Poziv svim bivšim članovima da se vrate u stranku * Milanovićeva neopoziva ostavka * Povlačenje sramotnog lex Perković * Skidanje ćiriličnih ploča * Poštivanje prava pripadnika HVO-a * Apel za popis stanovništva u BiH - zaključci su s vinkovačke sjednice Predsjedništva Zajednice Kluba utemeljitelja HDZ-a „Dr. Franjo Tuđman“

Vinkovci - koji nikad nisu okrenuli leđa HDZ-u. HDZ - koji nikad nije okrenuo leđa Vinkovcima. Subota, 21. rujna. Pod tom su egidom domaćini iz grada na Bosutu i Vukovarsko-srijemske županije dočekali svoje goste - osnivače HDZ-a. One koji su 90-tih prošlog stoljeća, u danima ponosa i slave, ispisivali povijest i stranke i nacije. Došli su iz cijele Hrvatske, od Prevlake pa do Dunava, na proširenu sjednicu Predsjedništva Zajednice Kluba utemeljitelja HDZ-a „Dr. Franjo Tuđman“. 

Za nekih bivših vodstava Stranke - koja ime dr. Tuđmana nisu izgovarala glasno i s ponosom, nego tiho i sa zadrškom - na utemeljitelje se gledalo kao na nužno zlo. Marginaliziralo ih se ili čak tjeralo iz stranke jer su ustrajavali na izvorišnim državotvornim načelima HDZ-a. Na sreću, ta su vremena iza nas. Ta vremena dezideologiziranog, kolebljivog, „simpatičnog“ HDZ-a. Predsjednik Kluba utemeljitelja Milan Kovač, i sam povratnik u Stranku, bio je i više nego jasan:

- Pozivamo sve utemeljitelje, sve bivše članove koji su iz raznih razloga morali napustiti HDZ, da se, svjesni izuzetno teške situacije u koju je ova nenarodna vlast dovela Hrvatsku, vrate u matičnu stranku!

Domoljubni plamen

Pozivamo da se pridruže i oni koji nikada nisu bili stranački angažirani. Jer je voda - s Milanovićevom vladom i SDP-om - svima nama došla do grla. Zajedno - ključna je to riječ. Riječ koju je te iste subote toliko puta opetovao Tomislav Karamarko u emocijama nabijenom govoru na zagrebačkoj proslavi 23. rođendana Mladeži HDZ-a:

- Nemojte se pokolebati! I danas se, kao i 90-tih, borimo za Hrvatsku! Bogu hvala, ne s oružjem. Budite jedinstveni kao što smo i mi bili tih povijesnih dana.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/bio-sam-u-pravu-ova-je-vlast-doista-...

Nakon svečanosti u Zagrebu, predsjednik HDZ-a i sam je doputovao u Vinkovce. Domoljubni plamen utemeljitelja, kako reče, potreban nam je i danas:

- Oduvijek gajim golemi respekt prema prijateljima barakašima, prema kolegama koji su stvarale stranku. Oni su, nikad ne zaboravimo, stvorili hrvatsku državu. Oni su, mi smo, pod vodstvom dr. Tuđmana, oživotvorili tisućljetni san. Zajedno, spremamo se za, vrlo brzo, prijevremene izbore.

Da, zajedno. Opet ta tako jednostavna, a tako važna riječ. Zajedno i s Hrvatima iz BiH, prema kojima su se službeni Zagreb i neki bivši dužnosnici Stranke nerijetko maćehinski odnosili. Na sreću, i ta su vremena iza nas. Na vinkovačku sjednicu, kao posebni gost, došao je i Jozo Marić iz Gruda, predstavnik Inicijativnog odbora Kluba utemeljitelja HDZ-a BiH. Uskoro će osnivačka skupština.

Takozvani ministar hrvatskih branitelja

A koliko novo vodstvo HDZ-a ustrajno promiče interese naših sunarodnjaka u BiH, ne ustuknjujući pred reketom ljevičarskih medija i njihovih sponzora, svjedoči i činjenica da se dva zaključka sa sjednice Predsjedništva Zajednice Kluba utemeljitelja HDZ-a „Dr. Franjo Tuđman“ odnose upravo na bosansko-hercegovačke Hrvate: 

* Pozivamo sve članove naše stranke, a napose utemeljitelje, da se djelatno uključe u nadolazeći popis stanovništva u BIH, da osobnim primjerom rade na homogenizaciji hrvatskoga nacionalnog korpusa i njegovu o(p)stanku na povijesnim nacionalnim prostorima.

