnu prošle godine! Istodobno je RH, kao čisti trošak, već uplatila milijardu i 800 milijuna kuna u EU proračun. Još gore, Grčić se „hvali“ da sad ugovara 540 milijuna eura vrijedne projekte, ali je sve do jednog dobio na dlanu od bivše HDZ-ove vlade. I uspio upropastiti stvar: ti su isti projekti već sredinom prošle godine morali biti ne samo ugovoreni, nego i u provedbi! Što bi taj novac značio za naše posrnulo gospodarstvo, ne treba dodatno pojašnjavati - istaknula je Ivana Maletić

HDZ-ova eurozastupnica (i predsjednica stranačkog Odbora za EU fondove) Ivana Maletić ponovno je, po tko zna koji put, na jučerašnjoj novinskoj konferenciji u Središnjici argumentirano upozorila da potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i EU fondova Branko Grčić - umjesto da radi posao za koji ga građani plaćaju, da povlači novac iz fondova - i dalje obmanjuje javnost. 

Kašnjenje & varanje

- Dobronamjerno smo, iz dana u dan, upozoravali da Vlada kasni u svim segmentima toga složenog procesa. Uzalud. I eto, javnost je danas alarmirana da je Europska komisija (EK) uskratila dozvolu za rad Vladinu informacijskom sustavu za upravljanje EU fondovima, zbog čega nam je opet odgođena isplata predujma od 150 milijuna eura! Prema akcijskom planu taj je sustav trebao biti spreman još 1. srpnja prošle godine, a predujam isplaćen još u rujnu - napomenula je Maletić. I dometnula:

- Na žalost, tu se zakasnilo, a potom je i u prosincu Vlada dobila blokirajući nalaz da nije spremna. I prikrila je to pred javnosti! Ali, Grčić je svejedno nastavio zavaravati javnost tvrdeći da će dobiti predujam do kraja godine, pa je to odgodio za siječanj, onda za veljaču… Sada već spominje travanj i svibanj, bagatelizirajući problem i skrećući pozornost s vlastitih propusta.

Spori, zaboravni ministar

Sve u stilu: „ma nije važno kad će novac leći“. A odgoda isplate predujma nipošto nije „bagatelni problem“, posebno zbog svakodnevnog rasta nezaposlenosti, koja se rapidno primiče brojki od 400.000!

- Potpredsjednik Grčić „zaboravlja“ da mi kao članica iz mjeseca u mjesec uplaćujemo golemi novac u EU proračun. Samo od srpnja do kraja prošle godine uplatili smo milijardu i 800 milijuna kuna! To je za RH ispao čisti trošak jer istodobno nismo povukli EU sredstva za projekte koji su trebali potaknuti gospodarski rast i razvoj, ojačati srednje i malo poduzetništvo. 

Hvastanje tuđim uspjesima

I nije problem samo u predujmu, podsjetila je Maletić, nego se Vlada „hvali“ da sad ugovara 540 milijuna eura vrijedne projekte, ali su ti isti projekti još 2011. bili na listi koju je RH predala Europskoj komisiji. Svi do jednog: vodovodi u Poreču, Osijeku i Vukovaru, željeznički pravci, sveučilište u Rijeci… Grčić očito nije samo šampion sporosti, nego i prvak u kićenju tuđim perjem. No to i nije ono najgore!

- Prema planu su ti projekti, koje je SDP-ova vlada dobila na dlanu, već sredinom prošle godine morali biti ne samo ugovoreni, nego i u provedbi! Dakle, mi smo mogli i morali već sada koristiti tih 450 milijuna eura. A što bi taj novac značio za naše posrnulo gospodarstvo, ne treba dodatno pojašnjavati. S tim novcem nas ne bi Linić morao svakog tjedna zaduživati za novih milijardu kuna… 

Poigravanje s državom

Grčić svojim iskrivljenim razmišljanjima, varanjem javnosti i nesposobnošću postaje opasan za Hrvatsku! Uostalom, EK je upozorila Kukuriku vladu da nema dovoljno kvalitetne administrativne kapacitete, tj. da nema dovoljno stručnjaka i znanja kako bi iskoristila mogućnosti koje nam nude EU fondovi! 

- HDZ, kao konstruktivna oporba, kontinuirano upozorava na sve te Grčićeve propuste. Upozorava dobronamjerno, jer je u pitanju hrvatsko gospodarstvo, opstanak RH u EU. A kako potpredsjednik odgovara? Umjesto radom, obmanama! Marketinškim trikovima oko ozbiljnih tema! Koje traže rad, a oni ne rade, nego se igraju s našom državom. Nemaju pravo na to!  - zaključila je Maletić.

Grčić laže!

Nakon uvodnog izlaganja HDZ-ove eurozastupnice, novinari su postavili niz pitanja. Među inim, RTL je citirao Grčićevu ustvrdu da je akreditacija za EU fondove kasnila dvije godine „zbog lošeg rada Ivane Maletić i prošle vlade“, zbog čega je „doveden u probleme“ i zbog čega su mu ruke „bile svezane“. Reporter Hrvoje Krešić na kraju je izričitao upitao: „Laže li Grčić?“. I Maletić je odgovorila:

- Laže. Ministar Grčić laže. Akreditacija je dobivena u rekordnom roku 2008. godine, u studenom. Možete sve provjeriti, slobodno pitajte EK. 

Ni kune ni ovoj godini!

Pitanje Nove TV ticalo se pak izjave EU povjerenika za regionalnu politiku Johannes Hahna „da sedam mjeseci kašnjenja nije problem“. 

- Kašnjenje za EK možda i nije problem, ali je problem za RH! Ulazimo u proceduru prekomjernog deficita, u postupak makroekonomskih neravnoteža, nemamo gospodarskog rasta i razvoja, nema izvoza, nema investicija, BDP kontinuirano pada, a raste nezaposlenost, mladi se masovno iseljavaju… Naša zemlja treba novac odmah! Uostalom, više se ne kasni sedam mjeseci, godine su već u pitanju. Jer dok se ovi projekti ugovore (540 milijuna eura s kojima se Grčić bezobrazno hvali - op. ur.), dok se počnu provoditi, ni kune od tog novca nećemo moći trošiti prije 2015. godine. A uplaćujemo, ponavljam, jako puno u europski proračun.