Predsjednik Tomislav Karamarko danas je - nakon sjednice proširenog Predsjedništva HDZ-a - odgovarao na pitanja brojnih okupljenih novinara. Komentirao je, između ostalog, pregovore s Mostom, potrebu razgovora, ali i što skorijeg postizanja rješenja, mogućnost novih izbora…

Izjavu predsjednika Karamarka možete pogledati u cijelosti, a u nastavku donosimo ključne poruke:

O PRIJEDLOZIMA MOSTA

O tome smo razgovarali, nastavit ćemo u 17 sati. Imat ćemo jasne stavove. Red je da Most od nas prvo dozna što mislimo o pojedinim točkama, a tek onda javnost. O tripartitnoj vladi - kada me o njoj pitate - uvijek kažem da o njoj želim i mogu razgovarati i da će me trebati uvjeriti da je to dobro. Skeptičan sam prema mogućnosti dobrog funkcioniranja tripartitne vlade. 

O ZAJEDNIČKOJ SURADNJI

Nitko nije „višak“. Svi koji imaju volju i energiju za reforme dobrodošli su. Nema viška - samo se trebamo uskladiti.

O MILANOVIĆEVIM OBRATIMA

Pitate me „kakav je jučer Milanović ostavio dojam“? Nisam ga jučer još učlanio u HDZ - s obzirom na njegove promjene raspoloženja. I njegov svakodnevni salto mortale. Odlučili smo da danas nastavimo razgovore, vidjet ćemo kako će to ići.

O ROKOVIMA

I Mostu je na neki način jasno da ovo sve skupa treba dovršiti, iako ja preferiram razgovore i diskusiju o svemu - taman potrošili i malo više vremena.

O OPCIJI NOVIH IZBORA

Ona je uvijek realna. Mi smo, kao što sam do sada i izjavljivao, pokušavali izbjeći tu opciju. Jer, ljudi su zasićeni i traže novu, efikasnu vladu. Koja će početi rješavati njihove životne probleme. Novi izbori bi, osim toga, koštali - oko 120 milijuna kuna. Proračun nije tako bogat da se Hrvatska može razbacivati s milijunima kuna. Zbog toga smo protiv novih izbora. Ali, ako će to biti opcija - pritom ništa ne prejudicirajući - mi smo i za tu opciju spremni. Pobijedit ćemo. 

O PREGOVORIMA

Vidjet ćemo kako će ići razgovori. Jedno kad kažete „mi ćemo to sutra“, a drugo kada počne razgovor i diskusija. Nikad ne znate u kojem će to smjeru i kako se okrenuti. Nadam se da će se nešto znati, ali ako ne - ima još dana. Nemojmo robovati vremenskoj granici da se večeras u 19 sati mora sve znati. Ako imao vremena do utorka - imamo vremena do utorka. Možda o nekim stvarima treba još razmisliti i promisliti - možda će biti nekih zanimljivih prijedloga. Ili se trebati sutra nalaziti. Ostavljam sve otvoreno. Još imamo nekoliko dana - idemo to dobro iskoristiti.