Nakon današnje sjednice Vlade RH, izjavu za brojne okupljene novinare u Banskim dvorima dali su potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta dr. sc. Martina Dalić te ministar zaštite okoliša i energetike Slaven Dobrović. Na sjednici Vlade danas je, naime, usvojen Akcijski plan za administrativno rasterećenje gospodarstva na temelju kojeg se do kraja ove godine planiraju poduzeti 104 mjere. Očekuju se uštede za poduzetnike u iznosu od 1,5 milijardi kuna. Usvojen je, nadalje, i Plan gospodarenja otpadom.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/video-vec-ove-godine-poduzetnicima-smanjujemo-administrativne-troskove-za-15

Izjave - kao i odgovore na pitanja novinara - možete pogledati u cijelosti, a u nastavku donosimo ključne poruke potpredsjednice Dalić:

O LAKŠEM POSLOVANJU

Kao prvu točku dnevnog reda na sjednici Vlade RH usvojili smo paket od tri odluke koji predstavlja sljedeći korak u reformi poslovne klime i pojednostavljenju zakonodavstva. Prvi je pak korak bila porezna reforma - koja se primjenjuje od 1. siječnja 2017. godine. Ovime krećemo u sustavno raščišćavanje kompleksnosti propisa, ako mi dopustite tako to nazvati, jedne regulatorne džungle. Akcijski plan donosi 104 mjere koje su usmjerene na pojednostavljenje i pojeftinjenje procedura i propisa u području zaštite na radu, sanitarno-tehničkih uvjeta, posredovanja u trgovini nekretninama te na digitalizaciju i informatizaciju otvaranja tvrtki i obrta.

O MJERAMA IZ AKCIJSKOG PLANA

Naš je najvažniji cilj u Akcijskom planu učiniti prvi korak prema pojednostavljenju i pojeftinjenju. Kao posebnu važnu osobinu Akcijskog plana ističem da on nije popis dobrih želja - sve ono što je u njemu predviđeno usklađeno je s kolegama iz drugih resora. To će osigurati bržu i učinkovitiju primjenu. Najveći dio će se promjena realizirati tijekom prve polovice ove godine. Istaknut ću nekoliko primjera što se to konkretno mijenja te kako i na koji će način nastati uštede. U području, primjerice, zaštite na radu poduzetnici će samostalno putem on-line obrazaca moći izrađivati procjene rizika. Očekujemo uštedu za gospodarstvo od 450 milijuna kuna. Naručivanje eksternih usluga i naručivanje elaborata od agencija neće biti više potrebno za većinu poduzetnika - jer će postojati on-line strukturirana shema za samostalnu izradu ove procjene. Smanjit će se učestalost održavanja odbora za zaštitu na radu s četiri puta godišnje na dvaput, smanjit će se trošak edukacije osoba zaduženih za prvu pomoć - umjesto jedne osobe na 20 radnika, bit će dovoljna jedna na 50 radnika. Sanitarni i zdravstveni pregledi umjesto dvaput godišnje moći će se obavljati jedanput - to je ušteda od 83 milijuna kuna.

O NIŽIM NEPOREZNIM DAVANJIMA

Pokrenuli smo i Povjerenstvo za smanjivanje neporeznih nameta. Članovi tog povjerenstva bit će kako tijela državne uprave, tako i predstavnici HUP-a, HGK-a i Obrtničke komore. Cilj je ažuriranje registra, analiziranje neporeznih nameta i njihove svrsishodnosti te smanjiti njihovu razinu za 30 posto. Ukupan rezultat Akcijskog plana bit će - prema procjenama - 1,5 milijardi kuna ušteda godišnje, a smanjivanje neporeznih nameta donijet će dodatne uštede. U 2017. možete očekivati i daljnje korake u daljnjem smanjivanju prenormiranosti i prereguliranosti. Ove današnje odluke vrlo jasno trasiraju naše odluke u sljedećim mjesecima.