Predsjednik Tomislav Karamarko danas je - nakon konzultacija s predsjednicom RH Kolindom Grabar-Kitarović - na Pantovčaku odgovarao na pitanja brojnih okupljenih novinara. Komentirao je, između ostalog, otvorene razgovore s Mostom, potrebu konsenzusa oko najvažnijih reformi za oporavak gospodarstva, kriterije stručnosti i domoljublja u formiranju vlade…

Izjavu predsjednika Karamarka možete pogledati u cijelosti, a u nastavku donosimo ključne poruke:

O KONZULTACIJAMA 

Pitate me „što sam rekao Predsjednici RH“? Stanje potpisa - čekamo dogovor s Mostom. Veliki smo optimisti - Most je prihvatio naše zaključke, mi smo prihvatili njihove prijedloge. Idemo o svakoj točci posebno razgovarati, to će biti naš prijedlog. Imamo dovoljno potpisa - skupa s Mostom imat ćemo više od onog koliko je potrebno da se dobije mandat. 

O KONSENZUSU

Rekli smo da smo za dualni odnos s Mostom, ali danas-sutra kada formiramo vladu - tražit ćemo konsenzus sa svim progresivnim i pozitivnim snagama. Bile one i s lijevog političkog spektra. Tražit ćemo, dakle, konsenzus oko bitnih stvari. Za zajedništvo smo! Nije bitno tko što misli - pripada li netko ljevici, desnici ili centru. Bitno je da svi skupa želimo dobro ovoj zemlji. A to će biti realizirano na način da ćemo imati stručnu vladu. U toj vladi bit će mjesta za sve one koji su stručni i vole ovu zemlju. 

O STRUČNOSTI I GOSPODARSKOM OPORAVKU

Dogovor s Mostom očekujemo ovih dana. Sve ide u tom smjeru. Razgovaramo - sve su opcije na stolu. I stranački i nestranački premijer - uistinu smo otvoreni za sve. Hrvatska je u ovom trenutku najvažnija! Moramo pokrenuti procese za oporavak gospodarstva. To moraju raditi stručni, dobronamjerni i domoljubni ljudi. O svemu ćemo razgovarati s Mostom - ne možemo prejudicirati rješenja. Ostajemo pri našim jučerašnjim zaključcima - sve su opcije otvorene. Nema svetih i nedodirljivih imena. Ako je potrebno za Hrvatsku, svatko će se morati odreći svojih ambicija. 

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/suglasni-smo-s-prijedlogom-mosta-u-i...

O ZAVRŠETKU PREGOVORA

Pitate me „kada će ovo završiti“? Ja sam za to da se sve završi sutra ujutro ili navečer. Što prije - to bolje. 

O NESPOSOBNOJ SDP-ovoj VLADI

Ovo je politička borba. SDP je loše radio, Milanović je loše radio. Hrvatska je u teškoj situaciji. Volio bih da su uspješno obavili svoj posao - da je BDP skočio pet posto, da su zaposlili 100 tisuća ljudi ili realizirali investicije. Bio bih sretan. Ne zbog Milanović, nego zbog građana. Ali, to se nije dogodilo. Ovo je politička borba - u kojoj mi pobjeđujemo.

O MILANOVIĆEVIM SRAMOTNIM IZJAVAMA

Ne bih komentirao stil bivšeg premijera. Ostavimo to njemu.