Hrvatska je u zadnje tri godine - prema izvješću Europske komisije - pala na ljestvici kvalitete zdravstvene zaštite sa 17. na 23. mjesto! Jer, aktualna vlada nema artikuliran razvojni strateški plan za financijsku održivost zdravstvenog sustava. Nitko se nema pravo igrati s onim što su građani stvarali zadnjih 50 godina. Pogotovo ne ministar Siniša Varga - jer vodi sustav u krivom smjeru. Varga je najneuspješniji ministar u vođenju resora, ali majstor u zloporabi položaja i ovlasti. Bez konkurencije je pak državni rekorder po broju slučajeva sukoba interesa! - jednodušno su poručili na današnjoj konferenciji za medije pod nazivom „Kako je Kukuriku koalicija uništila sustav javnog zdravstva u Hrvatskoj“ predsjednik HDZ-ova Odbora za zdravstvo prof. dr. Ante Ćorušić i član tog istog odbora dr. Pavo Kostopeč.

Izjave prof. dr. Ćorušića i dr. Kostopeča možete pogledati u cijelosti, a u nastavku donosimo ključne poruke:

ĆORUŠIĆ: Dug HZZO-a prema dobavljačima bolnica na kraju 2015. bit će 2,3 milijarde kuna!

Prije mjesec dana povjerenik EK za zdravlje dr. Vytenis Andriukaitis je potpisao izvješće prema kojem je Hrvatska po kvaliteti zdravstva u zadnje tri godine za vrijeme Kukuriku vlasti pala sa 17. na 23. mjesto. Pretekle su nas, nažalost, države koje su tradicionalno lošije stajale od Hrvatske - Španjolska, Portugal, Italija i Slovenija. Jer, aktualna vlada nema artikuliran razvojni strateški plan za financijsku održivost zdravstvenog sustava. 

Bolnice grcaju u dugovima

Pompozno su najavljivali plan sanacije bolnica - potrošeno je čak 3,3 milijarde kuna. Bez ikakvog efekta! HZZO je izišao iz Državne riznice i očito su se preračunali. Po svim našim pokazateljima - ozbiljno smo analizirali sustav prihoda HZZO-a - maksimalni ovogodišnji prihod bit će 21,9 milijardi kuna. Rashodi će pak biti daleko veći! Bolnice u siječnju imaju gubitak od 141 milijun kuna. Ako ovim ritmom nastavimo, na kraju godine dug HZZO-a prema dobavljačima bolnica bit će 2,3 milijarde kuna! Bilo bi lijepo da je to ministar Varga rekao, nego što skriva istinu kroz tzv. kvalitete usluge. 

200 partijskih uhljeba

Neću spominjati sve Vargine afere, ali nitko se nema pravo igrati s onim što su građani stvarali zadnjih 50 godina. Pogotovo ne Varga - jer vodi sustav u krivom smjeru. Ova vlada nema ključ za strateški projekt - financijska održivost zdravstvenog sustava. Imamo odlične liječnike i medicinske sestre - samo ih treba pustiti da rade! A Varga i njegovi pomoćnici namjeravaju zaposliti u administraciji još 200 partijskih podobnika! 

KOSTOPEČ: Neka Milanović objasni koji su njegovi i Vargini zajednički interesi!

Varga je kao ravnatelj HZZO-a 2013. uputio na poslijediplomski studij menadžmenta u zdravstvu pet djelatnika. Sve na trošak HZZO-a - 35.000 kuna godišnje školarine. Ukupno 175.000 kuna!  Prvo - sporan je odabir. Interes zaposlenika je bio mnogo veći, ali je odabrao samo one koji su bili partijski podobni. Nije bilo javnog natječaja! Drugo - sporna je ustanova u koju su ti djelatnici upućeni: Varga je istovremeno bio ravnatelj HZZO-a i član Upravnog odbora navedene institucije. Ali i predavač! Varga je, dakle, uputio na školovanje pet djelatnika samome sebi  - i to platio novcem poreznih obveznika koji su bili namijenjeni liječenju bolesnika. 

Neslavni Vargin rekord

Odabirom zaposlenika koje je poslao na školovanje, Varga je zloporabio položaj i ovlasti! A odabir ustanove gdje ih je poslao još je jedan u nizu Varginih sukoba interesa. Varga je najneuspješniji ministar u vođenju resora, ali majstor u zloporabi položaja i ovlasti. Bez konkurencije je pak državni rekorder po broju slučajeva sukoba interesa. Istodobno, liste čekanja u bolnicama nisu smanjene. Ostaje trajno pitanje - zašto je Varga još uvijek ministar?! Jedino u sukobu interesa nije s Milanovićem - premijer bi morao objasniti koji je njihov zajednički interes.

ĆORUŠIĆ: OBJAVITE ZAPISNIKE SASTANKA SANACIJSKIH VIJEĆA!

Nakon izjava, uslijedila su pitanja novinara. Jedno od njih odnosilo se na (ne)provođenje reforme u zdravstvu. Dr. Ćorušić je argumentirano odgovorio da sanacija bolnica nije uspjela: smijenjeni su ravnatelji i ne znamo što rade sanacijska vijeća. Posljedica - bolnice su u gubitku!

- Ostojićev „masterplan“ je plaćen 200 milijuna kuna. Nakon njega, Varga je napravio novi „masterplan“ koji također ne funkcionira. Varga ne zna kamo ide - zdravstveni sustav je u silnim problemima. Ne znam zašto Varga ne objavljuje zapisnike sastanaka sanacijskih vijeća - oni su, naime, postavljeni da bi riješili probleme. Prema zakonu su bili dužni riješiti ih u dvije godine. Neka Varga napokon objasni što rade sanacijska vijeća. Rezultati bi trebali biti vidljivi - ali ih nema!