Buduća predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović glasovala je na predsjedničkim izborima u 10:45 sati na biračkom mjestu u Ulici Antuna Bauera (Zagreb). Tom je prilikom odgovarala na pitanja mnogobrojnih novinara. Istaknula je, među inim, da će joj prvi potez kada postane predsjednica RH biti nazvati Milanovića i zatražiti sazivanje sjednice Vlade o teškoj gospodarskoj i socijalnoj situaciji. Novinarska pitanja i odgovore donosimo u cijelosti:

Koji su kriteriji po kojima ste odabrali svog kandidata?

Program za bolju Hrvatsku. Nadam se da će izbori proteći u demokratskom ozračju, da će biti slobodni i fer. I da ovaj snijeg vani i nevrijeme neće spriječiti ljude da izađu i daju svoj glas.

Što ćete prvo napraviti kada postanete predsjednica?

Nakon inauguracije nazvat ću premijera i zatražiti sazivanje sjednice Vlade na kojoj ćemo razmotriti teško gospodarsko i socijalno stanje u Hrvatskoj. Isto tako, tražit ću da izlože mjere kojima namjeravaju Hrvatsku izvući iz krize. Ako za to nisu sposobni, onda ćemo morati tražiti drugi izlaz - u prijevremenim izborima! Jer ne možemo više dopustiti da Hrvatska tone u siromaštvo.

Nakon pobjede?

Odmah krećemo raditi. Treba se početi pripremati za Ured. Treba proučiti mnogo toga - napraviti mnogo brifinga, razgovarati s mnogo ljudi… 

Kako vidite ulogu predsjednika u politici Europske unije prema susjednim zemljama?

Prema susjednim zemljama - politika dobrosusjedstva. Ali, isto tako - politika čistih računa. Cilj nam je da sve države s područja jugoistoka Europe uđu u EU. Ali - temeljem ispunjavanja svih kriterija. Stoga je potrebno zatvoriti sva otvorena pitanja koja postoje među nama i dalje razvijati dobrosusjedske odnose.