Pomoćnica glavnog tajnika NATO-a i buduća predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović za Dnevnik u podne HTV-a komentirala je pad MiG-a 21 kod Lomnice. Ta je nesreća, ističe, poziv na buđenje kako bi se napokon odlučilo o budućnosti Hrvatskoga ratnog zrakoplovstva i općenito našega obrambenog sustava. Čiji se proračun iz godine u godinu smanjuje.

Donosimo prijepis cijele telefonske izjave Kolinde Grabar Kitarović, bez skraćivanja ili prepričavanja HTV-ova urednika:

Višegodišnje zapostavljanje

Iznimno sam zabrinuta kada gledam što se dogodilo u zadnjih nekoliko godina s Hrvatskim ratnim zrakoplovstvom (HRZ) koje je bilo ponos Hrvatske u Domovinskom ratu, a danas je to hrpa željeza opasna i za ljude u zraku i za ljude na zemlji. Posljedica je to više godina zapostavljanja te komponente Oružanih snaga RH i neulaganja u nju. Strategija obrane i nacionalne sigurnosti je zastarjela. Ovaj pad MiG-a treba shvatiti kao poziv na buđenje, raspraviti i odlučiti na koji će se način ulagati u HRZ.

Svakim danom gubimo novac! 

Mislim da se pametnijim raspolaganjem proračunskim sredstvima može i to riješiti. Osim toga, kad gledate naš proračunski kolač i kad vidite kolika su sredstva za ulaganja, a kolika su sredstva zapravo samo za krpanje i održavanje - nesrazmjer je ogroman. A i morali bismo napokon početi iskorištavati sredstva iz europskih fondova koja imamo na raspolaganju. Jednostavno, nije mi jasno zašto se toliko odugovlači s predajom projekata i s konkretiziranjem povlačenja tih sredstava jer svakim danom gubimo novac koji nam je tu na raspolaganju i koji možemo pametno i racionalno rasporediti tako da iz samog proračuna ostane i više sredstava za obranu i modernizaciju naših snaga.

http://hdz.hr/vijest/nacionalne/video-pozivamo-na-konsenzus-o-zastiti-su...