* Tražimo žurnu obustavu izdavanja rješenja o ukidanju prava stradalnika Domovinskog rata južnog bojišta koji su kao pripadnici HVO-a branili južne granice Republike Hrvatske i osigurali opstojnost hrvatskog naroda u susjednoj BiH.

- Skandalozno je s kojom se žestinom, bez imalo poštovanja i domoljubne odgovornosti, takozvani ministar hrvatskih branitelja Predrag Matić okomio na pripadnike HVO-a. Nije se Hrvatska branila u kafićima ili igrajući monopoly - poput njegovog šefa koji je, kako se prezrivo usuđuje tvrditi, bio „premlad“ za obranu Domovine - nego na bojišnici. I u Livnu, Grahovu, Glamoču, na Dinari i Kupresu… Hrvatsku smo obranili zajedno - opravdano je oštar bio Kovač.

Da, zajedno. Zajedno i s vukovarskim braniteljima, sa žrtvama grada-heroja, kojima nenarodna vlada dosipava sol na otvorenu ranu. I na problem ćiriličnih ploča odnosi se jedan od zaključaka utemeljitelja:

* Zahtijevamo žurnu izmjenu Statuta Grada Vukovara, kao i izmjenu Zakona o pravima nacionalnih manjina, kako bi se manjinska prava u RH uskladila sa standardima u zemljama EU. U Vukovaru, mjestu posebnog pijeteta, treba obustaviti postavljanje dvojezičnih ploča sve dok se i posljednji nestali Hrvat ne pronađe i identificira te dok se ne obeštete sve žrtve.

U govoru u vinkovačkoj gradskoj vijećnici, u kojoj se održavala sjednica, ni predsjednik HDZ-a nije mogao zaobići bolnu temu ćirilice:

A tko se brine za Hrvate?!

- Ćirilici u Vukovaru glasno i jasno rekli smo - Ne! Jer se postavljanjem dvojezičnih ploča krši Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina. Stalno upozoravam na članak 8. koji propisuje da se zakon ne može provesti ako ne pridonosi dobrim odnosima između nacionalnih manjina i većinskog naroda. Molim lijepo, „i većinskog naroda“. A to su Hrvati. Pa neka se ova vlada napokon brine i o hrvatskom narodu u Hrvatskoj! Pa valjda se i mi moramo osjećati dobro u vlastitoj domovini. Previše smo žrtava dali za slobodu, previše je naših prijatelja poginulo - s tim se nitko nema pravo poigravati. A pogotovo ne oni koji Hrvatsku nikada nisu htjeli, a i danas rade protiv nje.

Kako u govoru, tako i u ranijoj izjavi za novinare, Karamarko je naglasio da je SDP otvorio  ćirilični prijepor kako bi pokušao skrenuti pozornost s pogubnog lex Perković. Koji se hitno mora povući! Zahtijevaju to, zajedno, i predsjednik i utemeljitelji:

* Dajemo punu potporu čelništvu naše stranke u zahtjevu za žurnom izmjenom zakona o uhidbenom nalogu i žurnom privođenju pravdi svih kreatora i izvršitelja zločina nad hrvatskim narodom za vrijeme komunističke vlasti.

Predsjednik HDZ-a pozvao je Milanovića i ekipu da učine ono jedino što mogu ako im je imalo stalo do Hrvatske i njenih građana:

Ako Boga znate!

- Tražimo ostavku vlade i prijevremene izbore! Lex Perković je „točka na i“ štetnog rada ove nesposobne vlade, koja nas potpuno iracionalno svađa s EU. Ispravit ću se: sa SDP-ove točke gledišta odluka je zapravo promišljena - oni pošto-poto nastoje zaštititi komunističke zločine. Ponovit ću: Milanović i njegova vlada najgore su sankcije koje je Hrvatska mogla doživjeti!

Istih zahtjev službeno su uputili i osnivači Stranke:

* U potpunosti podupiremo zahtjev čelništva naše stranke, iskazan u zaključcima Kluba zastupnika HDZ-a u Hrvatskom saboru, o neopozivoj ostavci Vlade koja je izgubila svaki doticaj s realnošću i čije odluke ostavljaju dalekosežne i štetne posljedice po cijeli hrvatski narod te raspisivanje prijevremenih parlamentarnih izbora.

Umjesto zaključka, citirajmo Karamarka iz obraćanja Mladeži HDZ-a: „Siguran sam da ćemo zajedno skinuti s vlasti ove koji svaki dan rade štetu i hodaju Hrvatskom smrknutog lica. Pa prikratimo im muke!“.

Da, skinut ćemo ih s vlasti. Zajedno.