Izaslanstvo HDZ-a, predvođeno predsjednikom Tomislavom Karamarkom, na Dan sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. odalo je počast svima koji su dali svoje živote za Grad Heroj i za cijelu Domovinu. U Koloni sjećanja izaslanstvo se uputilo prema Memorijalom groblju žrtava Domovinskog rata gdje je položilo vijence i zapalilo svijeće. Potom su se u molitvi prisjetili svih poginulih i nestalih. Misu zadušnicu predvodio je dubrovački biskup mons. Mate Uzinić.

U mislima sa žrtvama

Predsjednik Karamarko podijelio je svoje osjećaje i razmišljanja o današnjem svetom danu: 

- Osjećam ponos i tugu. Prisjećamo se svih naših poginulih za Hrvatsku, tragične sudbine našeg Vukovara i herojske obrane. Irelevantno je odakle smo krenuli, važno je kamo idemo. Idemo odati počast svim našim herojima Vukovarcima. Naravno, raspoznajemo se kao i prošle godine, ali bitno je da je sad jedinstvena kolona.

Bez politiziranja

- Nije ovo dan za političke prepirke ni za predizbornu kampanju. Na ovaj sveti dan niti želim niti trebam kritizirati predsjednika ili vladu. Sutra ima vremena za to. Danas je dan jedinstva i poštovanja prema našim poginulima i stradalima u velikosrpskoj agresiji. 

Budućnost Vukovara

- Razmišljamo što napraviti da Vukovar zaliječi svoje rane i da mladi Vukovarci ostanu ovdje raditi i živjeti. Ovaj grad je doista zaslužio život i to je ono što dugujemo žrtvama Vukovara. Moramo stvoriti predispozicije i šansu za ovaj grad. 

Nema podjele

Gradonačelnik Grada Heroja Ivan Penava također je istaknuo da nema podjele te onaj tko danas priča o njima ne razumije ni Vukovar ni Hrvatsku.

- Danas nema podjele. Svi ljudi koji su danas došli u Vukovar, došli su s dužnim pijetetom odati počast i poginulima i živućim braniteljima, civilima te svima koji su na bilo koji način pridonijeli obrani Grada i stvaranju neovisne i slobodne Hrvatske. Svaki pokušaj mimo toga - narušavanje digniteta grada Vukovara i Domovinskog rata - ne čini dobro nikome od nas. 

Fotogalerije obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara možete pogledati na linkovima:

http://on.fb.me/1uLvqdN

http://on.fb.me/1zChYJy