Odbor za turizam HDZ-a održao je jučer u Splitu radnu sjednicu o problemima hrvatskog turizma - problemima o kojima neobjašnjivo šuti SDP-ova vlada. Netom nakon sjednice, konferenciju za medije održali su - u nazočnosti najviših županijskih dužnosnika naše stranke - predsjednik Odbora za turizam Gari Cappelli te član Središnjeg odbora HDZ-a (i splitsko-dalmatinski župan) Zlatko Ževrnja. 

Otvarajući konferenciju, tajnica Odbora za turizam Dijana Katica naglasila je da Split nipošto slučajno nije  izabran za mjesto održavanja sjednice. Splitsko-dalmatinska županija, naime, ove godine - za razliku od nekih drugih hrvatskih krajeva - ostvaruje dobre turističke rezultate. Izdvajamo najvažnije naglaske s konferencije:

CAPPELLI: Najveći PDV u Europi!

Nedavno sam rekao da je stanje hrvatskog turizma u srpnju bilo katastrofalno. Ono što se danas događa može se nazvati diverzijom na turizam! Razmišljajmo dugoročno. Upozoravamo da će se 2015. strani autobuseri - koji u pred i post sezoni hotelijerima život znače - povući iz Hrvatske. A povući će se jer smo im nametnuli obveze kao nikada do sada: prvo, PDV od 25 posto. U mnogim zemljama u okruženju - na primjer Italiji - PDV je nula. U drugim zemljama je 6, u trećim 7 do najviše 13 posto, a u Njemačkoj je najveći - 19. Najveći ne računajući Hrvatsku.

Uništena pred i post sezona

I zbog hiperkomplicirane procedure brojni strani autobuseri otkazat će dolazak u pred i post sezoni. A to za hotelijere znači katastrofu, jer svoje objekte drže otvorenima do studenog, a popunjavanje temelje upravo na autobuserima. Dolazak jednog autobusa iz Austrije ili Njemačke na sedam dana u Dalmaciju poskupit će za 500 eura! A autobuseri imaju vrlo male marže - nemaju veliku dobit. Uglavnom su to tvrtke s tri ili četiri autobusa, čiji je vozač ujedno i vlasnik. On u Hrvatsku više neće doći! Hrvatska neće biti gotovo ni u jednom katalogu za 2015. na sajmu u Kölnu. Autobuseri su se preusmjerili na druga tržišta upravo i iz razloga što na njima ne moraju popunjavati čak sedam dokumenata na hrvatskom jeziku. Poljska, primjerice, sve dokumente ima online na engleskom jeziku i ne treba ih prevoditi. 

HDZ ima rješenje - vinjete!

Kako ne bismo, po našim procjenama, izgubili 4 milijuna noćenja i 400 milijuna eura prometa od nedolazaka autobusera, HDZ ima vrlo jasan prijedlog - uvođenje vinjeta za njih! S cijenom od 35 do 45 eura po autobusu, ovisno o veličini i o broju sjedišta. Nakon toga više neće biti nikakvih procedura s dokumentacijom, otvaranjem raznoraznih poreznih brojeva i slično. Uvođenjem vinjeta spasit ćemo 2016. i neke druge sezone, ali 2015. više ne možemo spasiti pa da se i sutra smanji ili ukine PDV. Čini se da u ovoj slučajnoj vladi netko sustavno radi protiv turizma, protiv svih koji žive od turizma! 

PPS = površni, proturječni, sumanuti

HTZ-u je prošle godine ostalo 100 milijuna kuna neutrošenih na marketing. Da je SDŽ od toga dobila dva, tri ili pet milijuna, danas bismo u Splitu imali još veći broj noćenja i dolazaka. Još je veća lakrdija program „Hrvatska 365“ ili skraćeno PPS (pred i post sezona), koji se odnosi na njihovo sufinanciranje. E, sad vi recite - predsezona je odavno završila, subvencioniranja nije bilo jer je program krenuo tek u lipnju, a post sezona odavno je trebala biti zaključena. Da apsurd bude još veći, sada smo autobuserima - koje smo godinama subvencionirali - uveli 25 posto PDV-a, zbog kojeg neće doći, a s programom „Hrvatska 365“ želimo ih opet dovesti. Što je nemoguće! To je sukob potpuno dva različita pristupa turizmu. Vidljivo je da više ne postoji nikakva koordinacija među ministarstvima. Prisjetimo se, ministar turizma nedavno je rekao da ga „nije briga za PDV za autobusere jer je o tome odluku donijelo Ministarstvo financija i da on tu ne može ništa“. Zar je to odgovor na problem? 

ŽEVRNJA: Uspjeh SDŽ-a usprkos Ministarstvu i HTZ-u!

S radošću možemo istaknuti da je turistička sezona u Splitsko-dalmatinskoj županiji u srpnju bila dobra! Ostvarili smo oko 624.000 posjeta, što je 7 posto više nego lani, i 4 milijuna noćenja, odnosno 5 posto više. U prvih pak sedam mjeseci ove godine SDŽ je imala 1,2 milijuna turističkih dolazaka, što je 8.5 posto više nego prošle godine, i 6.7 milijuna noćenja - 5.7 posto više nego lani! Ove brojke nisu plod neke dobre suradnje s Ministarstvom turizma ili Hrvatskom turističkom zajednicom (HTZ), nego zajedničkog, strpljivog, sustavnog rada općinskih i gradskih turističkih zajednica s Turističkom zajednicom SDŽ-a te s velikim hotelijerima, udrugom malih hotelijera, udrugom iznajmljivača... Svi su oni zaslužni za naš uspjeh. 

Marginalizacija Dalmacije

Samo u oglašavanje investirali smo oko 8 milijuna kuna, a još oko 2.5 milijuna Županija ulaže u razne kulturne i turističke manifestacije, što je ukupno 10.5 milijuna kuna godišnje. Ponavljam, to nipošto nije uspjeh HTZ-a - na čiji rad imamo vrlo ozbiljne primjedbe. Dovoljno je navesti sljedeće brojke: od 13 članova Vijeća HTZ-a čak 5 dolazi iz Istarske županije, a po jedan je iz Ličko-senjske, Zadarske, Šibensko-kninske, Splitsko-dalmatinske i Dubrovačko-neretvanske. Znači, cijelu Dalmaciju zajedno s Likom predstavlja samo 5 članova!? Zar je potreban bolji dokaz o marginalizaciji Dalmacije!? Protestiramo zbog takvih anomalija i nadamo se da će se one uskoro ispraviti, da se Dalmaciju više neće gurati na marginu - kao što se to vidi i na nizu drugih projekata. 

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/video-turizam-u-kolapsu-dalmacija-u-...