Od prošlog se tjedna „tableta za dan poslije“ ellaOne - sukladno direktivi EU - i u nas prodaje bez recepta. No ministar zdravlja Siniša Varga poslao je svim ljekarnama sramotni naputak - da ljekarnici moraju žene koje žele kupiti tu tabletu izdvojiti iz reda, pozvati ih u posebnu sobu i prikupiti detalje o njihovoj intimi. Tek nakon toga, ljekarnici će procijeniti hoće li joj prodati tabletu ili ne!?

Sramota i za ženu i za ljekarnika!

Predsjednik Hrvatskog društva za ginekologiju i opstetriciju te predsjednik Odbora za zdravstvo HDZ-a prof. dr. Ante Ćorušić oštro je za Jutarnji list osudio naputak ističući da u neugodnu poziciju dovodi i žene i ljekarnike:

- Ljekarnik će biti prisiljen diskriminirati žene, izdvajati ih od ostalih pacijenata koji čekaju na lijek, ispitivati ih o intimi i, naposljetku, donositi stručne procjene. Ako je ministar Varga smatrao da klasična bezreceptna prodaja nije dobro rješenje, imao je vremena o tome obavijestiti Europsku agenciju za lijekove, koja mu je još u prosincu uputila upit ima li što protiv da se ellaOne bezreceptno izdaje. No Ministarstvo zdravlja nije imalo ništa protiv - ali sada šalje ovaj skandalozni naputak!?

Sve je bolje od ovog!

- Osobno smatram da je izdavanje lijeka na recept bilo najbolje rješenje jer su žene u pravilu dobivale recept za ellaOne, ali su usput dobile i savjete o sigurnoj kontracepciji i odgovornome spolnom ponašanju.  Sve je bolje od ovog! - zaključio je Ćorušić