Pomoćnica glavnog tajnika NATO-a i buduća predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović ironično je jučer iz Cardiffa, u kojem će se održati summit Sjevernoatlanskog saveza, prokomentirala to što je Ivo Josipović napokon sazvao sjednicu Vijeća za obranu - gotovo mjesec dana nakon pada MIG-a: 

Drago mi je što je održana sjednica VO-a, evo već treći put u gotovo pet godina otkako je Ivo Josipović predsjednik. Sasvim je očito da se Vijeće mora sastajati puno češće s obzirom na materijalno stanje Oružanih snaga. Svaka čast ljudima koji rade u Oružanim snagama - zbog teških uvjeta i loše opreme s kojom raspolažu za njih osjećam najdublje poštovanje. 

Kao što se sjećate, Grabar Kitarović je bila kritizirala neobjašnjivo sporu Josipovićevu reakciju na pad MiG-a i zatražila hitnu sjednicu VO-a. Pritom je okarakterizirala stanje u Oružanim snagama onakvim kakvim jest - vrlo lošim - ali i naglasila da moramo zadržati ratno zrakoplovstvo. 

http://hdz.hr/vijest/nacionalne/video-da-povlacimo-sredstva-iz-eu-fondov...

http://hdz.hr/vijest/nacionalne/video-sigurnost-nema-cijenu-strategija-s...

http://hdz.hr/vijest/nacionalne/video-zrakoplov-je-pao-jos-na-dan-pobjed...

Na njezine argumentirane i dobronamjerne zamjedbe Milanovićev predsjednički kandidat Ivo Josipovića odgovorio je još jednom svojom manipulacijom u predizborne svrhe - priopćenjem koje je umjesto njega moralo potpisati Ministarstvo obrane RH. Jedini cilj toga opširnog „komunikeja“ u priprostoj maniri agit-propa bila je pokušati skrenuti pozornost s po Josipovića poraznu činjenicu - da zbog pada MiG-a i alarmantnog stanja u Oružanim snagama tada još nije bio sazvao sjednice nijednoga mjerodavnog tijela (Vijeće za obranu, Vijeće za nacionalnu sigurnost).

http://hdz.hr/vijest/nacionalne/morh-se-ukljucio-u-kampanju-milanoviceva...

No ustrajnost i snaga argumenata odnijele su ipak pobjedu. Unatoč nizu članaka režimskih novinara kako su SDP-ovci Josipović i Milanović definitivno odlučili ukinuti Hrvatsko ratno zrakoplovstvo (HRZ), na kraju su, pod pritiskom, na apostrofiranoj sjednici VO-a morali odustati od toga pogubnog nauma. 

http://www.glasistre.hr/vijesti/hrvatska/hrvatska-ukida-svoje-ratno-zrakoplovstvo-462690

Grabar Kitarović jučer je prokomentirala i odluku Vijeća za obranu. Ali u ovom slučaju bez ironije - ne skrivajući zadovoljstvo:

Bit će mi drago ako su moje izjave pridonijele tome da se krene prema jedinoj ispravnoj odluci, a to je da Hrvatska zadrži borbeno zrakoplovstvo.

http://hdz.hr/vijest/nacionalne/i-kotromanovic-pribjegava-ustaljenoj-sdp...