Milanović uobičajenom arogancijom i bahatošću nije htio poslušati HDZ-ove dobronamjerne apele da je uvođenje radne obveze protuzakonito. A to nije prvi, nego već četvrti ili peti put da Ustavni sud vraća Vladine odluke. Napokon bismo se svi zajedno u ovoj zemlji trebali upitati može li Vlada i dalje tako funkcionirati - izjavio je akademik Željo Reiner. 

Nova blamaža SDP-ove Vlade! Ustavni sud ukinuo je odluku o uvođenju radne obveze liječnicima u štrajku jer ju je Vlada donijela - diletantizma li! - na temelju zakona koji je ukinut još 2006. godine! Tim je povodom potpredsjednik Hrvatskog sabora akademik Željko Reiner u Središnjici HDZ-a dao izjavu za medije:

- HDZ je od prvog trenutka upozoravao da je odluka o radnoj obvezi protuzakonita i protuustavna. Vlada, na žalost, sa svojom uobičajenom arogancijom i bahatošću nije htjela poslušati naše dobronamjerne apele. Ustavni sud, kao jamac ustavnosti i zakonitosti, učinio je ono jedino što je mogao i morao. Sreća je što postoji. A to nije prvi, nego već četvrti ili peti put da vraća Vladine protuustavne i protuzakonite odluke. Napokon bismo se svi zajedno u ovoj zemlji trebali upitati može li Vlada i dalje tako funkcionirati. I iz ovog primjera posve je jasno zašto Vlada ustavnim promjenama želi ograničiti djelovanje Ustavnog suda - da ukloni prepreku svom bezakonju.

Nakon službene izjave uime HDZ-a, prof. dr. sc. Reiner odgovarao je na pitanja novinara. Izdvajamo jedno od njih.

Što će za prava pacijenata značiti nastavak štrajka koji je Ustavni sud svojom odlukom praktično odobrio?

- Za prava pacijenata, ali i za prava zdravstvenih djelatnika - kojih je, ne smijemo zaboraviti, čak 60 tisuća - najgorim se pokazalo to što je Vlada zdravstvenom sustavu oduzela 2,5 milijarde kuna nepromišljeno smanjivši doprinose, a da pritom, na žalost, apsolutno ništa nije pomogla gospodarstvu. Što se najbolje vidi po tome što svakim danom firme propadaju, a i broj nezaposlenih zaslugom ove vlade premašio je 360 tisuća. Dodatno šteti zdravstvu i nametnuti kolektivni ugovor čije ćemo kobne posljedice tek osjetiti sljedećih mjeseci jer će zdravstveni sustav - ako bude morao funkcionirati po tom ugovoru - doživjeti potpuni slom. Sve će se raspasti - na što također po tko zna koji put upozoravamo - jer u zdravstvu jednostavno nemamo ni dovoljno djelatnika, ni dovoljno novca a da bi se ono moglo održati slijedom toga kolektivnog ugovora.