Naša eurozastupnica i predsjednica HDZ-ova Odbora za regionalni razvoj i EU fondove Ivana Maletić u Središnjici HDZ-a održala je danas pred mnogobrojnim novinarima prezentaciju o katastrofalno lošem povlačenju sredstava iz EU fondova zbog nerada Milanovićeve vlade, pod naslovom „Gubitak 800 milijuna eura iz EU fondova u 2016. i 2017. godini“. Predstavila je, naime, sve programe dostupne za povlačenje EU sredstava i rezultate njihova korištenja. Zaključak - „zahvaljujući“ nesposobnoj SDP-ovoj vladi zbog neugovaranja projekata i kašnjenja provedbe na kraju 2016. godine Hrvatska će bilježiti siguran gubitak više od 300 milijuna eura. A u 2017. još i gore - gubitak više od 500 milijuna eura. 

Izgubljeni golemi novci

Maletić se osvrnula na rezultate korištenja pretpristupnog programa IPA te zaključila da - kad se zbroje svi dodijeljeni iznosi - gotovo 100 milijuna eura namijenjenih jačanju institucija i administrativnih kapaciteta te reformi javne uprave stoji - nepotrošeno.

Istaknula je, nadalje, da projekti za uspostavu schengenskog režima još nisu ni ugovoreni, a imamo 120 milijuna eura na raspolaganju do srpnja 2016. Do kraja 2014. potrošeno je pak svega 1,8 milijuna eura, dok je siguran gubitak sredstava od minimalno 50 milijuna eura.  

SDP-ov sindrom nesposobnosti

Maletić se potom osvrnula na Fond za izbjeglice i povratnike iz kojeg nam je - do srpnja 2015. - dodijeljeno 1,9 milijuna eura:

- Do kraja 2014. iskorišteno je manje od 100 tisuća eura! Nema potpisanih ugovora i sredstva će biti izgubljena. Vlada nije sposobna potrošiti čak ni sredstva manjeg fonda!

Sramote se pred EU

Naša je financijska stručnjakinja potom analizirala operativni program za promet, iz kojeg će „zahvaljujući“ nebrizi i kašnjenju Vlade za razvojne projekte biti izgubljeno oko 100 milijuna eura. Na primjeru projekta izgradnje drugog kolosijeka i rekonstrukcije pruge na dionici Dugo Selo-Križevci  vrijednog 170 milijuna eura zorno je pokazala svu SDP-ovu nesposobnost:

- Projekt se trebao početi ugovarati krajem 2012., a natječaj je raspisan tek u listopadu 2013. U ožujku 2014. natječaj je poništen zbog uočenih nepravilnosti. Tek se u 2015. očekuje ugovaranje, što znači da će veći dio troškova provedbe pasti na nacionalni proračun, jer će realizacija biti tek nakon 2016. godine!

Poražavajući gubici 

S pripremom projekata i ugovaranjem za operativni program Zaštite okoliša značajno se kasni - argumentirano je obrazložila Maletić te kazala da, primjerice, projekti u Poreču i Osijeku za sustav vodoopskrbe i odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda neće biti gotovi do kraja 2016. godine. Jer, prekasno su ugovoreni te će - na kraju - dio troškova pasti na proračun.

Sredstva programa Regionalne konkurentnosti za turističku i poslovnu infrastrukturu ugovorena su pak tek u zadnjem kvartalu ove godine. U 2013. sustav je stajao, a u drugoj polovici 2013. gotovo da nije bilo pomaka u ugovaranju:

- S obzirom da su sredstva ugovorena sa zakašnjenjem neće biti dovoljno vremena za provedbu i certificiranje svih projekata, te se i u ovoj komponenti procjenjuje gubitak 20 milijuna eura - od ukupno čak 187,8 milijuna eura koji su bili na raspolaganju!

I opet kašnjenje…

Što se tiče operativnog programa za Razvoj ljudskih potencijala - ugovaranje i provedba brojnih manjih projekata udruga i ostalih neprofitnih organizacija, obrazovnih ustanova, lokalnih jedinica i slično, kao i projekata namijenjenih jačanju tržišta rada, cjeloživotnom obrazovanju i za socijalno uključivanje ugroženih skupina društva - do sada je ugovoreno svega 70 posto:

- S obzirom na kašnjenje u ugovaranju i vrijeme koje je potrebno za provedbu u ovom programu se očekuje gubitak od 30 milijuna eura na kraju 2016. godine!

Od 300 milijuna eura, ugovoreno - nula!

Maletić se osvrnula i na IPARD program za poljoprivrednike i lokalne jedinice u ruralnom području, od kojeg je vlada odustala u 2014. godini, a čija je razina iskorištenosti u punih pet godina samo 26 posto. Kao zamjena programu, Vlada je odlučila koristiti sredstva iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj (EAFRD) od čije prve alokacije od 300 milijuna eura ništa nije ugovoreno:

- Nesposobnošću da potroši IPARD alokaciju u propisanom razdoblju Vlada dovodi u pitanje korištenje 10 puta veća sredstva dodijeljena za svaku godinu iz EAFRD-a. A znatno veći gubici - od preko 100 milijuna eura - očekuju nas u 2016. i 2017!

Problemi duboki - Vlada bezbrižna

Maletić je ukazala da se projekti - koji će povlačiti sredstva u budućnosti - moraju dogoditi sada. A Vlada uporno zanemaruje iznimno bitnu činjenicu i ne vidi dubinu problema:

- Nisu svjesni koliko gube i ne gledaju dovoljno jasno u budućnost. Moraju shvatiti da se projekti moraju ubrz(av)ati! Iskustva država članica pokazuju da za uspješno korištenje fondova EU potrebno je imati dvostruko više pripremljenih projekata u odnosu na dodijeljena sredstva! 

MILANOVIĆ - NAJVEĆA PREPREKA RAZVOJU HRVATSKE

Nakon prezentacije, Maletić je odgovarala na pitanja brojnih okupljenih novinara istaknuvši da je razlog sporog i lošeg povlačenja EU sredstava nedovoljna pripremljenost Vlade i slaba ulaganja u kapacitete rada. A na pitanje kako komentira Milanovićevu izjavu „da neki eurozastupnici olajavaju Hrvatsku“, jasno je poručila:

- Milanovića je najbolje pustiti da na sastancima EU sam priča pa da čelnici drugih država shvate koliko kod nas nema nikakvih razumijevanja za europske politike. On je najveća prepreka Hrvatskoj u dobrom korištenju fondova i sudjelovanju u EU politikama - podsjetimo samo na sramotni Lex Perković.  

Prezentaciju eurozastupnice Ivane Maletić pročitajte OVDJE.

PrivitakVeličina
stanje_koristenja_eu_fondova.pdf1.12 MB