U prvih šest mjeseci ove godine stvoreno je u zdravstvu oko milijardu kuna novih obveza! U prošloj godini mantra je bila „treba štedjeti“ - što su pacijenti, nažalost, itekako osjetili - ove godine mantra je „trošite što više“. Varga je šampion afera - u tri je navrata osuđen za sukob interesa. A prijavljen je i za četvrti! Zdravstveni sustav mogu reformirati samo časni, stručni i pošteni ljudi! Varga i njegovi pomoćnici to nisu! - sažetak je to poruka s današnje konferencija za novinare - punim nazivom „Propali eksperimenti ministra Varge“ - koju su u Središnjici održali potpredsjednik Sabora akademik Željko Reiner i predsjednik HDZ-ova Odbora za zdravstvo prof. dr. Ante Ćorušić.

Dok ministar Varga novac troši na vlastiti PR i samopromociju, zdravstvo gomila dugove. Državna revizija jasno je ukazala da je na sanaciju bolnica potrošeno 6,5 milijardi kuna - bez ikakvih rezultata. Sanacija bolnica nije uspjela pa sad SDP uhljebljuje partijske podobnike - jer su svjesni da gube izbore!

Izjave akademika Reinera i prof. dr. Ćorušića možete pogledati u cijelosti, a u nastavku donosimo ključne poruke: 

REINER: Vargine obmane raskrinkala Državna revizija!

Dobro je da se odustalo od nasilnog guranja u hitnu proceduru izmjena dva zakona o zdravstvu - nakon brojnih argumentiranih kritika djelatnika u zdravstvu, udruga pacijenata i osude cjelokupne hrvatske javnosti. Varga je rekao da se odustalo zbog „odličnih rezultata rada HZZO-a i bolnica u prvih šest mjeseci“, no to nije točno! Izvješće Državne revizije jasno je pokazalo, citiram: „Ciljevi sanacije zdravstva nisu postignuti, iako je za sanaciju potrošeno 6,5 milijardi kuna!“

Troše na sve strane

U prvih šest mjeseci ove godine stvoreno je u zdravstvu oko milijardu kuna novih obveza! U prošloj godini mantra je bila „treba štedjeti“ - što su pacijenti, nažalost, itekako osjetili - ove godine mantra je „trošite što više“. Bolnice plaćaju u rokovima od 300 do tisuću dana! Troše - jer su svjesni da će dugove morati platiti HDZ-ova vlada! Zdravstvo je u izrazito teškom financijskom položaju. Ridikulozne i smješne su Vargine tvrdnje da će financije u zdravstvu „biti na nuli do kraja godine“!

ĆORUŠIĆ: Šampion afera Varga!

Neuspješni program sanacije bolnica bio je motiv za hitnu proceduru izmjena dva ključna zakona o zdravstvenoj skrbi. Varga je čovjek koji se bavi PR-om, ne razumije sustav - na početku mandata je izjavio da „slabo razumije hrvatski jezik“. Takav čovjek ne može voditi zdravstveni sustav! Šampion je afera - u tri je navrata osuđen za sukob interesa. 

Ostavka!

A prijavljen je i za četvrti - vezano za tvrtku norvešku tvrtku za certifikaciju zdravstvenih institucija DNV. Dok je Varga bio na čelu HZZO-a, Hrvatska je toj tvrtki platila za ISO standard 9001. Iako nije običaj da država daje vanjskoj agenciji akreditaciju nacionalnih resursa. To se ne radi! A Varga je, nadalje, prije nego što je postao čelnik HZZO-a bio vanjski suradnik te tvrtke! Prijava je podnesena i ako se utvrdi da je u sukobu interesa - Varga mora podnijeti ostavku! Program sanacija nije uspio pa je jedina svrha novih zakona bilo uhljebljivanje partijskih kadrova SDP-a i koalicijskih partnera. Zdravstveni sustav mogu reformirati samo časni, stručni i pošteni ljudi! Varga i njegovi pomoćnici to nisu!

ZAKONI PREKO NOĆI

Nakon izlaganja, uslijedila su pitanja novinara. A jedno od njih se odnosilo na najave o novom Zakonu o zdravstvenoj zaštiti. Akademik Reiner precizno i argumentirano odgovorio je da SDP - nakon svih neuspjeha - novi zakon radi preko noći! 

- SDP nakon što je gromoglasno najavljivao „dramatične reforme zdravstva“, povlači dva zakona koja je htio izmijeniti u hitnoj proceduri i radi - novi zakon! Zvuči li to ikome ozbiljno!?

Prof. dr. Ćorušić dodao je pak da je u aktualnim izmjenama zakona najviše profitirao -  Hrvatski zavod za javno zdravstvo.

- Na čelu Službe za promicanje zdravlja je supruga aktualnog premijera - Sanja Musić Milanović. Plaćeno im je za certifikaciju za zdravi žig, informatičku opremu i brojne druge pogodnosti. Sve to je prije bilo u ingerenciji HZZO-a!