Formirat ćemo stručnu vladu, vladu promjena i reformi s najboljim ljudima - kako bismo mogli mijenjati Hrvatsku na dobrobit hrvatskih građana! *Budući predsjednik vlade Orešković uživa i uživat će povjerenje i Domoljubne koalicije i Mosta! * Tihomir Orešković ima sve potrebne kvalifikacije i reference, posebno na gospodarskom i financijskom planu, da kao predsjednik buduće vlade vodi našu državu! * Krajnje je vrijeme da krenemo u prave promjene, da Hrvatsku pretvorimo u prostor kreativnosti, da mladi ostanu u Hrvatskoj, ali da se vrate i oni koji su je napustili! * Ponašanje Zorana Milanovića i njegovo vrijeđanje političkih oponenata govore najviše o njemu samome! * Trenutno je Hrvatska na planu europske i vanjske politike, nažalost, gotovo nepostojeća! * Insistirat ćemo na načelu potpune ravnopravnosti Hrvata u BiH! - istaknuo je, između ostalog, međunarodni tajnik HDZ-a (i saborski zastupnik) dr. Miro Kovač u razgovoru za portal vijesti.ba. Intervju prenosimo u cijelosti, skupa s uvodom novinarke Nevene Šarenac:

Imamo šansu, u suradnji s Mostom, stvoriti pretpostavke za novu platformu razvoja Hrvatske. Naša je zemlja, nažalost, jedna od rijetkih članica EU koja se nedovoljno brzo razvija. S novom će vladom Hrvatska dobiti šansu za pravi i nužni zaokret, istaknuo je u razgovoru za Vijesti.ba Miro Kovač, međunarodni tajnik HDZ-a.

Protekla skoro dva mjeseca bilo je mnogo neviđenih zapleta na hrvatskoj političkoj sceni. U konačnici, jeste li očekivali ovakve rezultate izbora?

HDZ i Domoljubna koalicija su pobjedu očekivali i na kraju ostvarili. Ali, ruku na srce, nismo očekivali da će formiranje vlasti biti toliko napeto. Za stabilnost Hrvatske i našeg političkog sustava je vrlo važno da smo - bez prijevremenih izbora - iznjedrili Tihomira Oreškovića kao mandatara za sastavljanje nove vlade i da smo izborom akademika Željka Reinera za predsjednika konstituirali Hrvatski sabor, i to potporom koja je uključivala predstavnike nacionalnih manjina.

Sada nam predstoje razgovori s kolegama iz Mosta i mandatarom Oreškovićem o formiranju stručne i reformske vlade koja će dobiti povjerenje Hrvatskog sabora. Uvjeren sam da će nam to uspjeti.

Hrvatska je dobila nestranačkog mandatara nove vlade HDZ-a i Mosta, što nije uobičajena praksa. Može li Hrvatsku voditi profesionalni menadžer i financijski stručnjak? Vjerujete li da su građani zadovoljni novim premijerom?

Napokon smo dobili mandatara stručnjaka - to je velika stvar. Većina naših građana je time zadovoljna. Tihomir Orešković ima sve potrebne kvalifikacije i reference, posebno na gospodarskom i financijskom planu, da kao predsjednik buduće vlade vodi našu državu. Mi ćemo mu u tome pružati svekoliku podršku.

Uvjereni smo da će njegov politički angažman biti signal mnogim našim iseljenicima, ali i mladima koji su u ogromnom broju iselili trbuhom za kruhom, da se vrate u Hrvatsku. Imamo šansu, u suradnji s Mostom, stvoriti pretpostavke za novu platformu razvoja Hrvatske. Naša je zemlja, nažalost, jedna od rijetkih članica EU koja se nedovoljno brzo razvija. S novom će vladom Hrvatska dobiti šansu za pravi i nužni zaokret.

Pojedini analitičari tvrde da on nema čak ni legitimitet za obnašanje dužnosti na koju je predložen jer nije izabran na parlamentarnim izborima, a imat će ogromnu moć. Kako ocjenjujete ovakve stavove?

Nemojmo nikoga unaprijed osuđivati na uspjeh ili neuspjeh. To su mahom izjave frustriranih političkih gubitnika. Krenimo pozitivno i vjerujmo da nešto možemo napraviti. Imamo sjajnu osobu za mandatara. Imat će potporu HDZ-a, cijele Domoljubne koalicije i Mosta, ali i drugih parlamentarnih stranaka.

Imamo veliku šansu krenuti u promjene koje naši građani s pravom očekuju. Idemo Hrvatsku preporoditi na gospodarskom planu. Jako je pohvalno što su se i predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko i predsjednik Mosta Božo Petrov odlučili da će netko drugi biti mandatar. To je rijetkost u politici, svojevrsno odricanje, za to im valja odati priznanje.

Kako bi mogla izgledati nova Vlada? Je li bilo konkretnih dogovora o raspodjeli ministarstava i što eventualno HDZ očekuje u tom pogledu?

