Za Hrvatsku i njezine građane bilo bi najbolje da se izbori održe što prije - da se prekine ova muka, agonija koju osjećamo. Ponašanje Milanovića i SDP-a - licitiranje s datumom izbora - govori o neozbiljnosti ove vlade! Svjesni smo stanja u kojem se Hrvatska nalazi. Ono je vrlo loše, ako gledate pokazatelje na europskom nivou. Na dnu smo svih ljestvica EU! Hrvatsku, dakle, moramo preporoditi, gospodarstvo obnoviti i zadržati ljude u Hrvatskoj! - istaknuo je, među ostalim, međunarodni tajnik HDZ-a dr. Miro Kovač u gostovanju u emisiji Hrvatskog radija „Ujutro prvi“ (urednica i voditeljica: Marija Gerbec Njavro).

O Milanovićevim manipulacijama

Za Hrvatsku i njezine građane bilo bi najbolje da se izbori održe što prije - da se prekine ova muka, agonija koju osjećamo. Ponašanje Milanovića i SDP-a - licitiranje s datumom izbora - govori o neozbiljnosti ove vlade. Jedan dan se od Sabora traži održavanje izvanredne sjednice, sutradan se onda kaže da to ništa ne znači, da izbori mogu biti i kasnije i da se može Sabor raspustiti i u prosincu. Treba biti vrlo jasan, iskren i korektan prema građanima. Trebaju reći „u rujnu ćemo, kao SDP, predložiti raspuštanje Hrvatskog sabora i nakon toga će predsjednica RH odlučiti koji je datum najpogodniji“. Građanima treba pružiti priliku da kažu kome će povjeriti mandat za upravljanje zemljom. A mi smo uvjereni da će ga građani dati HDZ-u i našim koalicijskim partnerima. Uvjereni smo da su građani dovoljno upoznati s onim što je Vlada „napravila“ u posljednje tri i pol godine, da će prepoznati da je tu puno hokusa-pokusa i da nema previše ozbiljnih stvari.

O SDP-ovoj nevjerodostojnosti

HDZ je govorio o stvarima koje sada prihvaćaju SDP i Milanović. Kad smo govorili o važnosti uloge predsjednika dr. Franje Tuđmana, to su ismijavali. A sada predlažu da zagrebačka zračna luka dobije ime po dr. Franji Tuđmanu. Govorili smo o važnim stvarima i to je na kraju vladajuća većina prihvatila. Pelješki most - isto tako. To im je bila smijurija i glupost, a sad na kraju kažu da ga treba graditi, iako Europskoj komisiji još nisu poslali zahtjev za sufinanciranje.

O oporavku gospodarstva

Mi nismo nametali datum izbora, nego rekli da ga se objavi što prije radi građana. Mi u HDZ-u smo spremni za izbore - oni mogu biti bilo kada. Nama je kao HDZ-u svejedno, ali govorim o Hrvatskoj i o građanima. U izbornom programu bit ćemo apsolutno fokusirani na obnovu gospodarstva, preporod zemlje, mjere kojima ćemo pokušati zadržati ljude u Hrvatskoj. Prošle je godine u Njemačku otišlo čak 40.000 ljudi. Bit ćemo odgovorni za provođenje programa, a tražit ćemo i suradnju s oporbom. Do sada od ove Milanovićeve vlade, nažalost, nije bilo takvih ponuda. Svjesni smo stanja u kojem se Hrvatska nalazi. Ono je vrlo loše, ako gledate pokazatelje na europskom nivou. Na dnu smo svih ljestvica EU! Hrvatsku, dakle, moramo preporoditi, gospodarstvo obnoviti i ljude u Hrvatskoj - zadržati. 

O zaustavljanju egzodusa

Moram iskreno reći da SDP ima veliku „prednost“ - tzv. Plan 21, koji nije ostvaren, pa ga može ponovno predložiti. Nama je najvažnije zaustaviti trend masovnog iseljavanja. Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, u zadnje četiri godine izgubljeno je 90.000 radnih mjesta. Iselilo se 100.000 ljudi. Vlada je državu zadužila za 100 milijardi kuna! HDZ će jasno izaći s programom kako ljude zadržati, kako obnoviti gospodarstvo i preporoditi zemlju. Veselimo se datumu izbora i mogućnosti da predstavimo svoj program. Napravili su ga naši stručnjaci, zajedno s onima iz uglednog njemačkog IFO instituta. 

O pobjedničkoj formuli

Imamo svoju koaliciju. Ona je vrlo ozbiljna,  računamo s komotnom pobjedom. Nakon izborne pobjede imat ćemo dovoljno mandata u Hrvatskom saboru. Vidimo da u koaliciji koju slaže SDP postoje problemi. Tu je i A-HSS koji je se podijelio. Želimo raditi na dobrobit građana. U našoj koaliciji nema ucjena. HNS je, navodno, isto ultimativno tražio da ministrica Pusić dobije potvrdu kandidature za glavnu tajnicu UN-a iz Vlade, iako će se o tome glasovati tek sljedeće godine. I dobila ju je, ali bez podrške predsjednice Republike kandidatura je osuđena na propast. To je neozbiljno, sramotno, govori o ovoj Milanovićevoj vladi.