HDZ je u stigao u Sinj, na 299. alku, u najjačem sastavu - predvođen predsjednikom Tomislavom Karamarkom. U njegovom je društvu, među ostalima, i buduća predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović, što je njihovo prvo zajedničko pojavljivanje u javnosti -  kako navode mediji - otkako ju je naša stranka kandidirala.

U kratkoj izjavi za medije predsjednik Karamarko je najavio njihov dolazak i iduće godine, kada se slavi 300. obljetnica Sinjske alke, ali u nešto drukčijim ulogama:

- Dogodine će gospođa Grabar Kitarović dodijeliti slavodobitniku štit, tako da danas mora pažljivo pratiti kako to izgleda! 

Neka se Milanović napokon bavi svojim poslom!

Odgovarajući na pitanje novinara ima li kakvu poruku za premijera Milanovića nakon njegove izjave da je „odabrala krivu stranu“, Grabar Kitarović pak je rekla: 

- Neka se napokon počne baviti svojim poslom, na dobrobit hrvatskih građana, a ne brine o mojem!

Na upit kako će izgledati njezin današnji susret u Sinju s protukandidatom, trenutačnim predsjednikom Ivom Josipovićem, Grabar Kitarović je odgovorila da ne zna jer ima jako puno ljudi:

Ispunjeno obećanje

- Bitno mi je vidjeti ljude, pozdraviti se s njima. Obećala sam prošle godine da ću biti tu i to mi je najvažnije.

Izaslanstvo HDZ-a je po dolasku u Sinj najprije posjetilo franjevački samostan i Svetište Gospe Sinjske, potom popilo kavu i podružilo se s građanima na Pijaci. Prije početka same viteške igre, bili su na tradicionalnom vojvodinom prijemu u Alkarskim dvorima.