Europska komisija, Svjetska banka, MMF… Svi neprestance upozoravaju Milanovićevu vladu na katastrofalno stanje u gospodarstvu. I što čini vlada? Šokira međunarodnu javnost svojom ležernošću! Ali i bezidejnošću - nikakvog suvislog rješenja nema. Imamo otvorene izvore financiranja iz EU fondova - nemamo nijednu investiciju! Apsurdno! Dugoročne prognoze rasta su poražavajuće. Manipulira se brojkom deficita, nikakve strukturne reforme nisu provedene, nema reforme javne uprave… Ali zato - čak 40 izmjena poreza! Vrijeme je da ova vlada ode! - tek su neke od poruka s današnje konferencije za novinare - naziva „Europski mediji: Hrvatskoj prijeti grčki scenarij“ - koju su održali naši stručnjaci za financije eurozastupnica Ivana Maletić i sabornik Ivan Šuker.

Izjave naših stručnjaka možete pogledati u cijelosti, a u nastavku donosimo ključne poruke:

MALETIĆ: S Milanovićevom vladom postali smo najteži europski slučaj!

Nepodnošljiva lakoća ignoriranja

Informacije - objavljene u Bildu - objavili su Europska komisija, Svjetska banka, MMF, OECD… Svi su, dakle, ukazivali na katastrofalno stanje. Hrvatska je, naime, odmah po ulasku u EU ušla u dvije najteže procedure: proceduru prekomjernog deficita i makroekonomskih neravnoteža. EK nas je nakon dubinske analize svrstala u petu - od ukupno šest kategorija. A peta je najteža - u šestoj se, naime, još nijedna država članica EU nije našla! Hrvatska se kao najmlađa država našla pred ulaskom u šestu kategoriju jer vlada ne reagira na poticaje. Šokira međunarodnu javnost svojom ležernošću! Ali i bezidejnošću - nikakvog suvislog rješenja nema. Stvara se nestabilno okruženje koje tjera investitore. 

Bez reformi - bez investicija

Apsurd - imamo otvorene izvore financiranja iz EU fondova, nemamo nijednu investiciju! Nijedan ozbiljniji poduzetnički pothvat - zatvorena su vrata za projekte i investicije. Jer nisu riješene administrativne barijere - vlada ne radi na potrebnim reformama. Iz vlade govore o „mogućnostima i investicijskim potencijalima“, a nema nijedne investicije! U izvješću EK zadnji smo po iskorištenosti EU fondova. Kao što se sjećate, upozoravali smo vladu da uspješnim korištenjem EU fondova Hrvatska sigurno može imati rast od dva posto! No, gdje je danas Hrvatska? Prognoze rasta su 0,2 ili 0,3 posto, no to je opet na dnu ljestvice EU članica. Lošiji od nas je jedino Cipar.

Čim prije prekinuti ovu agoniju

Još su pak poražavajuće dugoročne prognoze rasta - 1,2 do 1,8 posto. U prijevodu - daljnje siromašenje građana, rast nezaposlenosti, pad poduzetničkih aktivnosti i slom hrvatskog gospodarstva! To je ono što EK - i druge institucije - poručuju ovoj vladi: ako nastavite sa sadašnjom politikom, doći će do sloma gospodarstva. Kad bi, naime, gospodarstvo nastavilo rasti ovim tempom trebalo bi nam više od 35 godina da dođemo na razinu 2008! Irska je, primjerice, u 2014. imala rast BDP-a od 4,8 posto! No, irska je vlada provela strukturne reforme. Želimo novi smjer, novu ekonomsku politiku i radujemo se izborima - jer ćemo se konačno riješiti jedne bezidejne vlade. Koja nema ni želje ni volje promijeniti sadašnje katastrofalno stanje u Hrvatskoj!

ŠUKER: Potpuni nered u javnim financijama i manipuliranje brojkom deficita!

Dug u zdravstvu - nepoznanica

Vlada prošli tjedan daje prijedlog odluke o izvršenju proračuna za 2014. - deficit od 12,8 milijardi kuna. Dok EK i MMF poručuju da je deficit veći za - 6 milijardi kuna! Ne čudi onda što svi kažu da nije uveden red u javne financije! Niti na prihodovnoj, niti na rashodovnoj strani. Najveća je tragedija, međutim, da će takav dokument saborska većina usvojiti. Iako svi znaju da su EK i MMF rekli da je iznos deficita koji se u njemu navodu - netočan! A još uvijek se ne zna koliki je dug u zdravstvu! Tu nedosljednost ove vlade nitko vani ne prihvaća. Ako bi naveli točnu brojku deficita - onda bi se pokazali svi promašaji ekonomske politike.

SDP-ov „poklon“ - 25 posto skuplja struja

Jamstva koja su pak došla na naplatu posljedica su neprovođenja strukturnih reformi u javnim poduzećima. EK je to primijetila! HEP, primjerice, ima visoku dobit isključivo jer im je netko prije tri godine dao mogućnost da dignu cijene električne energije za 25 posto. Nakon tri godine - nijedne investicije u HEP-u! Ali građani i dalje plaćaju 25 posto skuplju struju. Dakle - neprovođenje strukturnih reformi, bez vizije što i kako napraviti i bez hrabrosti da se uđe u dvorište koalicijskog partnera.  Milanovićeva vlada je javna poduzeća podijelila kao politički plijen! Kako se iz ove vlade mogu hvaliti „pozitivnim poslovnim okruženjem“ ako je u zadnje tri i pol godine bilo čak 40 izmjena poreza!? Vrijeme je da ova vlada ode i prepusti mjesto onima koji znaju što treba napraviti!