Skandalozno! - uistinu ilustrativnom riječju opisali su na današnjoj novinskoj konferenciji u Središnjici naš međunarodni tajnik (i član Predsjedništva HDZ-a) dr. Miro Kovač i saborski zastupnik Vladimir Šeks najnoviji uradak pristigao iz najužeg okružja Milanovićeva predsjedničkog kandidata. Josipovićev glavni analitičar Dejan Jović, naime, ustvrdio je u časopisu „Politička misao“ da „referendum o nezavisnosti Hrvatske nije održan u slobodnim i poštenim okolnostima“ i još k tome, bez imalo srama, dodao da je „uspjeh referenduma bio u velikoj mjeri rezultat nasilja, prijetnji i neslobode“?! 

Što je Josipović čekao pet godina?!

Tako je Josipovićev savjetnik razotkrio ne toliko sebe - jer je odranije dobro znan po jugofiliji - koliko svog šefa. Pritom ništa neće promijeniti ni današnji igrokaz - usred HDZ-ove presice Josipovićev je ured objavio da je Jović smijenjen. Što je trenutačni predsjednik RH čekao gotovo pet godina ako se otpočetka znalo tko je Jović?! Drukčije rečeno: da pred nama nisu izbori, „glavni analitičar“ još bi službovao na Pantovčaku! 

Prenosimo ključne poruke s konferencije, a u nastavku možete pogledati cjelovita izlaganja:

KOVAČ: Josipovićev ured destabilizira državu!

Jovićevo stajalište negira legitimitet referenduma o nezavisnosti, a samim time i temelje moderne hrvatske države. Za šest dana slavimo Dan neovisnosti, a ove godine je 25. obljetnica pada Berlinskog zida - kada smo svi htjeli slobodu, demokraciju i samostalnu državu. Kakva je poruka poslana iz Ureda Predsjednika ovakvim tezama?! Josipović, dakle, tolerira ovaj stav. Građanima se šalju destabilizirajuće poruke: povijesni revizionizam i negacija države u kojoj svi skupa želimo živjeti. Umjesto da se gradi zdrav odnos prema državi, taj odnos se razgrađuje! I to sve čujemo iz Ureda Predsjednika - od  onih koji obavljaju važne poslove za Josipovića. Skandalozno! 

ŠEKS: Jovićeve teze - neistinite i revizionističke!

Teze Josipovićeva glavnoga političkog savjetnika o karakteru referenduma o neovisnosti su ne samo neistinite i revizionističke, nego i vrlo opake! Zato što je na tom referendumu izašlo čak 83,56 posto birača od njih 3,65 milijuna. Referendum je održan u sedam dana, a na njemu se za slobodnu i suverenu Hrvatsku izjasnilo 93,24  posto građana! To je bio narodni plebiscit! 

Jović vs. Ustav

Referendum 19. svibnja 1991. značio je prekretnicu i u međunarodnim okvirima - to je bila jasna poruka međunarodnoj zajednici kojim putem Hrvatska želi kročiti. Zbog toga osporavati referendum znači osporavati legitimitet hrvatske države. Referendum je jedan od kamena temeljaca hrvatske državnosti skupa s odlukom Hrvatskog sabora od 25. lipnja 1991. o suverenosti i samostalnosti te odlukom od 8. listopada iste godine o raskidu državnopravnih veza s Jugoslavijom. Jovićevo osporavanje demokratskog legitimiteta referenduma znači i osporavanje ovih odluka. Da nije bilo pozitivnog ishoda referenduma, ne bi bilo ni međunarodnog priznanja Hrvatske! Negiranje legitimnosti referenduma u suprotnosti je s načelima Ustava i načelima na kojima se zasniva moderna, europska Hrvatska.

I OSTALI JOSIPOVIĆEVI SUMNJIVI SAVJETNICI

Nakon izlaganja, Šeks i Kovač odgovarali su na novinarska pitanja, a jedno se odnosilo na netom pristiglu vijest da je Josipović - nakon ove svoje nove blamaže - Jovića razriješio dužnosti.

Kakva je Josipovićeva odgovornost i je li ovo bio pokušaj državnog udara, jer bi se u nekim demokratskim zemljama ovo smatralo takvim?

Bila bi pretenciozno tvrditi da se radi o pokušaju državnog udara. No Josipović se našao u golemoj nevolji jer njegov glavni analitičar i ranije izražavao žaljenje za Jugoslavijom. Zaboravljajući pritom uzroke raspada. Žaleći za takvom Jugoslavijom, stavljao je Josipovića u delikatnu poziciju. U više su navrata dolazile kritike zašto Josipović zadržava takvog analitičara? Ne može savjetnik imati takva stajališta, a da se ne uzme u obzir da će građani shvatiti to kao Josipovićeva stajališta. Josipović je sada, uoči izbora, kao izraz krajnje nužde povukao taj potez.

Ne radi se samo o Joviću, ima još savjetnika čija sama egzistencija u Uredu Predsjednika otvara mnoga pitanja. Njihova stajališta prema bitnim političkim vrijednostima takve su naravi da ne bi smjeli biti savjetnici Predsjednika RH. Ne može se Josipović braniti tvrdnjom „ja ne dijelim stavove savjetnika, oni su autonomni“. Tko je tu kome  šef?