Još nismo krenuli u razgovore o ministarstvima. Idemo korak po korak, pred nama je ozbiljan posao. Formirat ćemo stručnu vladu, vladu promjena i reformi s najboljim ljudima - kako bismo mogli mijenjati Hrvatsku na dobrobit hrvatskih građana. Hrvatska nema vremena za gubljenje s lošim kadrovima.

Do dogovora o mandataru Vlade Hrvatske došlo je samo dan nakon što je Most raskinuo pregovore s SDP-ovom koalicijom Hrvatska raste. Kako ocjenjujete odnose Domoljubne koalicije i Mosta? Je li izgrađeno međusobno povjerenje i može li novi premijer biti most između Domoljubne koalicije i Mosta?

Uvjeren sam u to da je Božo Petrov shvatio u razgovorima s Tomislavom Karamarkom - koji je dokazao da mu se može vjerovati - da je HDZ dosljedan, a da je ono što radi Milanović neiskreno, varanje Mosta. Zoran Milanović je vrijeđao Most, HDZ i Domoljubnu koaliciju, a onda odjednom promijenio stav i htio ući u koaliciju s njima. Pokušavao je uzimati, krasti Mostove ljude. Mislim da su prijatelji iz Mosta onda shvatili što se događa. Budući predsjednik vlade Orešković uživa i uživat će povjerenje i Domoljubne koalicije i Mosta.

Kako ocjenjujete stav predsjednika SDP-a Zorana Milanovića, izrečen nakon konstituiranja Sabora: „Neki iz Mosta odlučili su da idu u suradnju s kriminalnom, špijunskom, proustaškom koalicijom“?

Ponašanje Zorana Milanovića i njegovo vrijeđanje političkih oponenata govore najviše o njemu samome. Kampanja je iza nas, prestanimo zagađivati javnost ružnim riječima i napadima. Istupi Zorana Milanovića pokazuju njegovu slabost. Očito nema snage priznati poraz, nije mu uostalom prvi put da se tako ponaša.

Prema Vašem mišljenju na koja pitanja se buduća Vlada mora fokusirati na unutrašnjem planu, a što trebaju biti njeni vanjskopolitički prioriteti?

Hrvatsku moramo konačno pretvoriti u efikasnu, konkurentnu državu. Nastavimo li ovako, bez provođenja nužnih strukturnih promjena, uskoro bi nas mogla prestići Rumunjska i mogli bismo biti tek na 27. mjestu u EU po prihodima po stanovniku. Krajnje je vrijeme da krenemo u prave promjene, da Hrvatsku pretvorimo u prostor kreativnosti, da mladi ostanu u Hrvatskoj, ali da se vrate i oni koji su je napustili.

Što se tiče vanjskopolitičkih prioriteta, Hrvatska kao članica EU-a i NATO-a mora ojačati svoj položaj u srednjoj i jugoistočnoj Europi, postati odgovoran jamac stabilnosti i suradnje. Ne smijemo dopustiti da veće zemlje „monopoliziraju istinu“ o tome što se događa u srednjoj i jugoistočnoj Europi. Vrijeme je da se Hrvatska probudi na vanjskopolitičkom planu. Trenutno je Hrvatska na planu europske i vanjske politike, nažalost, gotovo nepostojeća.

Kakav će biti odnos nove Vlade prema BiH? Možemo li očekivati promjenu dosadašnjeg kursa koji je vodio prethodni premijer Zoran Milanović?

Kada govorimo o našim odnosima s BiH, moramo biti svjesni sljedećih činjenica: susjedne smo države, u Bosni i Hercegovini su Hrvati jedan od triju konstitutivnih naroda, naš Ustav nalaže da moramo skrbiti o Hrvatima izvan Hrvatske, Hrvatska je potpisnica Daytonskog sporazuma, članica smo EU-a i NATO-saveza, mnogi Hrvati u Hrvatskoj vuku podrijetlo iz današnje BiH, zemljopisno i gospodarski smo vrlo tijesno povezani.

Iz ovih činjenica proizlazi da možemo i moramo još intenzivnije surađivati. To posebno vrijedi na planu uključenja BiH u EU. Uvjereni smo da su, unutar BiH, zadovoljni i s prijateljima Bošnjacima i Srbima zaista ravnopravni Hrvati - a na načelu potpune ravnopravnosti ćemo inzistirati - najbolji mogući motor europske integracije.

A tko može biti bolji podupiratelj težnje BiH da postane dio europske obitelji od Hrvatske? Na kraju krajeva, hrvatski predsjednik vlade sjedi u Bruxellesu kao ravnopravan član na sastancima Europskog vijeća, a jedna od njegovih dužnosti bit će da upozorava svoje kolege u EU da i BiH ima pravo na europsku budućnost, da svi bosanskohercegovački narodi i građani zaista imaju pravo postati europski građani. I to će biti dio zavjeta nove hrvatske vlade, u kojoj će HDZ, Domoljubna koalicija i Most biti glavni „dioničari“.