Predsjednik HDZ-a i prvi potpredsjednik Vlade Tomislav Karamarko danas je ispred Središnjice HDZ-a odgovarao na pitanja brojnih okupljenih novinara. Komentirao je, između ostalog, pokretanje opoziva premijera Tihomira Oreškovića, potrebu implementacije HDZ-ova programa, rekonstrukciju Vlade…

Izjavu predsjednika Karamarka možete pogledati u cijelosti, a u nastavku donosimo ključne poruke:

O VLADI

Što se tiče mene osobno i Hrvatske demokratske zajednice, sve ćemo napraviti da što prije izađemo iz ovog problema. Nema nikakvih personalnih ni zahtjeva ni diktata. Bilo bi najbolje da g. Tihomir Orešković, g. Bože Petrov i ja odemo iz Vlade - da se vrh Vlade osvježi. Te da se krene novim korakom. Stranka koja ima najviše mandata u Saboru ima pravo dati premijera. Nisam zaoštravao na pregovorima prije šest mjeseci pitanje mandatara, pa to neću raditi ni sada.

O REALIZIRANJU HDZ-ova PROGRAMA

Pitate me „je li opcija da ostane premijer Orešković, a da odemo g. Petrov i ja“? Teško u ovom momentu, ne znam kakve bi se promjene trebale dogoditi u ovih nekoliko dana. Sve opcije mogu biti otvorene, ako se dogovorimo. Ali - temelj svih temelja (i dogovora) jest početi drugačije raditi. Tražim da se uz ozbiljan rad respektira HDZ, kao relativni pobjednik izbora. Ne može HDZ poslužiti kao noseća struktura nekome da bi obnašao dužnost. Imamo program i on se treba implementirati.

O MOGUĆNOSTI DOGOVORA

Uvijek ima šanse za dogovor, bilo bi neozbiljno da se ne dogovorimo. Koliko god je ovo ružna situacija, toliko je dobro da je izazvan ovaj šok. Stoga smo i išli u ovu situaciju da jednostavno kažemo - počnimo raditi.

O PISMU EUROZASTUPNIKA

Svi imaju pravo na svoje mišljenje, no čini mi se da nemaju uvid u neke detalje. Apsolutno podržavam takav izričaj, osobni, kako god žele - no postoje odluke stranačkih tijela koje se moraju poštivati. Zašto su donesene upravo takve odluke, znamo upravo mi koji smo u ovoj zemlj - svaki dan i svaki sat te koji svaku minutu nešto radimo.